Αγάπησε τον εαυτό σου, γιατί είναι μοναδικός.

Συντάκτης: Ελένη Εμμανουηλίδου

Η αγάπη και η εμπιστοσύνη προς τον εαυτό μας είναι δύο πυλώνες που επιτρέπουν να χτιστεί η αυτοεκτίμηση μέσα μας. 

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, αγαπώ τον εαυτό μου σημαίνει ότι ενδιαφέρομαι γι’ αυτόν, τον φροντίζω και του αναγνωρίζω το δικαίωμα να υπάρχει και να εκφράζεται αυθεντικά. Η ψυχοθεραπεύτρια κ. Νάνσυ Χριστοφόρου εξηγεί πώς «Άτομα χωρίς αγάπη για τον εαυτό τους και επομένως χωρίς αυτοεκτίμηση τείνουν να παραμελούν τον εαυτό τους και σε ακραίες περιπτώσεις να αυτοκαταστρέφονται».

Εμπιστεύομαι τον εαυτό μου σημαίνει ότι έχω εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μου να σκέφτομαι, να επιλέγω για μένα και όχι οι άλλοι για μένα. Κι ακόμη στην ικανότητά μου να συνειδητοποιήσω ότι η ευτυχία μου αξίζει, είναι δικαίωμά μου και μπορώ να την κατακτήσω!

Ποια είναι τα σωστά βήματα για να αρχίσω να αγαπώ και να εμπιστεύομαι τον εαυτό μου;

  • Αποδέξου ότι δεν είσαι και δεν θα μπορέσεις ποτέ να είσαι τέλειος! Επίσης, για να σε αγαπήσουν οι άλλοι, δεν πρέπει να είσαι τέλειος!
  • Εντόπισε τα συμπτώματα ή τις συμπεριφορές που οφείλονται στην έλλειψη αυτοεκτίμησης! Σε πολλές περιπτώσεις, η έλλειψη αυτοεκτίμησης κρύβεται καλά πίσω από συμπεριφορές που εμείς τις αποδίδουμε αλλού!

Τι ασκήσεις πρέπει να  κάνουμε για να έχουμε αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση;

  • Το πρώτο βήμα είναι να επαναλαμβάνετε και να συμπληρώνετε καθημερινά, προφορικά και γραπτά, τις εξής εκφράσεις επί μια εβδομάδα: «Αν θέλω να είμαι πιο ευτυχισμένος, θα πρέπει να …»,  «Αν αποδεχτώ τους φόβους μου, θα γίνω…»,  «Το να είμαι υπεύθυνος για τον εαυτό μου σημαίνει..»
  • Καταγράψτε σε ένα χαρτί αναλυτικά ό,τι σας φοβίζει, ό,τι ποθείτε και ως τώρα δεν το καταφέρατε. Να γράψετε τα εξής: «Αποδέχομαι τον κίνδυνο της αποτυχίας», «Εκφράζω τον αληθινό μου εαυτό», «Λέω όχι χωρίς να γίνομαι επιθετικός», «Κάνω αυτό που νομίζω σωστό, χωρίς να δικαιολογούμαι στον εαυτό μου και στους άλλους.»

Ποια είναι τα 6 κλειδιά της εμπιστοσύνης στον εαυτό μας;

  1. Η συνειδητή ζωή, ζω συνειδητά σημαίνει εστιάζω την προσοχή μου στο καθετί που συμβαίνει γύρω μου, στο καθετί που κάνω.
  2. Η αποδοχή του εαυτού. Αποδέχομαι τον εαυτό μου σημαίνει ότι του επιτρέπω να σκέφτεται, να αισθάνεται και να λειτουργεί, χωρίς να τον φρενάρω συνεχώς κατηγορώντας τον για τις σκέψεις, τα συναισθήματα ή τις πράξεις του, χωρίς να ντρέπομαι γι αυτά, χωρίς να τα αρνούμαι.
  3. Η ευθύνη του εαυτού. Αναλαμβάνω την ευθύνη του εαυτού μου σημαίνει ότι σταματάω να ρωτάω «ποιος ή τι φταίει»
  4. Η έκφραση του εαυτού. Εκφράζω τον εαυτό μου σημαίνει ότι είμαι «εγώ» και όχι αυτό που οι άλλοι θα ήθελαν να είμαι.
  5. Η ταυτοποίηση των στόχων. Ξεκαθαρίζω τι θέλω και τι πρέπει να κάνω για να το πετύχω.
  6. Η προσωπική αξιοπρέπεια. Σέβομαι τις αρχές μου και τις εφαρμόζω με οποιοδήποτε κόστος. 

Τέλος, για να μας αγαπήσουν οι άλλοι πρέπει πρώτα να αγαπήσουμε εμείς τον εαυτό μας. Αν δεν γίνει αυτό δεν θα τον αγαπήσουμε ποτέ.

Συντάκτης: Ελένη Εμμανουηλίδου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.