Αγαπημένες συνταγές με noodles

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου

Τα noodles είναι μια τροφή βασική σε πολλούς πολιτισμούς. Μάλιστα τα noodles πρωτοεμφανίστηκαν στη Βόρεια Κίνα την περίοδο της δυναστείας των Χαν. Εκείνη την εποχή οι Κινέζοι μάθαιναν διάφορους τρόπους για την μαζική παραγωγή του αλευριού.

Παρασκευάζονται κυρίως από αλεύρι ρυζιού και σταριού, πολλές φορές από φασόλια και γενικότερα ζυμάρι που δεν περιέχει διογκωτικές ύλες.. Είναι μια τροφή με υψηλή διατροφική αξία που αξίζει να εντάξουμε στις διατροφικές μας συνήθειες.

Σε γενικές γραμμές, τα noodles περιέχουν αρκετούς υδατάνθρακες, χωρίς μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών. Ανάλογα βέβαια και τα συστατικά του τελικού προϊόντος, που μπορεί να περιέχουν πολλά παραπάνω, όπως βιταμίνες και σίδηρο.

Ας δούμε όμως μερικές συνταγές που μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε όλοι!

Noodles με κοτόπουλο και λαχανικά

Υλικά

1 πακέτο noodles ρυζιού

2 φιλέτα κοτόπουλο κομμένα σε λεπτές λωρίδες

3-4 καρότα κομμένα σε μπαστουνάκια

1-2 πράσινες πιπεριές σε λεπτές φέτες

7-8 μανιτάρια σε φέτες

λίγο ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο

3-4 κ.σ. σόγια σως γλυκιά

1-2 κ.σ. κάρυ

αλάτι

πιπέρι

Σημαντική πληροφορία: Καλό είναι να μην βάλετε πολύ αλάτι, γιατί η σόγια είναι αλμυρή από μόνη της.

Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε λίγο λάδι για να κάψει.

Προσθέτουμε το κάρυ και το αφήνουμε μερικά δευτερόλεπτα να βγάλει τα αρώματά του.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το κοτόπουλο και ανακατεύουμε συνεχώς –για λίγα λεπτά- μέχρι να ροδίσουν ελαφρά τα κομμάτια.

Στο τέλος προσθέτουμε όλα τα λαχανικά και ανακατεύουμε συνεχώς –για λίγα λεπτά- μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν τα υλικά.

Παράλληλα, ετοιμάζουμε τα noodles.

Για αρχή τα τοποθετούμε σε σκεύος με βραστό νερό και τα αφήνουμε να μαλακώσουν για 3 λεπτά.

Ρίχνουμε τα noodles στο τηγάνι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.

Προσθέτουμε τη σόγια σως, λίγο αλάτι και πιπέρι.

Σερβίρουμε και προσθέτουμε όση σόγια σως θέλουμε.

Noodles με μέλι και λαχανικά

Υλικά

400 γρ. noodles

5 κ.σ. ηλιέλαιο

3 φλ. λαχανικά

1 κρεμμύδι

2 κ.σ. σάλτσα σόγιας

1 κ.σ. μέλι

1 κ.γ. σουσαμέλαιο [καβουρδισμένο]

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε τα noodles με λίγο νερό και αλάτι.

Στη συνέχεια τα περνάμε από κρύο νερό, τα στραγγίζουμε κι έπειτα προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο.

Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο ηλιέλαιο κι αφήνουμε να κάψει σε δυνατή φωτιά.

Σοτάρουμε μέσα το κρεμμύδι μας μέχρι να γυαλίσει και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Βάζουμε σε ένα ποτήρι την σάλτσα σόγιας, το καβουρδισμένο σουσαμέλαιο και το μέλι κι ανακατεύουμε καλά.

Σε ένα μπολ ετοιμάζουμε τα λαχανικά μας, τα οποία κόβουμε σε λεπτές μακριές φέτες. Ιδανικά μπορούμε να κόψουμε καρότα, αγγουράκια, κολοκυθάκια, γλυκές πιπεριές, λάχανο, σέλινο και μανιτάρια.

Προσθέτουμε τα στο τηγάνι μας μαζί με τα λαχανικά κι ανακατεύουμε.

Τέλος προσθέτουμε την σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει κι ανακατεύουμε όσο χρειάζεται για να δέσει η σάλτσα μας.

Γενικότερα τα noodles μπορούν να φτιαχτούν με διάφορους τρόπους. Σε σούπα, τηγανητά, ως κρύα σαλάτα ή ακόμα και ψημένα μαζί με άλλα υλικά, αφότου πρώτα έχουν βραστεί και στραγγιστεί.

Καλή απόλαυση!

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.