Αγάπη: οι 5 αλήθειες που ξεχνάμε

Συντάκτης: Γεωργία Λεβεντάκη

Αγάπη: μία λέξη που περικλείει πολλά συναισθήματα, σε κάποιους ευχάριστα, σε άλλους πάλι θυμίζει δυσάρεστες αναμνήσεις. Κι όμως είναι το μοναδικό συναίσθημα το οποίο είναι υπεύθυνο για όλα, για τις χαρές, για τις λύπες, για τις επιτυχίες ακόμη και για τις αποτυχίες μας. Τι είναι τελικά η αγάπη και ποιες είναι αυτές οι περιβόητες αλήθειες που ξεχνάμε;

Σίγουρα είναι μια λέξη που μας κάνει να χαμογελάμε μόνο στο άκουσμα της. Κι όμως είναι το κατεξοχήν συναίσθημα που όλοι μα θέλουμε να νιώθουμε στην ζωή μας. Είναι ένα από τα πιο έντονα και δημιουργικά συναισθήματα που μπορούμε να βιώσουμε. Γι’ αυτό και πολλές φορές χάνουμε το μυαλό μας και μειώνουμε τόσο πολύ τις άμυνες μας, ώστε είμαστε εξαιρετικά ευάλωτοι και απροστάτευτοι.

Ίσως όμως να περικλείει και ένα καλό το γεγονός ότι χάνουμε το μυαλό μας, διότι με αυτόν τον τρόπο παραμερίζουμε τις δεύτερες σκέψεις και κριτικές και μπορούμε να βιώσουμε την αγάπη σε όλο της το μεγαλείο, χωρίς να καταπιεζόμαστε, αντίθετα αισθανόμαστε να μας ελευθερώνει.

Η αγάπη υπάρχει στην καθημερινή μας ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνουμε ή δεν το βλέπουμε. Είναι εμφανής στην ρουτίνα μας, στα προβλήματα μας, στις χαρές, στις λύπες ακόμη και στην βαρεμάρα. Άραγε πόσα πολλά σ’ αγαπώ κρύβονται σε φράσεις όπως «να προσέχεις» ή «κοιμήθηκες καλά;» ή «έφτασες;»; Περισσότερα από όσα μπορούμε να βάλουμε με το μυαλό μας! Γι’ αυτό και δεν πρέπει να ξεχνάμε τι πραγματικά είναι η αγάπη σε μία συναισθηματική σχέση. Παρακάτω σας αναφέρουμε 5 αλήθειες, τις οποίες καλώς ή κακώς εμείς οι άνθρωποι συχνά τις ξεχνάμε ή δεν τους δίνουμε σημασία. Πάμε να τις δούμε:

  • Η αγάπη είναι επιλογή:

Η αγάπη δεν είναι η επιθυμία, το πάθος, η λαγνεία ή κάποιο άλλο έντονο συναίσθημα, τα οποία διαρκούν λίγο και απλά φθείρονται με την πάροδο του χρόνου. Δεν μπορούμε να επιλέξουμε για το αν θα νιώσουμε έλξη για κάποιον, όμως μπορούμε να επιλέξουμε ποιον θα αγαπήσουμε. Η αγάπη είναι μία συνειδητή επιλογή που κάνουμε, σίγουρα παίζει και η έλξη ρόλο, όμως είναι επιλογή μας αν θα είμαστε με έναν άνθρωπο και αν θα μπορέσουμε να τον αγαπήσουμε. Τι σημαίνει ότι η αγάπη είναι επιλογή; Σημαίνει ότι για κάποιον λόγο έχουμε επιλέξει έναν άνθρωπο με τα καλά του και τα κακά του και τον αγαπάμε γι’ αυτό ακριβώς που είναι. Δεν μπορεί κανείς και τίποτα να μας πει γιατί επιλέξαμε τον συγκεκριμένο άνθρωπο και αν μας το πουν, οφείλουμε να στηρίξουμε την επιλογή μας. Από την άλλη δεν μπορεί να μας πιέσει κάποιος να αισθανθούμε αγάπη, δεν είναι ένα συναίσθημα το οποίο θέλει πίεση, αλλά θέλει χρόνο όπως θα δούμε και παρακάτω.

  • Η αγάπη χρειάζεται χρόνο για να δημιουργηθεί:

Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε χρονικά, πόσο διάστημα θα χρειαστεί να αγαπήσουμε έναν άνθρωπο. Όμως αυτό που μπορούμε να κάνουμε και μάλιστα είναι άκρως απαραίτητο ειδικά στην αρχή μίας σχέσης είναι να περνάμε χρόνο με τον/την σύντροφο μας, ώστε να τον γνωρίσουμε, να μοιραστούμε τα ενδιαφέροντα και τις εμπειρίες μας καθώς ακόμη και να ανταλλάξουμε απόψεις. Η αγάπη χρειάζεται οικειότητα, εμπιστοσύνη και πολύ χρόνο, δεν γίνεται από την μία μέρα στην άλλη, χρειάζεται αυτό που λέμε «τριβή».


Δείτε ακόμα: Πόσο καλό κάνει στις σχέσεις σου να είσαι ευάλωτος


  • Η αγάπη θέλει υπομονή:

Βασική προϋπόθεση για την δημιουργία μίας όμορφης και υγιούς σχέσης είναι να ξέρουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας. Διότι αν εμείς οι ίδιοι δεν αγαπάμε τον εαυτό μας τότε ποιος θα μας αγαπήσει; Μάλλον κανείς! Η αυτό- αγάπη, είναι απαραίτητο συστατικό για μία σχέση, διότι με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουμε σταδιακά να αγαπάμε και τους γύρω μας, να έχουμε υπομονή με τα συναισθήματα μας και με τα συναισθήματα των άλλων. Δεν χρειάζονται βιασύνες, παρά μόνο υπομονή, μπορεί στην αρχή να μην έχουμε άμεση αντίδραση ή ανταπόδοση, δεν πειράζει, το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να αφήνουμε τα πράγματα να κυλήσουν μόνα τους, χωρίς να πιέζουμε καταστάσεις και πρόσωπα.

  • Η αγάπη απαιτεί δουλειά:

Η αγάπη δεν μπορεί όμως να δημιουργηθεί, αφήνοντας μόνο τον χρόνο να μας προσπεράσει, χρειάζεται την προσπάθεια και των δύο ανθρώπων για να μπορέσουν τα πράγματα να πάνε κατ’ ευχή. Δύο άνθρωποι απαρτίζουν μία σχέση, επομένως και από τους δύο απαιτείται καθημερινή ενασχόληση με την σχέση τους, συμβιβασμούς, κοινές λύσεις που να ικανοποιούν και τους δύο κ.α. Δεν μπορεί να είναι λειτουργική μία σχέση αν μόνο ένας προσπαθεί περισσότερο από τον άλλον, χρειάζεται να υπάρχει μία ίση προσπάθεια και από τους δύο. Μόνο έτσι η αγάπη γίνεται πιο δυνατή στην πάροδο του χρόνου και δεν εξασθενεί από την φθορά ή από τις συνθήκες.

  • Η αγάπη απαιτεί δέσμευση:

Δέσμευση μία κατάσταση κατά την οποία στην εποχή μας έχει πάρει άλλη γραμμή, κι όμως είναι υψίστης σημασίας, η δέσμευση σε μία σχέση. Πάντοτε θα υπάρχουν πειρασμοί και ζούμε σε μία εποχή κατά την οποία, είναι και πιο εύκολο το να προδώσουμε τον/την σύντροφο μας. Όμως αν και ναι μεν υπάρχουν περισσότερες επιλογές, όταν δύο άνθρωποι έχουν δεσμευτεί, να αγαπούν και να προστατεύουν ο ένας τον άλλον, βρίσκουν τρόπους έτσι ώστε να απωθούν τυχόν πειρασμούς. Η αληθινή αγάπη δεν μας αφήνει να αναρωτιόμαστε αν υπάρχει κάποιος καλύτερος/η για εμάς, αλλά ξέρουμε ότι υπάρχει αυτός ο ένας που έχουμε αποφασίσει να μοιραστούμε την ζωή μας.

Αυτές είναι οι 5 μεγάλες αλήθειες σχετικά με την αγάπη, τις οποίες συχνά ξεχνάμε γι’ αυτό και πολλές σχέσεις στις ημέρες μας δεν πάνε τόσο καλά.

Πηγή

Συντάκτης: Γεωργία Λεβεντάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.