Afrikaans: Μια γλώσσα που πεθαίνει;

Συντάκτης: Flowmagazine

Afrikaans: Μια γλώσσα άχρηστη και «νεκρή», όπως υποστήριξε σε πρόσφατη συνέντευξή της η γνωστή νοτιοαφρικανή ηθοποιός Σαρλίζ Θερόν, ή μια γλώσσα που προκαλεί όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των τουριστών για τη Μαύρη Ήπειρο;

«…Αfrikaans is definitely a dying language, it’snot a very helpful language…», υποστήριξε σε πρόσφατη συνέντευξή της η νοτιοαφρικανή ηθοποιός ΣαρλίζΘερόν.

Με αφορμή τη δήλωση της σταρ του Χόλιγουντ ότι τα Afrikaans είναι μια γλώσσα που πεθαίνει και πλέον δεν είναι χρήσιμη, θα κάνουμε ένα μακρινό ταξίδι στην Αφρική.

Πρόκειται για μια πολυπολιτισμική ήπειρο, όπου κάθε γωνιά της είναι διαφορετική καθώς αποτελείται από 54 κράτη. Πέρα από τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα αραβικά, που είναι οι κύριες γλώσσες της, υπάρχουν πάνω από 500 γλώσσες σε κάθε χώρα της ηπείρου. Η γλωσσική αυτή ποικιλομορφία είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της.


Διαβάστε επίσης: Γιατί να μάθω μια ξένη γλώσσα;


Afrikaans: Μια γλώσσα που πεθαίνει;

Η προέλευση των Afrikaans

Την περίοδο πριν από την αποικιοκρατία της Αφρικής υπήρχαν μόνο οι γλώσσες των ιθαγενών. Οι γλώσσες αυτές ήταν πολυάριθμες και διαφορετικές σε κάθε φυλή, πόλη αλλά και χώρα. Ωστόσο, μετά την ανεξαρτησία των χωρών, υιοθέτησαν μια κοινή γλώσσα, η οποία συνήθως ήταν ευρωπαϊκή.

Οι πιο δημοφιλείς γλώσσες ήταν τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα πορτογαλικά. Φυσικά, η κάθε φυλή δεν έπαψε να χρησιμοποιεί την εκάστοτε μητρική γλώσσα της.

Τα Afrikaans στην προκειμένη περίπτωση είναι μια δυτική γερμανική γλώσσα που προέρχεται από τα ολλανδικά. Συνήθως συναντάται στη Νότια Αφρική και στη Ναμίμπια. Επιπλέον τη βρίσκουμε και στην Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε και τη Ζάμπια, σε μικρότερο βέβαια ποσοστό.

Σήμερα, λόγω του μεταναστευτικού κύματος σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν ομιλητές των Afrikaans τόσο στην Αγγλία όσο και σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως στις Βρυξέλες και στο Άμστερνταμ. Το όνομα αυτής της γλώσσας προέρχεται από τα ολλανδικά και σημαίνει «αφρικανικός».

Afrikaans: Μια γλώσσα που πεθαίνει;


Διαβάστε επίσης:5 δεξιότητες που μπορεί να αποκτήσει κανείς από την νοτιοαφρικανική κουλτούρα


Όταν μια γλώσσα «πεθαίνει»

Με την πάροδο των χρόνων οι γλώσσες που ομιλούνται ανά την υδρόγειο, διαρκώς μειώνονται. Αυτό συμβαίνει διότι η παγκοσμιοποίηση παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις καθημερινά. Τείνουμε να χρησιμοποιούμε όλο και λιγότερες λέξεις όταν εκφραζόμαστε στην καθημερινότητά μας, με αποτέλεσμα να αφήνουμε άθικτο μεγάλο μέρος του λεξιλογίου μας.

Παρ’ όλα αυτά, ας μην ξεχνάμε ότι η κοινωνία μας εξελίσσεται. Έτσι, πολλοί νέοι που έχουν μεγαλώσει σε φυλές θέλουν να ξεφύγουν από αυτό το περιβάλλον.

Αυτό συμβαίνει είτε επειδή προτιμούν τον σύγχρονο τρόπο ζωής είτε επειδή ακόμη και οι ίδιες οι φυλές θέλουννα εξελιχθούν και να ενταχθούν στην κοινωνία του σήμερα. Όπως είναι προφανές, η μητρική γλώσσα της κάθε φυλής σιγά σιγά χάνεται και τελικά εξαφανίζεται.

Η γλώσσα όμως δεν είναι μόνο οι λέξεις αλλά ολόκληρος ο πολιτισμός που κουβαλάει. Οι λέξεις αποτελούν το μέσο επικοινωνίας με τους γύρω μας, είναι η γέφυρα ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς. Μέσω αυτών εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας, καθώς οι γηραιότεροι μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στους νεότερους.

Όταν πάψει να υπάρχει λοιπόν αυτή η σύνδεση, εξαφανίζεται ολόκληρος ο πολιτισμός μιας κοινωνίας.


Διαβάστε επίσης:Γλωσσικά λάθη ή εξέλιξη της γλώσσας; Η γλώσσα ως ζωντανός οργανισμός


 Το μέλλον των Afrikaans

Πλέον υπάρχουν πάνω από δέκα εκατομμύρια ομιλητές των Afrikaans. Έρευνες δείχνουν ότι ο αριθμός των ομιλητών αυτής της αφρικανικής γλώσσας αυξήθηκε κατά τρία εκατομμύρια, καθώς το 2016 είχαν καταγραφεί μόλις εφτά εκατομμύρια ομιλητές.

Αυτό μας δείχνει πως όχι μόνο δεν είναι μια γλώσσα που πεθαίνει αλλά, αντίθετα, σταδιακά αυξάνεται το ενδιαφέρον του κόσμου. Φαίνεται πως τόσο η Αφρική όσο και οι γλώσσες της αποτελούν πόλο έλξης τα τελευταία χρόνια για πολλούς τουρίστες που επιθυμούν να πάρουν μια γεύση από τη Μαύρη Ήπειρο.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…