Αφιέρωμα: Το μενού του καλοκαιριού με άρωμα Ελλάδας
Η παρέα του περιοδικού μας τσουγκρίζει τα ποτήρια με ούζο για να υποδεχθεί το καλοκαίρι και σιγοτραγουδά με τη Χαρούλα Αλεξίου: «Ούζο όταν πιεις γίνεσαι ευθύς, βασιλιάς, δικτάτορας, Θεός και κοσμοκράτορας». Το ούζο αποκαλύπτει τη “χημεία” των ανθρώπων είτε βρίσκονται δίπλα στο κύμα είτε στο βουνό! Λίγες στιγμές αργότερα, σε ένα εορταστικό καλοκαιρινό κλίμα, το τραπέζι του flowmagazine υποδέχεται τη μεσογειακή κουζίνα με γεύσεις υψηλής γαστρονομικής απόλαυσης ακόμη και για τους πιο απαιτητικούς πελάτες, όλες εμπνευσμένες από την κουλτούρα μας, και τις μοιράζεται μαζί σας! Στην υγειά σας, καλή όρεξη και καλό καλοκαίρι!
Σαλάτες
Μία ξεχωριστή συνταγή για τους λάτρεις της πατάτας με έντονες μυρωδιές και ιδιαίτερη γεύση αποτελεί η σαλάτα με πατάτες και σταφίδες. Μετατρέψτε τις καλοκαιρινές μαγειρικές απόπειρες σε έκπληξη για την οικογένεια και τους φίλους σας. Όμως, αν δεν είστε λάτρης της σταφίδας, αλλά σας αρέσει η πατάτα σας προτείνουμε να ετοιμάσετε πατατοσαλάτα με τυρί και ελιές. Και πάμε ένα βήμα παραπέρα. Δίπλα στο τυρί και τις ελιές, τι θα λέγατε να σπάσετε και λίγα καρύδια; Προσθέστε και λίγο μαρούλι, και η σαλάτα σας είναι έτοιμη να σερβιριστεί και να καταναλωθεί ακόμη και ως κύριο γεύμα. Και μία τρίτη πρόταση, γιατί μας έπιασε οίστρος! Ένα δροσερό και πλούσιο σε γεύση πιάτο με πατατοσαλάτα με λουκάνικα, σαλάμι αέρος και λαχανικά. Εμπλουτίζουμε την αγαπημένη σε όλους πατατοσαλάτα με την πικάντικη γεύση των λουκάνικων και του σαλαμιού αέρος.
Αυγοσαλάτα. Μία ακόμη δροσερή σαλάτα με βάση το αυγό και πολλά άλλα υλικά γύρω γύρω. Προτείνουμε, μάλιστα, δύο παραλλαγές για το ντρέσινγκ. Αξίζει να τις δοκιμάσετε αμφότερες, το καλοκαίρι είναι μεγάλο και οι ιδέες με λίγη θέληση χωράνε να υλοποιηθούν!
Ψητή Σαλάτα Λαχανικών. Λιτή, γρήγορη, γευστική και απολαυστική η σαλάτα ψητών λαχανικών. Κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριά και κρεμμύδι από τον κήπο μπαίνουν στο ταψί και δημιουργούν ένα απόλυτα υγιεινό και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά πιάτο. Μάλιστα, η τονοσαλάτα με λαχανικά αποτελεί εξαιρετική επιλογή ακόμη για όσους είναι αρχάριοι στην κουζίνα. Πρόκειται να σας γεμίσει με λίγες θερμίδες, αρκετή δροσιά και πλούσια θρεπτικά συστατικά.
Δροσερή σαλάτα μαρουλιού με ασπροκόκκινη σος. Μία γρήγορη και εύκολη συνταγή για όλους με μαρούλι και την απαραίτητη σος, λίγο λεμόνι, ελιές, παρμεζάνα, μαγιονέζα, κέτσαπ, λεμόνι και κρουτόν θα προσφέρει μία δροσιστική γεύση χωρίς πολλά λιπαρά. Οι λάτρεις πάλι της ρόκας σερβίρουν στους καλεσμένους τους σαλάτα με ρόκα και ελιές. Για dressing ανακατεύουν σε ένα μπολάκι 4 κουταλιές χυμό λεμονιού και 6 κουταλιές ελαιόλαδου. Και υλοποιούν την επόμενη φορά μία πράξη ιδιαίτερη, ετοιμάζουν σαλάτα με πορτοκάλι και φινόκιο. 2 πορτοκάλια, 1 φινόκιο, 1 ματσάκι ρόκα και το αποτέλεσμα ερεθίζει ευχάριστα τον ουρανίσκο σας.
Έπειτα, στο απόγειο της φαντασίας μας έρχεται να πάρει την πρώτη θέση η ρόδινη σαλάτα. Πλένουμε προσεκτικά τα φύλλα της σαλάτας, την ντομάτα και το αγγουράκι, κόβουμε τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ. Από πάνω προσθέτουμε τους σπόρους του ροδιού. Είναι μερικά από τα στάδια της προετοιμασίας της… Και επειδή μας αρέσει το μοβ, μία ακόμη μοβ σαλάτα για εσάς πασπαλισμένη με τυρί έρχεται να ντύσει και αυτήν με χρώμα το τραπέζι σας. Παντζάρια σαλάτα με κατίκι Δομοκού. Η απλότητα σε όλο της το μεγαλείο, αφού μέσα σε πέντε λεπτά είναι έτοιμη. Απλά, παντρέψτε με έξυπνο τρόπο δύο ξεχωριστές γεύσεις. Η συνταγή αυτή είναι ιδανική για όλους τους πρωτάρηδες εραστές της κουζίνας και της μαγειρικής
Η κρητική κουζίνα βρίσκει την τέλεια έκφρασή της στις ακόλουθες γαστρονομικές προτάσεις. Χωριάτικη με αβοκάντο, μία καλοκαιρινή παραλλαγή της γνωστής χωριάτικης σαλάτας που θα λατρέψετε! Είναι μία ιδέα ερχόμενη από έναν ξενοδόχο από την Κρήτη. Οι λάτρεις του αβοκάντο δεν θα μπορούν να την αποχωριστούν. Ο αέρας της Κρήτης μπαίνει στο τραπέζι σας και με την εξωτική σαλάτα με κοτόπουλο από την Κρήτη. Ελαφριά ως γεύμα με λίγες θερμίδες και αρκετή ενέργεια η σαλάτα που σας προτείνουμε μπορεί να καταναλωθεί και ως βασικό γεύμα. Νωπά φιλέτα μπούτι ή στήθος κοτόπουλο κομμένα σε κύβους, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε φέτες, μανιτάρια κομμένα σε φέτες, 3-4 κάστανα βρασμένα και κομμένα σε κομματάκια είναι λίγα από τα βασικά υλικά σας. Συνοδεύστε την προετοιμασία τους με κρητικές μαντινάδες!
Δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι σαλάτες με γεύση θάλασσας στο πιάτο σας. Γευτείτε μία δροσερή σαλάτα με γαρίδες και τόνο ακόμη και ως κυρίως πιάτο, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Διαθέστε μόλις 30 λεπτά από τη ζωή σας, ενώ μπορεί να φτιαχτεί κι από αρχάριους μάγειρες. Τολμήστε και το ακόλουθο θαλασσινό εγχείρημα, σαλάτα με σαρδέλες, ντομάτα και αγγούρι και έπειτα, καμαρώστε για το μαγειρικό σας αποτέλεσμα με όρεξη! Μάλιστα, αν την συνδυάσετε με ψωμί θα έχετε ένα πλήρες χορταστικό γεύμα με μόλις 2 ευρώ. Εμείς τη δοκιμάσαμε με κουλούρι Θεσσαλονίκης, και δένει τέλεια.
Και για όσους προσπαθούν να κάνουν δίαιτα καλοκαιριάτικα χωρίς να στερηθούν τη γεύση, ας ετοιμάσουν μία αγγουροσαλάτα με τζατζίκι. Θυμίζει το αγαπημένο μας σουβλάκι, αλλά είναι πιο ελαφριά καθώς δεν περιέχει ελαιόλαδο και αλάτι. Και κλείνουμε τις γαστρονομικές μας απολαύσεις με θέμα «σαλάτες ζυμαρικών», φιογκάκια με μανιτάρια και μακαρονοσαλάτα. Ιδανικές επιλογές για στιγμές πείνας και για πρωτοεμφανιζόμενους σε κουζίνες. Σε 10 λεπτά έχετε δύο χαρούμενες σαλάτες, όλο γεύση και άρωμα.
Ορεκτικά
Μάθετε πώς να φτιάχνετε τραγανές τηγανητές πατάτες. Ποιο είναι το μυστικό τους; Τα κροκετάκια από πατάτες θα ξετρελάνουν του μικρούς θαυμαστές της μαγειρικής σας! Τραγανές μπαλίτσες πατάτας που συνδυάζονται με όλα τα φαγητά και με σος της αρεσκείας σας.
Η προσαρμοστικότητά μας με την εποχή συνεχίζεται. Αντί για αμπελόφυλλα χρησιμοποιούμε σπανάκι και φτιάχνουμε τα κλασικά ντολμαδάκια σε μία ενδιαφέρουσα παραλλαγή τους μαγειρεμένα σε φούρνο μικροκυμάτων. Η δύναμη της απλότητας μέσα από τους αγρούς της Ελλάδας και των νησιών συνεχίζεται. Σε σύντομο χρόνο μπορείτε να παρουσιάσετε τρία ορεκτικά που διαφέρουν από τα συνηθισμένα. Χορτοκεφτέδες με πρασινάδες, τριμμένο τυρί και μπαχαρικά ή ντομάτες γεμιστές με λαχανικά, μία πλούσια σε βιταμίνες συνταγή και ειδική για μια ημέρα αποτοξίνωσης ή ντάκο κρητικό; Τον έχουν γευτεί χιλιάδες τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο στη χώρα μας. Το όνομα του ακούγεται το ίδιο στα ελληνικά ή στα αγγλικά. Τρώγεται σαν σαλάτα ή ορεκτικό.
1 γιαούρτι αγελαδινό, 80 γρ. φέτα μαλακή, 1 κουταλάκι της σούπας ξινομυζήθρα, μισό κουταλάκι δυόσμο και ελάχιστο σκόρδο σε σκόνη βγαίνουν από τα ντουλάπια και το ψυγείο και φτιάχνουν ένα ντιπ γιαουρτιού. Ένα ντιπ δημιούργημα ως καθαρή έμπνευση της στιγμής. Δροσιστικό, αλμυρό και πολύ κεφάτο.
Ψωμάκια με άνηθο και τυρί. Φτιάξτε τα δικά σας ψωμάκια με άρωμα και γεύση που θα ξετρελάνουν τους πάντες! Η συγκεκριμένη συνταγή με άνηθο και τυρί δίνει ένα ξεχωριστό χρώμα και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη διαδικασία. Η΄ τι θα λέγατε να ετοιμάσετε ένα ψωμί με ελιά; Η΄ καλύτερα ψωμάκια με μανιτάρια και τυρί για να μην «φάτε» πολύ ώρα στην κουζίνα; Και συνοδεύουμε τις σαλάτες μας και τα ορεκτικά μας με ρακόμελο. Δείτε πώς να το ετοιμάσετε όπως και τους λαχταριστούς λουκουμάδες και τα τηγανόψωμα. Εξοπλιστείτε με αρκετό μέλι και μείνετε ήσυχοι δίνοντας τη δέουσα προσοχή στις συμβουλές ενός ειδικού του είδους, του μελισσοκόμου Σταμάτη Σίνη.
Κυρίως μενού
Και αφού οι σαλάτες και τα ορεκτικά πλαισίωσαν νοερά το τραπέζι μας, ξεκινάμε με μία παραλλαγή του κλασικού κοτόπουλου στο φούρνο για όσους αγαπούν τη γεύση της γλυκοπατάτας. Η γλυκοπατάτα θα δώσει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στο ψητό σας μεταφέροντας τη γλύκα της σε όλο το φαγητό. Ας δοκιμάσουμε τώρα το κοτόπουλό μας με σάλτσα γιαουρτιού, κρασί και μανιτάρια. Είστε έτοιμοι και για μία ακόμη πρόταση; Αυτήν τη φορά η συνταγή είναι τροπική! Γλυκά και πικάντικα σουβλάκια κοτόπουλου συνοδευόμενα από μία ιδιαίτερη γλυκιά και πικάντικη μαρινάτα. Και επειδή το σουβλάκι συμβαίνει και στις… καλύτερες οικογένειες, σας παρουσιάζουμε την εκλεπτυσμένη εκδοχή για το μοσχαρίσιο σουβλάκι. Έχετε κατά νου ότι χρειάζεται να μείνει στη μαρινάτα του για 1-2 ώρες και να σερβιριστεί συνοδευόμενο από δροσερή σάλτσα γιαουρτιού. Αναμφισβήτητα τέσσερις καλοκαιρινές συνταγές που θα προβληματίσουν ευχάριστα του συνδαιτυμόνες σας!
Θα φανταζόσασταν να βάλετε ποτέ καρότο σε ομελέτα; Πιθανώς όχι. Ξεκινήστε την ημέρα σας με κέφι και ενέργεια με μία απλούστατη εκδοχή ομελέτας που μπορεί να σας προσφέρει ένα νόστιμο και υγιεινό γεύμα σε λίγα λεπτά. Και για όσους είχαν πάντα την εντύπωση ότι το σουφλέ είναι ένα παχυντικό φαγητό με πολλές θερμίδες, μάλλον ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουν. Ετοιμάστε λοιπόν για το πρωινό σας σουφλέ κολοκυθιού. Βέβαια, τη συνταγή αυτή μπορείτε να την εντάξετε και ως ορεκτικό σε κάποιο γεύμα που θα οργανώσετε για τους φίλους σας.
Ετοιμάστε μακαρονάδες που ξεφεύγουν από τη λογική της κατσαρόλας και παρακολουθήστε την έκπληξη των «πελατών» σας, καρμπονάρα με κολοκυθάκι ή μήπως μακαρονάδα ελληνική στο φούρνο; Μάλιστα, η σάλτσα τουρλού λαχανικών συνδυάζεται τέλεια με τα μακαρόνια σας. Είναι ένας ωραίος τρόπος να «ξεγελάσετε» τα παιδιά δίνοντάς τους ένα πλούσιο μίγμα λαχανικών με όλα τα θρεπτικά τους συστατικά χωρίς να μπορούν να ξεχωρίσουν τη γεύση κάποιου λαχανικού που πιθανώς δεν τους αρέσει.
Μία από τις πλέον κλασικές ελληνικές και πατροπαράδοτες καλοκαιρινές συνταγές τα γεμιστά απαιτούν λίγο χρόνο παραπάνω για την προετοιμασία, αλλά το γευστικό αποτέλεσμα πάντα μας αποζημιώνει. Εξάλλου, είναι μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση και γευστικές εναλλαγές στο μενού σας.
Θαλασσινά
Με αφορμή ένα σύντομο ταξίδι στο Νεώριο του Πόρου σταθήκαμε τυχεροί όχι μόνο επειδή δοκιμάσαμε καλαβρέζα με γαύρο, πιπεριά και δυόσμο και γαριδομακαρονάδα, αλλά και επειδή ο σεφ της ταβέρνας μάς αποκάλυψε τα μυστικά των εύγευστων αυτών συνταγών. Το πρώτο ένα εντελώς ξεχωριστό πιάτο βασισμένο στον δυόσμο, το λάδι και το λεμόνι, και το δεύτερο βασισμένο σε μία φλόγα νησιώτικης παραλλαγής. Δοκιμάστε τα και πείτε μας τις εντυπώσεις σας!
Τα ελληνικά παραδοσιακά πιάτα με άρωμα θάλασσας δεν σταματούν εδώ. Εντυπωσιάστε τους φίλους σας με θαλασσινά σουβλιστά σε ξυλάκι! Θα χρειαστείτε μύδια και γαρίδες, ενώ σε μια παραλλαγή μπορείτε να προσθέσετε και κομμάτια καθαρισμένου ψαριού. Πάντως, να θυμάστε ότι το τηγάνισμα της γαρίδας αν μη τι άλλο θέλει την τέχνη του. Πόσες φορές δοκιμάσατε τηγανιτές γαρίδες ροδοκόκκινες, τραγανές και ταυτόχρονα ζουμερές; Και τώρα που μάθατε να τις μαγειρεύετε με επιτυχία, γιατί δεν δοκιμάζετε να τηγανίσετε γαρίδες σαγανάκι; Βάλτε «μάσκες ψωμιού» και ξεκινήστε τις υποβρύχιες βουτιές…
Και ο κατάλογός μας συνεχίζεται. Σολομός με ντοματοσαλάτα και καλαμαράκια με ντομάτα για όσους βρίσκονται σε δίαιτα ή μήπως να ετοιμάσετε ένα σάντουιτς με σολομό, ντομάτα και κρεμμύδι λίγο πριν πάτε στην παραλία; Εντάξει, το καταλάβαμε ότι σας αρέσει ο σολομός και γι’ αυτό εξαντλούμε όλες τις προτάσεις μας. Η ισορροπία που βρίσκει η γεύση μέσα από τον συνδυασμό των ζυμαρικών, του σολομού και της ντομάτας δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.
Παράλληλα, μην ξεχνάτε πως τα ψάρια συνδυάζονται ιδανικά με σαλάτες και δένουν άριστα με την ντομάτα, το λεμόνι, το μάνγκο και το ελαιόλαδο ακόμη και με το σκόρδο ταξιδεύοντάς μας νοερά σε καλοκαιρινές παραλίες. Λαβράκι με τηγανητές πατάτες και τσιπούρες μαρινάτες, γιατί τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τα φρέσκα ψάρια της Μεσογείου.
Και κάπου εδώ ο κατάλογός μας κλείνει με δύο ακόμη θαλασσινές γεύσεις αποπνέοντας ένα υψηλό επίπεδο κουζίνας. Δύο εκλεπτυσμένα πιάτα για ιδιαίτερες περιστάσεις, μακαρονάδα μαρινάρα και αστακομακαρονάδα. Συνοδεύεστε τα πιάτα σας με ροζέ ή λευκό κρασί. Και καλή σας όρεξη!