Αφιέρωμα στην τέχνη της κηπουρικής

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Αφιέρωμα στην τέχνη της κηπουρικήςΟι γλάστρες με μυρωδικά στις βεράντες, οι κήποι με πλούσιο γρασίδι, τα πλούσια δέντρα και τα μποστάνια με λαχανικά αποτελούν μερικές φορές τη διέξοδο του ανθρώπου από την καθημερινότητα και το άγχος. Η ένωση με τη φύση θεωρείται ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κηπουρικής γεγονός που αποδεικνύει τη γοητεία που ασκεί στους ανθρώπους από τα παλιά κιόλας χρόνια. Συμβουλές, μύθοι και αλήθειες, ιδέες και οδηγίες βρίσκονται στο flowmagazine.gr και μας ανοίγουν τον δρόμο προς την τέχνη της κηπουρικής.

Σχέδιο κηπουρικής 1: Συμβουλές για αρχάριους κηπουρούς

Μέσα στο γκρίζο χρώμα της πόλης, εσείς σταθήκατε τυχεροί. Ανοίγοντας τη μπαλκονόπορτα του δωματίου, μπροστά σας απλώνεται ένας κήπος, αλλά ένας απεριποίητος κήπος χωρίς προσωπικότητα. Τι θα κάνετε γι’ αυτό όντας αρχάριοι; Προτού φορέσετε τα γάντια σας και πάρετε το φτυάρι… ενημερωθείτε, και έπειτα λάβετε δράση!

  • Επιλέξτε το είδος του κήπου σας.
  • Εντοπίστε την ιδανική του θέση.
  • Επιλέξτε τα λαχανικά του κήπου σε σχέση με τον χρόνο που διαθέτετε για τη φροντίδα τους.
  • Δώστε βάση στο πότισμα του κήπου.
  • Προμηθευτείτε τα ιδανικά εργαλεία.
  • Μην παραμελήσετε τα παράσιτα και τις ασθένειές τους.

Τώρα βάλτε τα γάντια σας και γίνετε ο καλλιτέχνης που θα παράσχει μία όαση στη γειτονιά.

Αφιέρωμα στην τέχνη της κηπουρικήςΣχέδιο κηπουρικής 2: Ημερολόγιο εργασιών

Ένα ημερολόγιο εργασιών δεν παύει ποτέ να είναι περιττό. Ακόμη και για τις εργασίες ενός κηπουρού το ημερολόγιο κρίνεται απαραίτητο εργαλείο. Καταγράψτε τις αρμοδιότητές σας ανάλογα με τον μήνα. Πότε είναι η κατάλληλη εποχή να φυτέψουμε και να κλαδέψουμε τα φυτά μας; Πότε αυξάνουμε την ποσότητα νερού κατά το πότισμα; Σημειώσεις σημαντικές για έναν κήπο όμορφο και υγιή!

Σχέδιο κηπουρικής 3: Οικολογικές παρεμβάσεις

Και πάμε ένα βήμα παραπέρα! Από αρχάριοι κηπουροί, τώρα θεραπευτές του κήπου σας! Φυσικά λιπάσματα, εντομοκτόνα με υλικά από την κουζίνα σας και άλλα πολλά… θα λύσουν τα χέρια σας καλύπτοντας οικονομικά και οικολογικά τις ανάγκες φροντίδας του κήπου σας. Δεν χρειάζεται να είστε χημικός ούτε να ανησυχείτε για τυχόν εκρήξεις κατά τις αλχημείες σας. Μάθετε πώς να εξολοθρεύσετε τους ανεπιθύμητους επισκέπτες, τα έντομα και τα παράσιτα, τους γυμνοσαλίγκαρους και τους μύκητες. Γνωρίζατε ότι το νερό από το σπανάκι που βράσατε είναι ιδανικό για λίπασμα;

Σχέδιο κηπουρικής 4: Τέλεια βεράντα με χειροποίητες γλάστρες

Φτιάξτε τη δική σας βεράντα χωρίς πολλά χρήματα… αλλά με αρκετή φαντασία! Ειδικά στις μεγαλουπόλεις, όπως είναι η Αθήνα, η πλειοψηφία πιστεύει ότι η αγάπη για την κηπουρική ή ένα μικρό μποστάνι κοστίζει έναν ολόκληρο μισθό. Λάθος! Αποκτήστε μια “χρωματιστή” βεράντα γεμάτη βότανα, λαχανικά και χειροποίητες γλάστρες από άχρηστα βάζα, τελάρα και πλαστικά δοχεία. Παράλληλα, λάβετε υπόψη σας την τοποθεσία του μπαλκονιού και μάθετε για το εκάστοτε υλικό που θα φιλοξενήσει τα φυτά σας.

Ποιο είναι το κατάλληλο σημείο για τις φτέρες σας και με ποιον τρόπο αναπτύσσονται; Για όσους θέλουν μεν να στολίσουν το χώρο τους με φυτά, αλλά δεν αντέχουν ή δεν έχουν τον χρόνο να ασχοληθούν με την περιποίησή τους, ποιο φυτό αποτελεί σοφή επιλογή; Διατηρήστε την υγεία τους και την ομορφιά τους και παρατείνετε τη ζωή τους.

Αφιέρωμα στην τέχνη της κηπουρικήςΣχέδιο κηπουρικής 5

  • Διά βίου ενημέρωση με έναν κήπο στην οθόνη σας

Συμβουλές, μύθοι και αλήθειες, ιδέες και οδηγίες, που αφορούν στην κηπουρική, βρίσκονται στα sites που συγκεντρώσαμε για εσάς! Μάθετε τα πάντα γύρω από την τέχνη της κηπουρικής και λύστε όλες σας τις απορίες σας! Συμβουλές για κλάδεμα, παρουσίαση των ιδιοτήτων πολλών φυτών, ακόμη και οδηγίες για να φτιάξετε έναν εντυπωσιακό κήπο με ιδιαίτερα φυτά! Ένας μίνι κήπος στην οθόνη λοιπόν υπόσχεται να σας δώσει δημιουργικές και εναλλακτικές ιδέες για όμορφη κηπουρική διατηρώντας την σε υψηλά επίπεδα είτε με τη μορφή βίντεο, είτε ως κείμενο. Εσείς θα περιηγηθείτε στην ψηφιακή αυτή φύση;

  • Κηπευτικές δράσεις στα σχολεία

Η κηπευτική ενεργοποιεί έντονα το ενδιαφέρον για τη δοκιμή νέων τροφών. Σε αυτό κατέληξαν σε έρευνα που δημοσίευσαν πρόσφατα επιστήμονες από την Αυστραλία. Όταν ερεύνησαν σε ένα δημοτικό σχολείο το πρόγραμμα για κηπευτική, παρατήρησαν πως τα παιδιά δείχνουν μεγαλύτερη θέληση να δοκιμάσουν τροφές που καλλιεργούν και στη συνέχεια μαγειρεύουν από μόνα τους. Η εκμάθηση αυτών των δραστηριοτήτων από μικρή ηλικία είναι πιθανώς ό,τι καλύτερο για τα παιδιά, αφού μαθαίνουν βιωματικά για το περιβάλλον και βελτιώνουν τη διατροφή τους. Εσείς θα στηρίξετε τέτοιες δράσεις; Μικροί κηπουροί έτοιμοι να ξεριζώσουν τα αγριόχορτα και όχι μόνο.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…