Αφιέρωμα στη μεξικάνικη κουζίνα-Μέρος Β

Συντάκτης: Άννα Φρύνη

 Αφιέρωμα στη μεξικάνικη κουζίνα-Μέρος ΒΣτο δεύτερο μέρος του αφιερώματος στη μεξικάνικη κουζίνα συνεχίζουμε με συνταγές για τορτίγιας- τη βάση κάθε μεξικάνικου γεύματος- τάκος, γαρίδες, κρέας, ρύζι, και καταλήγουμε στην αγαπημένη μας σανγκρία. Δροσιστικά κοκτέϊλ ιδανικά για να απολαύσουμε και φέτος το καλοκαίρι. Εμπνευστείτε και ξεκινήστε την προετοιμασία. Οι μεξικάνικες βραδιές υπόσχονται φλογερό πάθος και απόλαυση!

Για τις συνταγές που δεν περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο άρθρο ακολουθήστε τα αντίστοιχα λινκ.

 Αφιέρωμα στη μεξικάνικη κουζίνα-Μέρος ΒΓαρίδες με σκόρδο

Υλικά

– 18 γάμπαρες ωμές

– 2 πράσινα λεμόνια

– 1,5 κεφάλι σκόρδο

– 100γρ. μαλακό βούτυρο

– αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ξεπλύνετε τις γαρίδες με κρύο νερό, στραγγίξτε τις και σπουπίστε τις.
  • Τοποθετήστε τις σε ένα πιάτο και αλείψτε τις με βούτυρο. Αλατοπιπερώστε.
  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 240 C.
  • Καθαρίστε τις σκελίδες σκόρδου, αφαιρέστε τη φύτρα και ψιλοκόψτε τις.
  • Βάλτε τις γαρίδες μαζί με το σκόρδο σε ένα ταψί και βάλτε το στο φούρνο για 10 λεπτά.
  • Κόψτε τα λεμόνια στα τέσσερα και σερβίρετε τις γαρίδες ζεστές, γαρνίροντας με τα λεμόνια.

 Αφιέρωμα στη μεξικάνικη κουζίνα-Μέρος ΒΤορτίγιας από σιτάρι

Υλικά

– 200γρ. σιτάλευρο

– 50γρ. βούτυρο

– 1 πρέζα αλάτι

– 1 πρέζα ζάχαρη

Εκτέλεση

  • Κοσκινίστε το αλεύρι, μαζί με με το αλάτι και τη ζάχαρη και αδειάστε τα σε ένα μπολ.
  • Κόψτε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια.
  • Προσθέστε το βούτυρο στο αλεύρι, θρυμματίζοντάς το με τα δάχτυλά σας.
  • Προσθέστε 100 ml. νερό λίγο λίγο ζυμώνοντας παράλληλα με τα χέρια. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να μην κολλάει. Προσθέστε αναλόγως νερό ή αλεύρι αν δείτε οτι χρειάζεται.
  • Πλάστε μπαλάκια σε ίσα μεγέθη και πατήστε τα απαλά με τη μπουνιά σας για να φαρδύνουν.
  • Σκεπάστε τα με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε τα στην άκρη για 30 λεπτά.
  • Αλευρώστε έναν πλάστη και ανοίξτε φύλλο με τα μπαλάκια της ζύμης. Το φύλλο πρέπει να έχει διάμετρο περίπου 25εκ.
  • Ζεστάνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
  • Όταν ζεσταθεί καλά, βάλτε μέσα μία μία τις πίτες τορτίγιες για να ψηθούν περίπου 30 δευτερόλεπτα από την κάθε πλευρά.
  • Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος η τορτίγια φουσκώσει πατήστε τη με μια σπάτουλα.
  • Μην ψήσετε περισσότερο τις τορτίγιες γιατί μπορεί να ξεραθούν.
  • Όσες τορτίγιες βγάζετε από τη τηγάνι, μπορείτε να τις σκεπάζετε με μια καθαρή πετσέτα για να διατηρηθούν ζεστές.
  • Σερβίρετε τις τορτίγιες με τυρί τσένταρ, με γουακαμόλε,με καυτερή κόκκινη σάλτσα, γαρνίροντας τη σαλάτα σας ή με όποια άλλη παραλλαγή προτιμάτε.

Συνεχίζουμε με συνταγές για κρέας. που δεν λείπει ποτέ από ένα μεξικάνικο γεύμα. Αν αγαπάτε το μοσχάρι, το κοτόπουλο ή το χοιρινό θα βρείτε άφθονες παραλλαγές για κάθε γούστο. Εμείς σας προτείνουμε Μεξικάνικο κοτόπουλο κατσαρόλας, Μπριζόλες με Τεκίλα και Τάκος με χοιρινό και πορτοκάλι.

 Αφιέρωμα στη μεξικάνικη κουζίνα-Μέρος ΒΤάκος με χοιρινό και πορτοκάλι

Υλικά

– 1,5 κιλό χοιρινό (σπάλα)

– 2 σκελίδες σκόρδο

– 18 τορτίγιας

– 500ml. χυμό πορτοκάλι

– ξύσμα ενός πορτοκαλιού

– 1 κουτακάλι του γλυκού ρίγανη

– 2 φύλλα δάφνης

– 3 κλωναράκια θυμάρι

– 100 γρ. φυτικό μαγειρικό λίπος

– αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ψιλοκόψτε το χοιρινό σε κύβους των 4 εκ. περίπου.
  • Ξεφλουδίστε τις σκελίδες του σκόρδου.
  • Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο λιώστε το μαγειρικό λίπος σε χαμηλή φωτιά.
  • Προσθέστε τα σκόρδα, αφήστε τα να ροδίσουν και μετά αφαιρέστε τα και κρατήστε τα στην άκρη. (Αν θέλετε χρησιμοποιήστε τα σε άλλο φαγητό για να μην τα πετάξετε)
  • Προσθέστε στην κατσαρόλα το κρέας και τη συνέχεια το θυμάρι, τη ρίγανη, τη δάφνη, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, και αλατοπιπερώστε.
  • Προσθέστε όσο νερό χρειάζεται μέχρι να καλυφθεί το κρέας.
  • Μισοσκεπάστε την κατσαρόλα και ψήστε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα και 15 λεπτά.
  • Μην ξεχνάτε να ανακατεύετε κατά διαστήματα.
  • Το χοιρινό θα πρέπει να ροδίσει, να είναι μαλακό και ταυτόχρονα να ψηθεί πολύ καλά.
  • Στραγγίστε το κρέας για να αφαιρεθεί το περιττό λίπος, ψιλοκόψτε το και τοποθετήστε το σε μια πιατέλα.
  • Χρησιμοποιήστε τις τορτίγιας που φτιάξατε στην προηγούμενη συνταγή και έχετε διατηρήσει ζεστές για να σερβίρετε.
  • Αφήστε τους καλεσμένους σας να γεμίσουν μόνοι τους τις τορτίγιας με ψιλοκομμένο κρέας και να συνοδέψουν και συμπληρωματικά ό,τι άλλο τους αρέσει, τυρί τσένταρ, γκουακαμόλε, κόκκινη σάλτσα ή πουρέ από μαύρα φασόλια. Θα βρείτε όλες τις συνταγές που θα χρειαστείτε στο 1ο μέρος του αφιερώματος στη μεξικάνικη κουζίνα.

Ένα τέλειο συνοδευτικό για το γεύμα σας που δεν πρέπει να παραλείψετε είναι οπωσδήποτε το μεξικάνικο ρύζι.

 Αφιέρωμα στη μεξικάνικη κουζίνα-Μέρος ΒΡύζι μεξικάνικο

Υλικά

– 600γρ. ρύζι για πιλάφι

– 150γρ. αρακά καθαρισμένο (φρέσκο ή κατεψυγμένο)

– 500γρ. ντομάτες (4 ή5 ντομάτες)

– 1 κουταλιά της σούπας συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας

– 1 κρεμμύδι

– 2 σκελίδες σκόρδο

– 3 καρότα

– αλάτι, πιπέρι

– λάδι

Εκτέλεση

  • Ξεπλύνετε το ρύζι και στραγγίξτε το προσεκτικά.
  • Ξύστε τα καρότα και ψιλοκόψτε τα μικρά κυβάκια.
  • Ζεματίστε τις ντομάτες, κρυώστε τις, ξεφλουδίστε τις και ξεσποριάστε τις.
  • Καθαρίστε το κρεμμύδι και κόψτε το σε χοντρά κομμάτια.
  • Ξεφλουδίστε το σκόρδο και και αφαιρέστε τη φύτρα.
  • Ζεστάνετε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι και τσιγαρίστε ελαφρά το ρύζι μέχρι να αρχίσει να ροδίζει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
  • Χτυπήστε στο μπλέντερ τις ντομάτες, το χυμό ντομάτας, το κρεμμύδι, το σκόρδο και 200ml νερό.
  • Αδειάστε το μίγμα πάνω στο ρύζι και συνεχίστε το μαγείρεμα γύρω στα 10 λεπτά.
  • Προσθέστε 700ml νερό, τον αρακά, τα καρότα, αλάτι και πιπέρι.
  • Αφήστε τα να ψηθούν χωρίς καπάκι και χωρίς να ανακατεύετε για περίπου 20 λεπτά.
  •  Αφιέρωμα στη μεξικάνικη κουζίνα-Μέρος ΒΤο ρύζι πρέπει να είναι μαλακό και να έχει απορροφήσει όλα του τα υγρά. Αν χρειάζεται προσθέστε λίγο νερό και συνεχίστε το μαγείρεμα.
  • Σβήστε τη φωτιά και αφήστε το ρύζι να «τραβήξει» μέσα στο τηγάνι χωρίς καπάκι για 5 με 10 λεπτά.
  • Ανακατέψτε το με ένα πηρούνι για να γίνει σπυρωτό και σερβίρετε.

Και τελειώνουμε το αφιέρωμά μας με συνταγές για τρία αγαπημένα κοκτέιλ κατευθείαν από το Μεξικό για να συνοδεύσουν μεθυστικά το γεύμα σας. Ακολουθήστε τα αντίστοιχα λινκ για να τις δοκιμάσετε. Καλή απόλαυση!!!

Συντάκτης: Άννα Φρύνη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.