Αφιέρωμα: Στάθης Ψάλτης

Συντάκτης: Εύη Λιόλιου

Ο Στάθης Ψάλτης γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου του 1951 στο Βέλο Κορινθίας, όπου και έμεινε μέχρι την ηλικία των 11 ετών οπότε και μετακόμισε με τους γονείς του στο Αιγάλεω. Είχε, ωστόσο καταγωγή από το Φανάρι της Κωνσταντινούπολης.

Σπούδασε στη Δραματική σχολή του Κωνσταντίνου Μιχαηλίδη. Το 1967, οπότε πήγε με τον φίλο του, επίσης ηθοποιό, Κώστα Αθανασόπουλο στη σχολή του Μιχαηλίδη ήταν μόλις 16 χρόνων και μέχρι να γίνει γνωστός ηθοποιός έκανε πολλά επαγγέλματα, μεταξύ άλλων και αυτό του ναυτικού.

Υπήρξε είδωλο της δεκαετίας του ’80. Οι ταινίες του γνώριζαν τεράστια επιτυχία και οι ατάκες του έχουν μείνει στην ιστορία, συγκεντρώνοντας ακόμη και σήμερα εκατομμύρια προβολές στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το YouTube.

Ο ίδιος έδινε σπάνια συνεντεύξεις και ακόμα σπανιότερα, αναφερόταν στις ταινίες της δεκαετίας του ΄80 που τον καθιέρωσε στο κοινό. «Η δεκαετία 83-93 ήταν η χρυσή εποχή του κινηματογράφου, όχι μόνο για μένα αλλά για πάρα πολλά νέα παιδιά. Όσοι επέλεγαν σωστές ταινίες, παρέμειναν και στο θέατρο. Όσοι ήθελαν να κάνουν κινηματογράφο για να κάνουν και δεν πρόσεχαν καθόλου τα σενάρια, δυστυχώς τώρα πια είναι μακριά από το θέατρο. Αν έχεις δει ταινίες δικές μου, υπάρχουν σε όλες μερικές σκηνές που έχουν μία διαχρονικότητα, όπως εκείνες στο ΙΚΑ ή στην εφορία, για παράδειγμα. Σπαταλούσα πάρα πολλές ώρες στο να διαβάζω το σενάριο και να προσπαθώ να το φτιάχνω – με όσο τάλαντο συγγραφικό έχω, που δεν έχω και τίποτα σοβαρό – και να συμπληρώνω το σενάριο του κ. Μιχαηλίδη ή του κ. Δαλιανίδη. Και όλοι μαζί βγάζαμε αυτό το αποτέλεσμα. Η επιτυχία ποτέ δε με επηρέασε. Θεωρούσα και θεωρώ όλο αυτό μια τέχνη. Κάνω αυτό που κάνω. Παραμένω αυτός που είμαι. Δεν έχω αλλάξει πουθενά και σε τίποτα. Δεν έχω καμία ιδιαιτερότητα. Δεν έχω καμία διαφορά από τον οποιονδήποτε άλλο απλό άνθρωπο», είχε δηλώσει τον Οκτώβριο του 2016.

Τα τελευταία χρόνια είχε δεχτεί προτάσεις να συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις, τις οποίες αρνήθηκε. Η τελευταία του εμφάνιση στο θέατρο ήταν φέτος στην παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέττα» του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη, στο θέατρο Πάνθεον, όπου κρατούσε τον ρόλο της παραμάνας.
Παντρεύτηκε την Τάρια Μπούρα, από την οποία αργότερα χώρισε και το 2006 πραγματοποίησε το δεύτερο γάμο του με την ηθοποιό Χριστίνα Ψάλτη. Απέκτησε μια κόρη, τη Μαρία Ψάλτη.

Πέθανε στις 21 Απριλίου του 2017 στο νοσοκομείο Αγ. Σάββας εξουθενωμένος από τη χρόνια μάχη του με τον καρκίνο στους πνεύμονες.

Συντάκτης: Εύη Λιόλιου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.