Ada Lovelace: Η μαέστρος των αριθμών πίσω από τους υπολογιστές

Συντάκτης: Σταυρίνα Κούτρη

Η Ada Lovelace είναι μία από τις πιο εμβληματικές θηλυκές φιγούρες στην επιστήμη. Ευφυέστατη και με αξιοζήλευτη μόρφωση πάνω στα μαθηματικά και τις επιστήμες, είναι υπεύθυνο σε ένα μεγάλο βαθμό για την ύπαρξη του λογισμικού των υπολογιστών.

Η Ada Lovelace είναι το τέλειο παράδειγμα γυναίκας που ξεπερνά τους περιορισμούς της εποχής της. Παρά το γεγονός ότι γεννήθηκε στην Αγγλία του 19ου αιώνα, η Ada Lovelace έγινε σε νέα ηλικία μία περίφημη και αξιοθαύμαστη μαθηματικός που θα μείνει στην ιστορία ως η πρώτη προγραμματίστρια. 

Η Ada Lovelace (Augusta Ada King, Κόμισσα του Lovelace) γεννήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 1815 στο Λονδίνο. Γονείς της ήταν ο φιλέλληνας Λόρδος Byron και βαρώνη Anne Isabella Byron. Ο γάμος των δύο δεν διήρκησε πολύ και μετά το χωρισμό τους, την κηδεμονία της Ada πήρε η μητέρα της. 

Σε μικρή ακόμα ηλικία και μετά από οδηγίες της βαρώνης, η Ada έμαθε μαθηματικά και επιστήμες, αντί για τα θέματα που θεωρούνταν φυσιολογικά για μία νεαρή αριστοκράτισσα εκείνης της εποχής. Λέγεται ότι η μητέρα της το έκανε αυτό ώστε η Ada να μην γίνει σαν τον πατέρα της, ο οποίος ήταν ένας εκκεντρικός ποιητής. Παρ’ότι το κορίτσι ήταν φιλάσθενο και παρέμενε για μεγάλα διαστήματα ξαπλωμένη στο κρεβάτι, οι δάσκαλοί της την όπλισαν με αξιοζήλευτες γνώσεις πάνω στους αριθμούς.

Το 1835 η Ada παντρεύτηκε τον Λόρδο Lovelace (William King-Noel) και απέκτησαν μαζί τρία παιδιά. Ωστόσο, η Ada δεν άφησε το γάμο και τη μητρότητα να μπουν εμπόδιο στην πνευματική της εξέλιξη. Για το λόγο αυτό ξεκίνησε να βοηθά των Charles Babbage, πλέον γνωστό ως “Πατέρα των Υπολογιστών”, ο οποίος είχε καταπιαστεί με μία νέα ιδέα – την Αναλυτική Μηχανή. 

Ada Lovelace: Η μαέστρος των αριθμών πίσω από τους υπολογιστές

Όταν ο Luigi Federico Menabrea (Ιταλός στρατηγός και μαθηματικός που αργότερα διετέλεσε Πρωθυπουργός της Ιταλίας) δημοσίευσε μία εργασία για αυτήν μετά από μία παρουσίαση της μηχανής από τον Baggage, η Ada όχι μόνο μετέφρασε το άρθρο αλλά πρόσθεσε και δικούς τους σχολιασμούς.

Πιο συγκεκριμένα, περιέγραψε πώς η μηχανή θα μπορούσε να συνθέτει μουσική, να λύνει μαθηματικά προβλήματα και να μετατρέπει εικόνες σε ψηφιακή μορφή. Μπορεί τώρα να ακούγεται απλό, αλλά είναι πραγματικά αξιοπερίεργο το πώς μπορούσε να φανταστεί κάτι τέτοιο πάνω από 100 χρόνια πριν οι υπολογιστές γίνουν μέρος της καθημερινότητας των ανθρώπων. 

Ουσιαστικά, η Αναλυτική Μηχανή ήταν το θεμέλιο για την κατασκευή του πρώτου υπολογιστή, η οποία τελικά επετεύχθη τον 20ο αιώνα. Η Ada έγραψε και για την επανάσταση των υπολογιστών και για την περιγραφή αλγορίθμων.

Ada Lovelace: Η μαέστρος των αριθμών πίσω από τους υπολογιστές

Ωστόσο, παρότι η ιδιοφυΐα της είναι αδιαμφισβήτητη, όπως ο καθένας μας, ούτε εκείνη ήταν τέλεια. Παρότι πανέξυπνη, είχε την κακή συνήθεια να στοιχηματίζει συνεχώς στον ιππόδρομο, ενώ δεν έδινε και ιδιαίτερη προσοχή στην οικογένειά της. Τα πολλά προβλήματα υγείας, με βασικότερο τον καρκίνο της μήτρας από τον οποίο έπασχε, τελικά οδήγησαν στο θάνατό της όταν ήταν μόλις 36 ετών.  

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα ήταν ο κόσμος αν η Ada Lovelace είχε περιοριστεί από τα πρέπει της εποχής που ζούσε. Φανταστείτε τι θα μπορούσε να έχει καταφέρει εάν ζούσε κάποια χρόνια παραπάνω ή, ακόμα καλύτερα, αν ζούσε στη σημερινή εποχή!

Η δεύτερη Τρίτη του Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα γιορτής των γυναικών στη STEM (Science, Technology, Engineering and Maths / Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά). Μεταξύ άλλων, είναι ημέρα μνήμης αυτής της πανέξυπνης γυναίκας, στην οποία οφείλουμε εν μέρει το ότι εσείς αυτή τη στιγμή διαβάζετε αυτό το κείμενο από την ιστοσελίδα μας!

Συντάκτης: Σταυρίνα Κούτρη,

Influence:

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην πολύπλευρη πρωτεύουσα, διανύοντας την δεκαετία των ρίσκων και των μεγάλων αλλαγών για την ώρα…