Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου)

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Το περιβάλλον για του οποίου την προστασία δίνουν αγώνα τόσο πολλοί άνθρωποι, έχει τη δική του ξεχωριστή ημέρα κάθε χρόνο, στις 5 Ιουνίου. Η ημέρα αυτή αποτελεί το κύριο όχημα του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού για τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Φιλοξενείται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη, με ένα διαφορετικό θέμα και μνημονεύεται με διεθνή έκθεση την εβδομάδα της 5ης Ιουνίου. Η ημέρα αυτή είναι αρκετά παρεμφερής με την Παγκόσμια Ημέρα της Γης (22 Απριλίου).

Τη φετινή χρονιά η χώρα που φιλοξενεί τη γιορτή είναι η Δημοκρατία της Ινδίας ενώ θέμα της ημέρας είναι «Δάση: Η φύση στην υπηρεσία σας». Τα δάση καλύπτουν το ένα τρίτο της χερσαίας μάζας της γης, ενώ εκτός από πηγή οξυγόνου συμβάλλουν στην ισορροπία της τροφική αλυσίδας. Επίσης είναι υπεύθυνα και για υπηρεσίες που διατηρούν τον πλανήτη μας «ζωντανό» και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Σημαντικό στατιστικό στοιχείο είναι πως 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τα δάση για την επιβίωσή τους. Στα πλαίσια λοιπόν της ημέρας αυτής, πολλές δραστηριότητες διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο, με καθαρισμούς παραλιών, συναυλίες, εκθέσεις, φεστιβάλ, εκδηλώσεις και πολλά περισσότερα.

Οι δράσεις στην Ελλάδα

Στη χώρα μας οργανώνονται εκδηλώσεις από τοπικούς φορείς και δήμους αλλά και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Σε 13 Περιφέρειες, 73 Δήμους και 60 φορείς, προγραμματίζονται πάνω από 106 δράσεις καθαρισμού παραλιών, δασών, πάρκων και γειτονιών. Οι εκδηλώσεις για την ημέρα αυτή είναι υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια, και την υποστήριξη των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Ποδηλατοδρομία για το περιβάλλον

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως με την υποστήριξη των υπουργείων Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, και της Αττικό Μετρό Α.Ε., διοργανώνεται Ποδηλατική διαδρομή, από το Πάρκο Ελευθερίας στο Μέγαρο Μουσικής έως τη θάλασσα του Φαλήρου. Η διαδρομή θα είναι σηματοδοτημένη με κώνους και θα παραμείνει στην αποκλειστική διάθεση των ποδηλάτων για έξι ώρες, από τις 11:00 έως τις 18:00.

Αναλυτικά τις δράσεις των περιφερειών αυτών μπορείτε να τις δείτε ως εξής

Περιφέρεια Αττικής

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Περιφέρεια Ηπείρου

Περιφέρεια Θεσσαλίας

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Περιφέρεια Κρήτης

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr