Actionaid, κατά της φτώχειας

Συντάκτης: Flowmagazine

Την καταπολέμηση της φτώχειας και της αδικίας σε παγκόσμια κλίμακα επιχειρεί η διεθνής οργάνωση Actionaid. Είναι ενεργή σε πάνω από 40 χώρες με περισσότερα από 25 εκατομμύρια ανθρώπους να συμμετέχουν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τα επίπεδα φτώχειας που επιχειρεί να καταπολεμήσει αφορούν χώρες που το κατά κεφαλήν εισόδημα δεν ξεπερνά το 1 δολάριο την ημέρα. Πρόκειται για μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που ενεργεί σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο σε συνεργασία με τους φτωχούς και περιθωριοποιημένους ανθρώπους. Αυτός είναι ουσιαστικά ο μόνος τρόπος για να επέλθει οριστική και πραγματική αλλαγή και όχι με απρόσωπη βοήθεια. Για παράδειγμα διανέμει προμήθειες σε φτωχά κράτη και κοινότητες όμως δεν αρκείται σε αυτό. Εκτός αυτών δημιουργεί προγράμματα εργασίας και παρόμοιες μονάδες έτσι ώστε οι άνθρωποι έχουν σταθερό εισόδημα και να δουλεύουν σε έργα που βοηθούν την κοινότητά τους. Επιπλέον, δημοσιεύει συχνά επιστημονικές έρευνες, αναλύει τα γεγονότα και προτείνει διάφορες πολιτικές σε υπεύθυνους και αρχές.

Σημαντική ενέργεια της Actionaid είναι η αναδοχή παιδιού από φτωχές χώρες. Δεν πρόκειται για υιοθεσία αλλά για την υποστήριξη ενός παιδιού και της οικογένειας του ώστε να πραγματοποιηθούν μόνιμες βελτιώσεις στη ζωή τους. Η μόνη υποχρέωση που έχει ο ανάδοχος είναι η καταβολή των 22€ το μήνα ή 0.75€ την ημέρα. Πρόκειται για ενέργεια που ανοίγει τους ορίζοντες του ανθρώπου, έρχεται σε επαφή και ενημερώνεται συνεχώς για ένα παιδί για το οποίο είναι υπεύθυνος και επίσης γνωρίζει το παγκόσμιο περιβάλλον, όπως επίσης και τα βαθύτερα αίτια της φτώχειας και τρόπους για να αντιμετωπιστεί.

Τη φετινή χρονιά, η οργάνωση επικεντρώθηκε στην εκπαίδευση και ειδικότερα στην αξία της εκπαίδευσης και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια στο σχολείο. Πραγματοποιήθηκαν πολλές διαφορετικές εκδηλώσεις με το συγκεκριμένο θέμα. Η πρώτη έγινε την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Εκεί γυναίκες, μοιράστηκαν την προσωπική τους ιστορία σχετικά με τις δυσκολίες που είχαν αντιμετωπίσεις στην εκπαίδευση. Εκτός όμως από προσωπικές εμπειρίες είχαμε και την αφήγηση από γνωστούς καλλιτέχνες, κοριτσιών που δεν είχαν πάει σχολείο. Μια σειρά εκδηλώσεων διοργανώθηκαν κατά την παγκόσμια εβδομάδα δράσης για την εκπαίδευση. Εκεί συμμετείχαν 30.000 μαθητές αλλά και πολίτες από ολόκληρη την Ελλάδα, σε 60 παράλληλες εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα άκουσαν, είδαν και ενημερώθηκαν για την αξία της εκπαίδευσης και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια στο σχολείο.

Η χώρα μας αριθμεί πάνω από 43.000 υποστηρικτές που αποτελεί και το υψηλότερο ποσοστό ανά άτομο σε σύγκριση με άλλες χώρες που δρα η Actionaid, μας πληροφόρησε η υπεύθυνη Τύπου, Άννα Μπότσογλου. Οι εθελοντές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία είναι οι “Activistas”. Πρόκειται για νέους κάτω των 30 ετών που συμμετέχουν σε μουσικά φεστιβάλ, διοργανώνουν δημόσια δρώμενα, ενημερώνουν τον κόσμο και εκπροσωπούν την οργάνωση ως ομιλητές. Η άλλη εθελοντική ομάδα, είναι οι απλοί εθελοντές που βοηθούν την οργάνωση με διάφορους τρόπους: την προώθηση ενός email, τη διοργάνωση μιας εκδήλωσης ευαισθητοποίησης ή συγκέντρωσης πόρων, τη συμμετοχή σε μια δράση ή τη βοήθεια σε εργασίες γραφείου. Για όλους τους εθελοντές γίνεται κατάλληλη εκπαίδευση, ενώ πραγματοποιούνται συναντήσεις δύο φορές το μήνα.

Όσοι επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντική εργασία στα γραφεία ή να πληροφορηθούν για τους Activistas μπορούν να καλούν στο 210-9212321

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…