Ένα …ποτηράκι βοηθά στην αποφυγή του Αλτσχάιμερ‏

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

«Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου». Η φράση αυτή από τους ψαλμούς του Δαυίδ μιλά για τις θετικές επιπτώσεις του ποτού στην υγεία της καρδιάς μας. Στην πορεία των χρόνων αποδείχτηκε και ιατρικά πως η κατανάλωση ποτού (με μέτρο) μπορεί να έχει ευεργετικές ιδιότητες. Εκτός λοιπόν από την καρδιά, μια από τις θετικές ιδιότητες του ποτού σχετίζεται με τον εγκέφαλο. Συγκεκριμένα σύμφωνα με μια νέα γερμανική μελέτη, η με μέτρο κατανάλωση αλκοόλ περιορίζει τις πιθανότητες άνοιας και Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει πορίσματα σχετικών ερευνών από προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα ερευνάται η σχέση ανάμεσα σε αλκοόλ και τις νοητικές παθήσεις τα τελευταία 30 χρόνια. Στις μελέτες αυτές έχουν συμμετάσχει πάνω από 150.000 άτομα και οι περισσότερες από αυτές διαπιστώνουν την καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία σε όσους καταναλώνουν αλκοόλ με μέτρο. Άμεση συνέπεια είναι η μείωση κινδύνου για άνοια ή Αλτσχάιμερ σε προχωρημένη ηλικία. Μιλώντας για μέτρια κατανάλωση αναφερόμαστε σε περίπου ένα με δύο ποτήρια κρασί σε ημερήσια βάση.

Η έρευνα για να βγει το συγκεκριμένο πόρισμα πραγματοποιήθηκε για τρία χρόνια σε 3.327 συμμετέχοντες άνω των 65 ετών. Με την εκκίνηση της έρευνας 3,202 άτομα δεν είχαν κανένα ίχνος άνοιας και συνεπώς τα αποτελέσματα βασίστηκαν σε αυτό το δείγμα ατόμων. Κατά την έναρξη της μελέτης, οι μισοί από τους συμμετέχοντες δεν έπιναν καθόλου, το ένα τέταρτο κατανάλωνε λιγότερο από ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα, σχεδόν το 13% έπινε ένα ή δύο ποτά την ημέρα ενώ το 12% περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα. Μέχρι το τέλος της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως 217 συμμετέχοντες (7 %) είχαν εκδηλώσει άνοια και 111 είχαν νόσο του Αλτσχάιμερ. Μετά από τα στατιστικά αποτελέσματα αυτά, υπεύθυνη του κέντρου της έρευνας στη Γερμανία κατέληξε στο ότι η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με μικρότερη συχνότητα εμφάνισης άνοιας και της νόσου του Αλτσχάιμερ. Εκτός των άλλων όμως η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται και με τη σχετικά καλή σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr