9 δεξιότητες-κλειδιά για την επιτυχία ενός επιχειρηματία

Συντάκτης: Flowmagazine

Η επιτυχία στον χώρο των επιχειρήσεων δεν είναι εύκολη υπόθεση· απαιτεί από τον επιχειρηματία σκληρή δουλειά. Για να διευκολυνθεί η προσπάθειά του, απαιτείται να διαθέτει και κάποιες κρίσιμες δεξιότητες.

  1. Ικανότητα στοχοθεσίας

Το πρωταρχικό είναι να γνωρίζει ο επιχειρηματίας τι θέλει να επιτύχει. Ο ορισμός του στόχου αποτελεί κρίσιμη παράμετρο. Για να αναπτυχθεί σωστά η επιχείρηση, θα πρέπει ο στόχος αυτός να είναι εφικτός και φιλόδοξος ταυτόχρονα.

  1. Αυτοπροβολή

Το να γνωρίζει ο επιχειρηματίας πώς να προωθήσει τον εαυτό του είναι ζωτικής σημασίας. Το να το κάνει χωρίς να ακούγεται αλαζόνας ή υπέρ το δέον μετριόφρων δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση· απαιτεί εξάσκηση. Σχεδόν κανείς δεν θέλει να μιλάει για τον εαυτό του, και αυτός είναι ο λόγος που το κάνει πιο δύσκολο.

  1. Παιδεία

Θα πρέπει να χρησιμοποιεί ορθά τη γλώσσα και να μιλά σωστά Ελληνικά. Το να επικοινωνεί με σαφήνεια και ακρίβεια είναι καίριας σημασίας για την αποτελεσματική συνεννόηση με τον εκάστοτε πελάτη και την αποπεράτωση του αναληφθέντος έργου. Με τον τρόπο αυτόν δημιουργεί καλές κοινωνικές σχέσεις και εμπιστοσύνη.

  1. Μαθηματικές γνώσεις

Η γνώση των μαθηματικών είναι πολύ βασική. Δεν χρειάζεται να γνωρίζει άλγεβρα και γεωμετρία για να πετύχει, αλλά το να έχει την ικανότητα για μια εκτίμηση πραγμάτων όπως τα μεγέθη, τα ποσοστά, οι αναλογίες και οι μέσοι όροι, το να γνωρίζει πώς να ερμηνεύσει τα δεδομένα και να είναι σε θἐση να κατανοήσει στατιστικές μελέτες είναι δεξιότητες ανεκτίμητης αξίας.

  1. Νομικές γνώσεις

Η επίλυση ενός δύσκολου προβλήματος μπορεί να επιτευχθεί εύκολα χάρη στη γνώση του σχετικού νόμου. Η βασική νομική κατάρτιση μπορεί να συμβάλει στην αποφυγή αχρείαστων συγκρούσεων, στη βελτίωση της αναλυτικής σκέψης και στην αποφυγή βαριών προστίμων. Η όσο το δυνατό καλύτερη γνώση των νομικών πλαισίων μπορεί να συνδράμει και στον σχεδιασμό της υλοποίησης σχεδίων.

  1. Ικανότητες στην διαχείριση έργου (Project Management)

Μία από τις σημαντικότερες δεξιότητες είναι η γνώση για τη σωστή διαχείριση ενός έργου και του ημερήσιου προγραμματισμού ή για τον ορισμό μίας επιτυχημένης διαδικασίας αναφορικά με τις παραγγελίες. Η αποτελεσματική διαχείριση του εκάστοτε έργου μπορεί να εξοικονομήσει στον επιχειρηματία χρόνο και χρήμα, αλλά και να τον απαλλάξει από περιττό άγχος.

  1. Ανάπτυξη μάρκας/φίρμας (Brand Development)

Τι είναι αυτό που κάνει τον επιχειρηματία ή την επιχείρησή του να ξεχωρίζει; Τι σύμβολα χρησιμοποιεί και πώς αυτά επιδρούν στους πελάτες του; Αυτά και άλλα πολλά είναι ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να έχει καλές απαντήσεις αν θέλει να έχει ένα εμπορικό σήμα που να κάνει αίσθηση και μια επιτυχημένη επιχείρηση.

  1. Γνώση για τον κλάδο στον οποίο προσπαθεί να επιχειρήσει (Industry Awareness)

Για να πετύχει, ο επιχειρηματίας θα πρέπει να γνωρίζει καλά τις επιχειρήσεις του χώρου του, τα ανταγωνιστικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά και πολλές άλλες κρίσιμες λεπτομέρειες. Αυτό προϋποθέτει βαθιά γνώση του αντικειμένου της εταιρείας του, της αγοράς στην οποία συμμετέχει και των βιοτεχνιών/βιομηχανιών που έχει πίσω του.

  1. Δικτύωση (Networking)

Η δημιουργία σταθερών σχέσεων με άλλους επαγγελματίες και επιχειρηματίες είναι πολύ σημαντική, διότι συμβάλλει στην αλληλοβοήθεια. Με αυτόν τον τρόπο ο επιχειρηματίας μπορεί να ζητήσει πληροφορίες για το πού να απευθυνθεί για συμβουλές, για να βρει μια χρήσιμη επαφή ή για να εντοπίσει καλύτερους και φθηνότερους προμηθευτές. Η δικτύωση αρκετές φορές αποδεικνύεται σημαντικότερη από πολλές άλλες δεξιότητες.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…