9 απαντήσεις στη συνέντευξη: Απαγορεύονται διά ροπάλου!

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Μια έξυπνη, στοχαστική απάντηση σε μια ερώτηση συνέντευξης μπορεί να σταθεί αρκετή για να ανοίξουν οι πόρτες της νέας επαγγελματικής καριέρας σας. Ομοίως, μια επική γκάφα μπορεί να σταθεί αρκετή για τον εκτοπισμό σας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μελετήσετε τι ΔΕΝ πρέπει να πείτε στον υποψήφιο εργοδότη σας. Έπειτα, θα μας θυμάστε λίγο στο ολοκαίνουριο γραφείο σας;

1. “Λοιπόν, πες μου για σένα…”

Το λάθος στην προκειμένη συζήτηση είναι να ξεκινήσετε να απαριθμείτε μηχανικά τα bullets του βιογραφικού σας. Η ερώτηση δοκιμάζει την ικανότητά σας να απαντήσετε σε μια ανοικτή ερώτηση με ευγλωττία και ευκολία. Μην κομπιάζετε και μην τραυλίζετε.

Οι ειδικοί λένε ότι η καλύτερη απάντηση είναι σύντομη, ουσιαστική και τονίζει την καριέρα σας και το εκπαιδευτικό υπόβαθρο, ενώ ρίχνει φως στο γιατί θέλετε αυτή τη συγκεκριμένη δουλειά.

2. “Γιατί θέλετε να εργαστείτε εδώ;”

Μην δώσετε μια απάντηση που απλά αποκαλύπτει τον λόγο που θέλετε να εργαστείτε σε αυτόν τον τομέα. Επίσης, αποφύγετε μια απάντηση που υποδηλώνει την απελπισία σας, όπως, “χρειάζομαι την εμπειρία” ή “χρειάζομαι περισσότερα χρήματα”.

Τονίστε συγκεκριμένα πώς μπορεί το έργο σας να ωφελήσει την εταιρεία και πώς η εργασία θα σας βοηθήσει να επιτύχετε τους επαγγελματικούς σας στόχους. Για παράδειγμα: “Φαίνεται ότι μπορώ να ωφελήσω την εταιρεία με τις χ ικανότητές μου, ενώ παράλληλα, θα εξελίσσομαι και θα επιτυγχάνω τους στόχους μου”. Το κλειδί είναι να πείσετε ότι είστε το κατάλληλο άτομο για αυτήν την εργασία, όχι μόνο για δικό σας όφελος, αλλά και για το δικό τους.

3. “Τι γνωρίζετε σχετικά με την εταιρεία μας;”

Ο εργοδότης δεν θέλει να ακούσει για τις πρόσφατες απολύσεις ή τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ομοίως, θα ήταν λανθασμένη τακτική να μην έχετε συλλέξει πληροφορίες για την εταιρεία, καθώς θα δημιουργήσετε την εντύπωση ότι ενδιαφέρεστε περισσότερο να βρείτε μία δουλειά τη συγκεκριμένη περίοδο, παρά μια δουλειά στη συγκεκριμένη εταιρεία.

Οι ειδικοί λένε ότι είναι προτιμότερο να επικεντρωθείτε στον ρόλο της εταιρείας, στον κλάδο της, την ιστορία της, καθώς και σε βραβεία ή διακρίσεις που έχει κερδίσει. Δείξτε ότι έχει προηγηθεί έρευνα.

4. “Γιατί φύγατε από την τελευταία εργασία;”

Προφανώς, ποτέ μην μιλήσετε άσχημα για τον πρώην εργοδότη σας. Μην προβαίνετε σε φρικιαστικές λεπτομέρειες, αλλά συγχρόνως μην δημιουργείτε την αίσθηση ότι προσπαθείτε να συγκαλύψετε κάτι που σχετίζεται με την αναχώρησή σας.

Να είστε ειλικρινείς και λακωνικοί εξηγώντας τους λόγους απομάκρυνσης. Οι ειδικοί συστήνουν να επικεντρωθείτε σχετικά με το πώς η προηγούμενη δουλειά άνοιξε τον δρόμο για τη μελλοντική καριέρα σας.

5. “Ποια είναι τα δυνατά σας σημεία;”

Αυτή είναι η ευκαιρία σας να λάμψετε. Μην περιαυτολογείτε για δεξιότητες που δεν σχετίζονται με την εργασία και μην καυχιέστε.

Αντί αυτών, παρουσιάστε τον εαυτό σας ως μέλος ομάδας που εργάζεται σταθερά και εξελίσσεται. Για την ενίσχυση αυτών θέστε συγκεκριμένα παραδείγματα.

6. “Ποιες είναι οι αδυναμίες σας;”

Μην πείτε, “τίποτα”. Μην απαριθμήσετε, όμως, μια λίστα από αρνητικά χαρακτηριστικά για τον εαυτό σας, χωρίς να εξηγήσετε πώς τα ξεπεράσατε κατά το παρελθόν. Παράλληλα, σε καμία περίπτωση μην απαντήσετε, “δουλεύω πολύ σκληρά” καθώς αυτό δεν είναι αδυναμία.

Οι ειδικοί λένε ότι οι καλύτερες απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα σχετίζονται με την απόδειξη της αυτογνωσίας και της προσαρμοστικότητας.

7. “Πώς βλέπετε τον εαυτό σας μετά από πέντε, δέκα χρόνια;”

Μην υπαινίσσεστε ότι δεν έχετε καμία ιδέα για το πώς ονειρεύεστε το μέλλον σας. Και μην πείτε ότι βλέπετε τη δουλειά στην εταιρεία αυτή ως ένα σκαλοπάτι για να δουλέψετε σε μία άλλη εταιρεία.

Οι εργοδότες θέλουν να ακούσουν για τους στόχους της σταδιοδρομίας σας και το πώς η εταιρεία θα μπορούσε να βοηθήσει να τους εκπληρώσετε. Θέλουν να ακούσουν ότι έχετε ένα σχέδιο, ακόμη και αν δεν είναι στέρεο. Θέλουν να ξέρουν ότι σκέφτεστε και δεν είναι τυχαίες οι αποφάσεις σας.

8. “Τι είδους μισθό αναζητάτε;”

Αποφύγετε τις ακόλουθες απαντήσεις: «Δεν το έχω σκεφτεί ακόμα», «Δεν έχω θέμα με τον μισθό,” “Είμαι βέβαιος ότι ό, τι προσφέρετε είναι μια χαρά,” “Ο τελευταίος μισθός μου ήταν χ. Θα ήθελα λίγο περισσότερο.”

Γνωρίστε την αξία σας μέσα από έρευνα αγοράς. Αν θέλετε έναν χ μισθό, καλό είναι σε παρόμοιες θέσεις εργασίας να αμείβονται με αυτό το ποσό.

9. “Έχετε κάποιες ερωτήσεις για μένα;”

Μην πείτε, “όχι”, αυτό σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεστε ή χειρότερα ότι δεν είστε και τόσο έξυπνος. Σε καμία περίπτωση μην ρωτήσετε τον εργοδότη ποιες είναι οι πιθανότητές σας για την κατάληψη της θέσης εργασίας.

Η σωστή απάντηση είναι πάντα, “ναι.” Μπορεί να έχετε ερωτήσεις σχετικά με την κουλτούρα της εταιρείας, ίσως θέλετε να ξέρετε σε ποιες δεξιότητες η εταιρεία δίνει έμφαση κατά τις νέες προσλήψεις ή πώς είναι μία τυπική μέρα στη δουλειά. Όποια και αν είναι τα ερωτήματα, απλά φροντίστε να ρωτήσετε δείχνοντας το ενδιαφέρον σας.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…