Ας γνωρίσουμε 5 περίεργα έθιμα λοιπόν που δεν ξέφυγαν από το εύλογο ερώτημα… «Τι λες τώρα; » Η έννοια του …
9 κινέζικα έθιμα που ξαφνιάζουν τους δυτικούς
Όλες οι πόλεις και τα χωριά ανά τον κόσμο έχουν τα δικά τους ήθη και έθιμα που τηρούν ευλαβικά πολλούς αιώνες. Όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα υπάρχουν κάποια περίεργα έθιμα που αναβιώνουν την περίοδο των αποκριών, έτσι και στην Κίνα έχουν κάποια έθιμα που ξινίζουν τους υπόλοιπους λαούς.
Παρακάτω ακολουθούν εννιά κινεζικά έθιμα που παρόλο που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά, εξακολουθούν να τηρούνται.
1. Κάνουν γάμους – φαντάσματα
Ενώ οι άλλοι μπορεί να βρουν αυτό το συνήθειο μακάβριο, αλλά είναι συνηθισμένο στις αγροτικές περιοχές της Κίνας να πραγματοποιούν γάμους μεταξύ πεθαμένων και των ζωντανών. Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους. Με έναν τέτοιο γάμο θα μπορούσε να αποκατασταθεί ένας γαμπρός με ανίατη ή μια οικογένεια να συνεχίσει το καλό της όνομα.
Οι «γάμοι φαντάσματα» χρονολογούνται, μάλιστα, από την εποχή της πρώτης αυτοκρατορικής δυναστείας της Κίνας, της δυναστείας των Qin το 221-206 π.Χ. και γίνονταν μέσα σε θρησκευτικό πλαίσιο. Οι περισσότερες αναφορές για τους γάμους των νεκρών συναντώνται κυρίως στη δυναστεία των Χαν το 206 π.Χ-220 μ.Χ. Η ουσία της παράδοσης ήταν να μην πάει ο νεκρός στον άλλο κόσμο χωρίς παρέα.
2. Το δέσιμο των ποδιών
Η κινεζική παράδοση του δεσίματος των ποδιών χρονολογείται από τα τέλη του 13ου αιώνα και σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό ξεπερασμένη σε ολόκληρη την Κίνα. Η πρακτική περιλάμβανε την περιτύλιξη των ποδιών σφιχτά σε γάζα για να μπορέσουν να χωρέσουν χωρίς πρόβλημα στα μικροσκοπικά παπούτσια “lotus”. Αυτό συνέβαινε γιατί τα μικρά πόδια ήταν σημάδι ομορφιάς για τους Κινέζους.
Αναπόφευκτα, αυτή η πρακτική οδήγησε σε σπασμένα δάκτυλα και μόνιμα παραμορφωμένα πόδια. Ενώ οι πρακτικές ομορφιάς της Δύσης μπορούν να είναι και αυτές συχνά επώδυνες, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι και η κινεζική πρόσδεση των ποδιών ήταν ιδιαίτερα σκληρή.
3. Αποφεύγουν τον αριθμό 4 στα ασανσέρ
Πολύς κόσμος ανά τον κόσμο είναι προληπτικός, αποφεύγοντας να κάνουν κάποια πράγματα όπως το να κλείσουν ένα ραντεβού Παρασκευή και 13 ή μπορεί να περνάνε κάτω από τις σκάλες. Στα κινέζικα, ο αριθμός 4 θεωρείται πολύ άτυχος αφού θυμίζει την καντονέζικη λέξη για «θάνατο». Με αυτό το σκεπτικό, πολλοί ανελκυστήρες στην Κίνα αποφεύγουν τον αριθμό 4 στο πάνελ που αναγράφονται τα επίπεδα των ορόφων τους.
4. Φορούν λευκά για πένθος
Αυτό το έθιμο προκαλεί εντύπωση αν λάβουμε υπόψη μας τις αντιλήψεις των δυτικών περί θανάτου που έχουν ταυτιστεί με το μαύρο χρώμα. Αλλά, στην πραγματικότητα, το λευκό είναι το χρώμα που προορίζεται για θάνατο στην Κίνα . Αυτό αφορά την ενδυμασία στην κηδεία τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τον αποθανόντα, αλλά και το χρώμα των λουλουδιών.
5. Οι κόκκινοι φάκελοι είναι το καλύτερο δώρο
Για γενέθλια, αποφοιτήσεις και εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς, οι κόκκινοι φάκελοι που είναι γεμάτοι με χρήματα είναι δημοφιλές είδος δώρου. Αυτή η πρακτική χρονολογείται από τη δυναστεία Qin, όταν οι ηλικιωμένοι έδεναν μαζί νομίσματα με κόκκινη κλωστή. Αυτό ήταν ταυτόχρονα σημάδι καλής τύχης και ένα μέσο για την αποτροπή των κακών πνευμάτων. Όπως και οι περισσότερες παραδόσεις, έτσι και αυτή έχει επεκταθεί και στο διαδίκτυο με τους χρήστες να στέλνουν κόκκινους φάκελους μέσω των κινητών τους.
6. Αρνούνται τα δώρα
Είτε έχετε επισκέψεις για ένα τσάι είτε περιμένετε φίλους για φαγητό είναι συνηθισμένο στην Κίνα να αρνηθείτε ένα δώρο την πρώτη φορά ως ένδειξη σεβασμού και ταπεινότητας. Έτσι, εάν κάποιος λοιπόν σας προσφέρει ένα δώρο στην Κίνα, να είστε έτοιμοι να μην το αποδεχτείτε με την πρώτη φορά. Σε αντίθετη περίπτωση θα φανείτε ανυπόμονοι και άπληστοι, και αυτό θα κάνει αρνητική εντύπωση! Το ίδιο συμβαίνει και όταν κάνετε κάποιο δώρο μην εκπλαγείτε αν την πρώτη φορά δεν δεχτούν κάποιο δώρο που προσφέρατε εσείς.
7. Οι σκύλοι θεωρούνται ένδειξη κοινωνικής τάξης
Το γεγονός αυτό φαίνεται περίεργο, δεδομένης της κατανάλωσης κρέατος σκύλου στην Κίνα (που ευτυχώς τώρα μειώνεται). Με τη διάσωση περισσότερων σκύλων από ακτιβιστές, πολλοί αντιμετωπίζουν πλέον τα σκυλιά όχι ως γεύμα αλλά ως σύμβολο της κοινωνικής τους κατάστασης που τους ανεβάζει θέση στην αναδυόμενη μεσαία τάξη.
8. Πίνουν ζεστό νερό
Ο Δυτικός κόσμος φαίνεται να πίνει μόνο ζεστό νερό και λεμόνι, αλλά οι Κινέζοι πίνουν σκέτο ζεστό νερό εδώ και χρόνια αφού το θεωρούν ένα τρόπο για την αποκατάσταση της υγείας και τη μείωση των ασθενειών. Εξαιτίας αυτού, δεν είναι ασυνήθιστο να προσφέρεται ζεστό νερό στα εστιατόρια αντί για νερό από τη βρύση ή παγωμένο.
9. Δεν κόβουν ποτέ τα αχλάδια!
Όσο ευγενικό μπορεί να φαίνεται το να μοιράζεστε το φαγητό σας, στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να αποφύγετε να κόψετε στα δύο ένα αχλάδι για να το μοιραστείτε με έναν φίλο. Στα κινέζικα, το «να μοιράζεις ένα αχλάδι» ακούγεται ακριβώς το ίδιο με το «να χωρίζεις» με κάποιον. Ως εκ τούτου, το να μοιραστείτε ένα αχλάδι θεωρείται συνήθως κακός οιωνός και αποτελεί ένδειξη ότι η φιλία μπορεί να χαλάσει σύντομα.