8 βασικές στάσεις γιόγκα για αρχάριους

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη

Δουλειά, σχολή, τρέξιμο, άγχος, η καθημερινότητα μπορεί να είναι πολύ εξουθενωτική για τον καθένα. Αν ψάχνετε για έναν τρόπο να εκγυμνάσετε και το σώμα και το πνεύμα σας ταυτόχρονα, τότε η γιόγκα είναι η κατάλληλη άσκηση για εσάς.

Τα οφέλη της γιόγκα είναι αμέτρητα και το βασικό είναι ότι πρόκειται για ένα είδος γυμναστικής, αλλά και διαλογισμού, το οποίο μπορείτε να πραγματοποιήσετε και στο σπίτι σας, στον προσωπικό σας χρόνο. Βλέπετε όμως τις περίπλοκες στάσεις των ειδικών και, όπως είναι λογικό, το αποφεύγετε. Είμαι εδώ για να σας αποδείξω ότι η γιόγκα δεν απαιτεί εξειδίκευση, και μπορεί εύκολα να εξελιχθεί στην αγαπημένη σας στιγμή μέσα στην ημέρα. Οι παρακάτω 8 στάσεις είναι βασικές στάσεις της γιόγκα, κατάλληλες ακόμα και για αρχάριους.

  • Στάση του Βουνού

Ίσως η ευκολότερη, αλλά και η βασικότερα στάση για να ξεκινήσετε γιόγκα. Είναι ιδανική για να ανακουφιστείτε από την καταπόνηση που προκαλείτε από την κακή στάση σώματος μέσα στην ημέρα. Είναι ιδανική για να ανακουφιστείτε από προβλήματα αϋπνίας, πονοκεφάλων και υπέρτασης.

Πως γίνεται: Σταθείτε όρθιοι, με χαλαρούς ώμους και ενωμένα πόδια, και νιώστε το βάρος σας να κατανέμεται ίσα στις  δύο πλευρές του σώματός σας. Πάρτε μια βαθιά ανάσα, συγκεντρώστε το βλέμμα σας σε σταθερό σημείο, και υψώστε τα χέρια σας στον αέρα, πάνω από το κεφάλι, με τις παλάμες να αντικρίζονται, ή με τα χέρια να τείνουν προς το έδαφος και τις παλάμες ανοιχτές προς τα έξω.

  • Στάση του σκύλου

Η στάση αυτή είναι γνωστή για τα πολλά της οφέλη. Μέσω αυτής, ενεργοποιείται το τρίτο και έκτο τσάκρα του σώματος, βοηθώντας την αντιμετώπιση του φόβου και της ανασφάλειας, και τονώνει την αντίληψη και την έμπνευση. Γενικότερα, όλες οι ανάστροφες στάσεις είναι γνωστές για την τόνωση της αυτοπεποίθησης και την αντιγηραντική τους δράση.

Πως γίνεται: Ξεκινήσετε τοποθετώντας τα χέρια σας κάτω από τους ώμους και τα γόνατα κάτω από την λεκάνη. Ανοίξτε τα δάκτυλα των χεριών σας και αρχίστε σιγά σιγά να σηκώνετε τα γόνατά σας από το έδαφος ωθώντας τι πτέρνες σας να πατήσουν στο έδαφος. Προσπαθήστε ώστε η λεκάνη σας να είναι σηκωμένη, οι ώμοι να βρίσκονται σε πλήρη κάμψη, και οι αγκώνες  να είναι σε έκταση, ενώ η πλάτη σας είναι ευθεία.

  • Στάση του τριγώνου

Αυτή η στάση είναι κατάλληλη για όσους έχουν δύσκαμπτο κορμό, κύφωση ή οποιαδήποτε παραμόρφωση στη σπονδυλική στήλη. Απελευθερώνει από πόνους στην πλάτη, βοηθά στη σωστή ευθυγράμμιση των ώμων και την ορθή στάση του σώματος και της σπονδυλικής στήλης. Παράλληλα δυναμώνει τους αστράγαλους και τονώνει τους συνδέσμους στα κάτω και τα άνω άκρα, ενώ βοηθά και σε θέματα γαστρίτιδας, δυσπεψίας, δυσκοιλιότητας.

Πως γίνεται: Τοποθετήστε τα πόδια σας σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου, με το δεξί πέλμα γυρισμένο στις 90 μοίρες και το αριστερό στις 45.  Απλώστε τα χέρια σας, έπειτα λυγίστε το σώμα σας πάνω από το δεξί σας πόδι, μέχρι να ακουμπήσετε το δεξί σας χέρι στο πάτωμα ή στο δεξί σας πόδι, και υψώστε το αριστερό σας χέρι προς το ταβάνι. Ενώ το κεφάλι σας είναι γυρισμένο προς τα πάνω, μετρήστε 5 αναπνοές και στη συνέχεια επαναλάβετε από την άλλη πλευρά.

  • Στάση του πολεμιστή 2

Πρόκειται για μία πολύ αγαπημένη στάση, λόγω των όσων προσφέρει. Συγκεκριμένα, βοηθάει στην ενδυνάμωση και την γράμμωση των μυών, ενώ ταυτόχρονα, λόγω της σύσπασής τους, περιμετρικά των οστών, βοηθάει και στην αύξηση του ασβεστίου. Ταυτόχρονα, η στάση του κορμού  και του αυχένα βοηθούν στην απόκτηση καλής στάσης σώματος και στην αποφόρτιση των σπονδύλων.

Πως γίνεται: Τοποθετήστε τα πόδια σας σε απόσταση περίπου ενός μέτρου και στρίψτε το δεξί σας πόδι κατά 90 μοίρες και το αριστερό ελαφρώς προς τα μέσα. Με χαλαρούς ώμους τοποθετήστε τα χέρια σας στους γοφούς και έπειτα απλώστε τα πλαγίως, με τις παλάμες να κοιτούν κάτω. Λυγίστε το δεξί σας γόνατο κατά 90 μοίρες. Γυρίστε το κεφάλι σας προς τα δεξιά, και παραμείνετε σε αυτή τη στάση για ένα λεπτό. Αλλάξτε πλευρά και επαναλάβετε.

  • Στάση γέφυρας

Η στάση αυτή είναι γνωστή για την ευεξία που προσφέρει στο σώμα, αλλά και για τις ενδυναμωτικές τις ιδιότητες. Σας βοηθάει να αποκτήσετε συγκέντρωση και αντοχή, ενώ παρέχει σωματική και ψυχική ηρεμία. Παράλληλα, ανήκει στις στάσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, ενθαρρύνει την απελευθέρωση των ορμονών οι οποίες ελέγχουν τον μεταβολισμό σας. Τέλος, μειώνονται οι πονοκέφαλοι, ρυθμίζονται οι ορμόνες, ανοίγει το στέρνο, η καρδιά και η λεκάνη.

Πως γίνεται: Όντας ξαπλωμένοι ανάποδα, λυγίστε τα  γόνατα ακριβώς πάνω από τις πτέρνες. Τοποθετείστε τα χέρια στο πλάι, με τις παλάμες να κοιτάνε προς τα κάτω. Εκπνεύστε και υψώστε τους γοφούς σας, ενώ πιέζετε τα πέλματά σας στο πάτωμα. Σφίξτε τα χέρια κάτω από την μέση σας και πιέστε τους βραχίονες προς τα κάτω, υψώνοντας τους γοφούς μέχρι οι μηροί σας να βρεθούν παράλληλα με το πάτωμα, και το στήθος σαν πιέζεται προς το σαγόνι. Παραμείνετε στην στάση για ένα λεπτό.

  • Στάση δέντρο

Η στάση αυτή δυναμώνει την πλάτη και τα πόδια, βοηθάει στη σταθεροποίηση του κέντρου του σώματος, ψηλώνει τη σπονδυλική στήλη,  ανοίγει τα ισχία και τη λεκάνη και συμβάλει στη καλή ισορροπία. Παράλληλα, ανοίγει τον θώρακα, μειώνει την κύφωση και δημιουργεί καλή στάση σώματος. Ωστόσο, αφορά και το πνεύμα, λόγω της υπομονής που χρειάζεται κανείς για να βρει την ισορροπία του.

Πως γίνεται: Σταθείτε όρθιοι και ρίξτε το βάρος σας στο δεξί σας πόδι. Τοποθετήστε το αριστερό πέλμα στο εσωτερικό του δεξιού μηρού, με τους γοφούς να κοιτάζουν μπροστά. Μόλις βρείτε την ισορροπία σας, φέρτε τα χέρια μπροστά από το στήθος σε στάση προσευχής, με τις παλάμες ενωμένες. Παίρνοντας εισπνοή τεντώστε τα χέρια πάνω από τους ώμους με τις παλάμες να αντικρίζουν η μία την άλλη. Σταθείτε για 30 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε από την αντίθετη πλευρά.

  • Στάση της όρθιας τσιμπίδας

Τα οφέλη αυτής της θέσης αφορούν την τέλεια επιμήκυνση και αναζωογόνηση των νεύρων της σπονδυλικής στήλης, αλλά και  την επιμήκυνση και διάταση των οπίσθιων μυών των ποδιών. Η συχνή επανάληψη αυτής της στάσης βοηθάει στην απομάκρυνση του πάχους στη κοιλιά, αλλά δρα ευεργετικά και εσωτερικά, στα έντερα και στα άλλα ζωτικά όργανα. Αιματώνει και θρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα, ενώ παράλληλα ανακουφίζει από τη νοητική & σωματική εξάντληση.

Πως γίνεται: Ξεκινήστε από όρθια στάση με ενωμένα πόδια και γόνατά ελαφρώς λυγισμένα. Σηκώστε το στήθος και απλώστε τα χέρια σας στο πλάι. Εκπνέοντας σκύψτε και λυγίστε τα χέρια σας μπροστά από τους γοφούς, μέχρι να αγγίξουν τα πόδια ή το πάτωμα. Κρατήστε τη στάση για 15 δευτερόλεπτα, εισπνεύστε και επιστρέψτε σε  όρθια στάση. Επαναλάβετε τρεις φορές.

  • Στάση της κόμπρας

Άλλη μία εύκολη στάση με πολλά οφέλη. Δρα ολιστικά στο σώμα προκαλώντας, ενισχύοντας την ελαστικότητα έκταση των μυών, ενδυναμώνοντας το μυϊκό σύστημα.  Είναι μία από τις πολλές στάσεις που μπορούν να δοκιμάσουν όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν καλή στάση σώματος και να ξεφορτωθούν τους μυϊκούς πόνους. Ενώ μπορεί να σας φέρει και πιο κοντά στο όνειρό σας για φλατ κοιλιά.

Πως γίνεται: Ξεκινήστε ξαπλωμένοι μπρούμυτα, με τους αντίχειρες τοποθετημένους κάτω από τους ώμους και τα πόδια τεντωμένα, με τις άκρες των δαχτύλων των ποδιών να ακουμπούν στο πάτωμα. Σφίξτε την λεκάνη σας και γυρίστε τους γοφούς προς τα κάτω, ενώ σφίγγετε τους γλουτούς. Πιέστε με τους αντίχειρες και τους δείκτες των χεριών και υψώστε το στήθος μέχρι να αντικρίσει τον απέναντι τοίχο. Ξεκουραστείτε και επαναλάβετε.

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr