8 σημάδια ότι χρειάζεσαι περισσότερη βιταμίνη D

Συντάκτης: Flowmagazine

Τα σημάδια ότι λείπει βιταμίνη D από τον οργανισμό σου δεν είναι και τόσο εύκολο να τα διακρίνεις, επομένως σημάδια που μαρτυρούν την έλλειψή της μπορεί να μας φανούν άκρως βοηθητικά.

Τα οφέλη της βιταμίνης D, μετά από πληθώρα σχετικών ερευνών, είναι ξεκάθαρα: γερά οστά, αυξημένη διάθεση, ακόμα πιο αποτελεσματική απώλεια βάρους. Ωστόσο, τα σημάδια ότι λείπει από τον οργανισμό σου δεν είναι και τόσο εύκολο να τα διακρίνεις.

Εάν παρατηρήσεις ένα ή περισσότερα από αυτά που ακολουθούν, καλό θα ήταν να απευθυνθείς στο γιατρό σου για μία εξέταση αίματος. (Μην βιαστείς ακόμα να πάρεις κάποιο συμπλήρωμα γιατί θα πρέπει να σιγουρευτείς ότι αυτό που σου λείπει είναι η βιταμίνη D, καθώς υπερβολική πρόσληψή της μπορεί να έχει άλλα αποτελέσματα στην υγεία σου).

  1. Αδυναμία στους μυς

“Μια μυϊκή αδυναμία μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μειωμένης πρόσληψης βιταμίνης D στους μυς και στους νευρικούς ιστούς”, λέει η Kimberly Mueller, R.D. Οπότε, εάν παρατηρήσεις ότι δεν μπορείς να κάνεις τόσες επαναλήψεις στις ασκήσεις σου όσες στο παρελθόν, μπορεί να σου λείπει η βιταμίνη D.

  1. Θλίψη

Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, οι γυναίκες που παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είναι δύο φορές πιο πιθανό να έρθουν κοντά στην κατάθλιψη.

  1. Μεγαλύτερη ευαισθησία στον πόνο

Ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D έχουν συνδεθεί με χρόνιο πόνο, ειδικά στους έγχρωμους ανθρώπους.

  1. Κατάγματα

“Η βιταμίνη D προάγει την ανάπτυξη των οστών, αλλά όταν υπάρχει κάποια έλλειψή της στο σώμα σου, τα οστά αδυνατίζουν και έχεις περισσότερες πιθανότητες να πάθεις κάποιο κάταγμα”, λέει η Mueller. Για την ακρίβεια, κάποιες έρευνες δείχνουν ότι οι πιθανότητες αυτές είναι οι διπλάσιες εάν τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι εξαιρετικά χαμηλά.

  1. Υψηλή αρτηριακή πίεση

Η βιταμίνη D έχει ρόλο και στην υγεία της καρδιάς σου, βοηθώντας στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος. Οπότε, όταν δεν παίρνεις αρκετή, η πίεσή σου μπορεί να αυξηθεί.

  1. Υπνηλία

Σε μία έρευνα του 2012 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Sleep Medicine, χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

  1. Υπερβολική γκρίνια

Προτού κατηγορήσεις την περίοδό σου για την ιδιοτροπία που σε χαρακτηρίζει τελευταία, μάθε ότι η βιταμίνη D επηρεάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλό σου- η οποία επίσης επηρεάζει τη διάθεσή σου.

  1. Μειωμένη Αντοχή

“Κάποιες έρευνες έχουν αποδείξει μειωμένη ικανότητα στις αερόβιες ασκήσεις και στη γενική αντοχή σε αθλητές με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D”, λέει η Mueller.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…