8 μουσεία σε ελληνικά νησιά που πρέπει να επισκεφτείτε έστω και μια φορά

Συντάκτης: Flowmagazine

Η Ελλάδα, αν και μια χώρα μικρή, διαθέτει έναν τεράστιο πολιτιστικό πλούτο και αμέτρητες ενδιαφέρουσες εκθέσεις σε μουσεία και πολιτιστικούς χώρους, που την κρατάνε συνεχώς ζωντανή και γεμάτη με νέες ιδέες και προτάσεις. Καθώς ξεκινά το καλοκαίρι που είναι η αγαπημένη εποχή όσων ζουν εδώ, είναι καλό να ενημερωθείτε για όλα εκείνα τα σημαντικά μουσεία που θα βρείτε στα νησιά μας. 

Πολλοί από εσάς, είναι λογικό να μη θέλετε να αφιερώσετε κάποιο απόγευμα ή να χάσετε λίγες ώρες από τη θάλασσα, αλλά πιστέψτε με αξίζει τον κόπο. Είναι σημαντικό για όλους να γνωρίζουν την ιστορία, την κουλτούρα και τις παραδόσεις των προγόνων τους.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

8 μουσεία σε ελληνικά νησιά που πρέπει να επισκεφτείτε έστω και μια φορά

Δεν θα μπορούσα να μην ξεκινήσω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, που αποτελεί ένα από τα πιο μεγάλα και αξιόλογα μουσεία στην Ελλάδα και ίσως κατέχει και μία θέση στα σημαντικότερα στην Ευρώπη. Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλες τις περιόδους της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας, από τη νεολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. Πρωταγωνιστικό ρόλο στις συλλογές του κατέχουν τα υπέροχα αριστουργήματα της μινωικής τέχνης, την οποία μπορεί κανείς να θαυμάσει σε όλη της την πορεία. Η συλλογή με τις μινωικές αρχαιότητες είναι η σημαντικότερη στον κόσμο, αφού μιλάμε για το κατ’ εξοχήν μουσείο του μινωικού πολιτισμού.

Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου

8 μουσεία σε ελληνικά νησιά που πρέπει να επισκεφτείτε έστω και μια φορά

Συνεχίζοντας με αυτό της Δήλου, ένα εξίσου υπέροχο και ταυτόχρονο σημαντικό μουσείο για τον ελληνικό πολιτισμό. Το μικρό αυτό νησάκι λίγα μίλια μόνο μακριά από την πολύβουη Μύκονο, μπορεί να σας παρουσιάσει μοναδικά ευρήματα που βρέθηκαν στο περιοχή του Αιγαίου. Επίσης είναι σωστό να σημειωθεί πως από το 1990 ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ακόμη, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν, έως τις 31 Οκτωβρίου, για πρώτη φορά μια μοναδικής σύλληψης έκθεση σύγχρονης γλυπτικής τέχνης από τον Βρετανό καλλιτέχνη Antony Gormley.

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου

8 μουσεία σε ελληνικά νησιά που πρέπει να επισκεφτείτε έστω και μια φορά

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή στην Άνδρο είναι το πρώτο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1979 από τον Βασίλη και την Ελίζα Γουλανδρή, ως ένας χώρος στον οποίο θα μπορούν να φιλοξενηθούν εκθέσεις διεθνούς εμβέλειας. Κάθε καλοκαίρι η αρχοντική χώρα της Άνδρου, γεμίζει από κόσμο που θέλει να θαυμάσει τις υπέροχες εκθέσεις που φιλοξενούνται εδώ. Φέτος, από τον Ιούνιο και για όλο το καλοκαίρι παρουσιάζεται μία έκθεση αφιερωμένη στον Dico Byzantios, έναν οφειλόμενο φόρο μνήμης στον διακεκριμένο ζωγράφο της διασποράς, ο οποίος επί μισό και πλέον αιώνα διέπρεψε στο εικαστικό καλλιτεχνικό προσκήνιο του Παρισιού.

Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου 

8 μουσεία σε ελληνικά νησιά που πρέπει να επισκεφτείτε έστω και μια φορά

Πολλοί δε θα περίμεναν πως η Θάσος θα έχει μουσείο, γιατί είναι ένα μικρό νησί και δεν έχουμε ακούσει και τόσα πράγματα για την ιστορία της. Κι όμως αν επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό της Μουσείο θα ανακαλύψετε πως κρύβει σημαντικό πολιτισμό λόγω της τοποθεσίας της. Το Μουσείο στεγάζεται σε ένα κτίριο του 1934. Στις αίθουσές του, θα βρείτε ένα τμήμα που αφορά την περίοδο από την προϊστορία μέχρι τα τέλη της εποχής του Σιδήρου, καθώς και μία σειρά από φωτογραφίες από το ανασκαφικό έργο στη Θάσο (1911-1981), όταν Γάλλοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την αρχαία πόλη. Τέλος, μέσα από τα εκθέματα θα γνωρίσετε τα ταφικά έθιμα της ύστερης περιόδου του Χαλκού και της πρώιμης του Σιδήρου, που πραγματοποιούνταν στην ευρύτερη περιοχή του Θεολόγου

Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου

8 μουσεία σε ελληνικά νησιά που πρέπει να επισκεφτείτε έστω και μια φορά

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μήλου βρίσκεται στην πανέμορφη Πλάκα και στεγάζεται σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο το οποίο σχεδίασε το 1870 ο διάσημος αρχιτέκτονας Ernst Ziller, όμως ως μουσείο ξεκίνησε να λειτουργεί επίσημα από το 1985. Ένα από τα πιο γνωστά εκθέματα στην Ελλάδα και τον κόσμο είναι το αντίγραφο του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου που δεσπόζει στην κεντρική αίθουσα του Μουσείου, αφού το πρωτότυπο βρίσκεται στο Λούβρο. Έπειτα στο  Μουσείο της Μήλου θα δείτε κυρίως εκθέματα από δύο περιόδους ακμής του νησιού. Η πρώτη είναι η προϊστορική περίοδος και η δεύτερη ξεκινά περίπου από το 1000 π.Χ μέχρι της αρχές του πρώτου αιώνα μ.Χ.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου 

8 μουσεία σε ελληνικά νησιά που πρέπει να επισκεφτείτε έστω και μια φορά

Η Ρόδος είναι ένα νησί γεμάτο ιστορία και πολιτισμό, όποτε δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα το Αρχαιοελληνικό της Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στο μεσαιωνικό κτίριο του μεγάλου νοσοκομείου των Ιπποτών. Πρόκειται για κτίσμα γοτθικού ρυθμού με αναγεννησιακά στοιχεία. Το κτίριο περιλαμβάνει εσωτερική αυλή που πλαισιώνεται από διώροφη στοά, στην οποία ανοίγουν οι αίθουσες και οι αποθήκες του Μουσείου. Στις συλλογές του φιλοξενούνται ευρήματα ανασκαφών από την Ιταλοκρατία μα ακόμη και νεότερων ανασκαφών που έλαβαν χώρα  στη Ρόδο και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα από τη Μυκηναϊκή, τη Γεωμετρική, την Κλασική και την ελληνιστική περίοδο.

Μουσείο Προϊστορικής Θήρας

8 μουσεία σε ελληνικά νησιά που πρέπει να επισκεφτείτε έστω και μια φορά

Η Σαντορίνη, που πάντα είναι γεμάτη εκπλήξεις, κράτησε ακόμη μία για τους επισκέπτες της και είναι ένα υπέροχο μουσείο στη Χώρα. Το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας αποτελεί ένα σημαντικό τόπο πολιτισμού και στολίδι των Κυκλάδων. Φιλοξενεί ευρήματα που προέρχονται από τις ανασκαφές στο Ακρωτήρι και αλλού. Με τη μόνιμη έκθεση που παρουσιάζεται, σκιαγραφείται η πορεία της Θήρας στους Προϊστορικούς χρόνους μέσω επιλεγμένων ευρημάτων -βλέπετε μόλις μερικά από από τις χιλιάδες που έχουν βρεθεί- μια πορεία δυναμική και δημιουργική, που κατέστησε το νοτιότερο νησί των Κυκλάδων ως το σημείο αναφοράς που είναι σήμερα.

Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξο

8 μουσεία σε ελληνικά νησιά που πρέπει να επισκεφτείτε έστω και μια φορά

Αν φέτος επιλέξετε την Νάξο, μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε το  Αρχαιολογικό Μουσείο που βρίσκεται στη χώρα, στην περιοχή του Κάστρου. Στεγάζεται σε ένα διατηρητέο, βενετσιάνικο κτίριο, το οποίο χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Εδώ εκτίθενται έργα τέχνης και αντικείμενα καθημερινής χρήσης που ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές που διεξάγονται στο νησί, συνεχώς μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και χρονολογούνται από τα νεότερα νεολιθικά έως τα παλαιοχριστιανικά χρόνια.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…