8 λάθος αντιλήψεις για τα δίδυμα

Συντάκτης: Flowmagazine

Τα δίδυμα αποτελούν ένα θαύμα της ανθρώπινης φύσης, για το οποίο επικρατούν διάφορες αντιλήψεις. Κατά πόσο, όμως, αυτές έχουν βάση;

1. Το να μεγαλώνεις δίδυμα είναι δυο φορές πιο δύσκολο!

Όχι απαραίτητα… Μαζί με τα δίδυμα, η αγάπη γίνεται και αυτή διπλή! Στην πραγματικότητα, σε κάποιες περιπτώσεις το να μεγαλώνεις δίδυμα είναι πιο εύκολο από το να μεγαλώνεις δύο ή τρία παιδιά διαφορετικών ηλικιών. Για τα δίδυμα είναι φυσικό να κάνουν παρέα και να παίζουν μεταξύ τους και αυτό είναι ιδιαίτερα βοηθητικό για τους γονείς, μια και έτσι δεν χρειάζεται να παίρνουν εκείνοι τον ρόλο του φίλου για τα παιδιά τους.

2. Το ένα είναι “καλό” και το άλλο είναι “κακό”

Πρόκειται για μία από τις πιο συνηθισμένες λανθασμένες αντιλήψεις περί διδύμων. Σίγουρα, υπάρχουν φορές που ένα από τα δίδυμα θα προσπαθήσει να προσελκύσει την προσοχή του γονιού με το να είναι ένα “αγγελούδι”, όταν το άλλο συμπεριφέρεται άσχημα. Αλλά, είναι εύκολο και εξίσου πιθανό να αλλάξουν ρόλους. Τα παιδιά δεν είναι εγγενώς “καλά” ή “κακά”, αλλά διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους στη διάρκεια της ζωής τους.

3. Η καισαρική τομή είναι ο μόνος τρόπος τοκετού διδύμων

Αν και η καισαρική τομή αποτελεί τον συνηθέστερο τρόπο για ασφαλή τοκετό στα δίδυμα, δεν έχουν γεννηθεί όλα τα δίδυμα με αυτόν τον τρόπο. Κάποιοι μαιευτήρες κάνουν λιγότερες καισαρικές στους τοκετούς διδύμων παρά στις γεννήσεις ενός και μόνο μωρού. Σε περιπτώσεις τριδύμων ή τετραδύμων, σχεδόν πάντοτε χρειάζεται καισαρική. Ωστόσο, και στις πολύδυμες κυήσεις πολλοί γιατροί είναι πρόθυμοι να προσπαθήσουν τον φυσιολογικό τοκετό εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για όλα τα μωρά.

4. Τα δίδυμα είναι οι καλύτεροι φίλοι για πάντα

Παρ’ ότι ο δεσμός μεταξύ των διδύμων είναι μοναδικός και ιδιαίτερος, δεν τα κάνει αυτόματα αποκλειστικούς φίλους. Δημιουργούν φιλίες και σχέσεις με άλλα παιδιά. Πολλά δίδυμα είναι και παραμένουν φίλοι ακόμη και ως ενήλικοι, ενώ άλλα δημιουργούν διαφορετικές παρέες και φιλίες.

5. Βρίσκονται διαρκώς σε ανταγωνισμό

Τα δίδυμα έχουν τον ίδιο ανταγωνισμό όπως όλα τα αδέλφια ή λίγο πιο έντονο; Ενώ κάποια δίδυμα κάνουν συνεχώς συγκρίσεις και έχουν μεταξύ τους έντονο ανταγωνισμό, κάποια άλλα δεν έχουν. Καθώς τα δίδυμα μεγαλώνουν, με τη βοήθεια και τη σωστή καθοδήγηση των γονιών τους αναπτύσσουν την προσωπική τους ταυτότητα και δεν αισθάνονται την ανάγκη να διαφοροποιούνται συνεχώς από το δίδυμο αδελφάκι τους.

6. Το μεγαλύτερο από τα δίδυμα είναι ο αρχηγός και το μικρότερο ακολουθεί

Η σειρά γέννησης δεν επηρεάζει τα δίδυμα. Δεν μπορούν να συμβούν και πολλά σε αυτά τα λίγα λεπτά (μερικές φορές δευτερόλεπτα!) μεταξύ των γεννήσεων, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την προσωπικότητα τους. Εάν το πρωτότοκο των διδύμων έχει ηγετικά χαρακτηριστικά, πιο πιθανό είναι να οφείλεται στο περιβάλλον όπου μεγαλώνει και όχι στη σειρά γέννησης.

7. Τα δίδυμα διαθέτουν έκτη αίσθηση

Είναι ενδιαφέρουσα η αντίληψη ότι τα δίδυμα έχουν ένα είδος τηλεπάθειας μεταξύ τους. Ωστόσο, η επιστήμη διαφωνεί. Σίγουρα, υπάρχουν αναφορές για δίδυμα που αισθάνονται τον πόνο του άλλου και ολοκληρώνουν τις προτάσεις του άλλου. Αλλά οι επιστήμονες λένε ότι δύο άτομα – σύζυγοι, πολύ δεμένα αδέλφια, πολύ καλοί φίλοι – που έχουν εξαιρετικές γενετικές ομοιότητες, κοινές εμπειρίες και έναν στενό δεσμό μπορεί να έχουν αυτού του είδους τη σύνδεση.

8. Είναι ολόιδια και κανείς δεν μπορεί να τα ξεχωρίσει

Μερικά δίδυμα μοιάζουν μεταξύ τους και μερικά όχι. Αυτό συμβαίνει αναλόγως με τον αριθμό των ωαρίων που γονιμοποιούνται κατά την εκσπερμάτιση. Τα δίδυμα που μοιάζουν πολύ μεταξύ τους συνήθως προκύπτουν από τη γονιμοποίηση ενός ωαρίου (μονοζυγωτικά), ενώ αυτά που διαφέρουν αρκετά προκύπτουν από τη γονιμοποίηση δύο ωαρίων (διζυγωτικά). Μόλις γνωρίσετε δίδυμα ως ξεχωριστά άτομα, μπορείτε να τα διακρίνετε. Οι γονείς μπορούν σχεδόν πάντα να ξεχωρίσουν τα παιδιά τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γονείς δεν θα μπερδευτούν κάποιες φορές – ιδιαιτέρως τους πρώτους μήνες όταν… στερούνται τον ύπνο!

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…