8 γεγονότα για την έλλειψη σιδήρου

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

8 γεγονότα για την έλλειψη σιδήρουΗ έλλειψη σιδήρου είναι η πιο κοινή διατροφική ανεπάρκεια, ενώ οι γυναίκες είναι μεταξύ εκείνων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Ο σίδηρος είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, μια πρωτεΐνη που βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα σας. Έτσι, χωρίς αυτόν, θα υποφέρετε και θα έχετε αναιμία. Για τις ανάγκες του παρόντος άρθρου συγκεντρώσαμε 8 στοιχεία προκειμένου να κάνετε καλύτερες επιλογές στη ζωή σας. Voila!

  1. Ο σίδηρος αποτελεί μέρος του κάθε κυττάρου στο σώμα μας.
  2. Σε παγκόσμιο επίπεδο, 16.200 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από αναιμία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).
  3. Τα παιδιά έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης έλλειψης σιδήρου εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξή τους. Η ανεπάρκεια σιδήρου στα παιδιά έχει συνδεθεί με την κακή γνωστική ανάπτυξη.
  4. Η έλλειψη σιδήρου προκαλεί συνήθως μια τριάδα συμπτωμάτων που πολλοί άνθρωποι εναποθέτουν στην υπερεργασία. Αυτά περιλαμβάνουν: χρόνια κόπωση, ευερεθιστότητα και δυσκολία στη συγκέντρωση.
  5. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να επηρεάσει την εμφάνισή σας μέσω της απώλειας μαλλιών και των εύθραυστων νυχιών.
  6. Το pica είναι μία διατροφική διαταραχή που συνδέεται με τη σιδηροπενική αναιμία. Αν και επηρεάζει κυρίως παιδιά (10% – 32% των παιδιών ηλικίας 1-6 ετών), μπορεί επίσης να επηρεάσει ενήλικες. Εκείνοι με pica μπορεί να φάνε χώμα, χαρτί, πάγο και ακόμα περιττώματα των ζώων. Ενήλικες με pica συχνά ποθούν μια ορισμένη υφή στο στόμα τους.
  7. Το πλιγούρι βρώμης είναι μια μεγάλη πηγή σιδήρου. Ωστόσο, αν προσθέσετε γάλα, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματός σας να απορροφήσει τον σίδηρο.
  8. 8 γεγονότα για την έλλειψη σιδήρουΗ αιμοδοσία μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη σιδήρου. Μια μελέτη με 2.425 αιμοδότες διαπίστωσε ότι οι άνδρες που είχαν δώσει αίμα τουλάχιστον τρεις φορές και οι γυναίκες που είχαν δώσει αίμα τουλάχιστον δύο φορές κατά το προηγούμενο έτος είχαν πάνω από πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλά αποθέματα σιδήρου σε σύγκριση με τους δωρητές για πρώτη φορά.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…