8 φυσικές συμβουλές πρόληψης για το κρυολόγημα και τη γρίπη

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

8 φυσικές συμβουλές πρόληψης για το κρυολόγημα και τη γρίπη Μαζί με την έναρξη της σχολικής χρονιάς ξεκίνησε τυπικά και η περίοδος της κοινής εποχικής γρίπης. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της γρίπης είναι το εμβόλιο της γρίπης. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες στρατηγικές που μπορείτε να ακολουθήσετε ώστε να βγείτε αλώβητοι φέτος τον χειμώνα. Οι στρατηγικές αυτές προϋποθέτουν την πρόληψη. Ποιες είναι λοιπόν;

1. Οι περισσότεροι ιοί μεταδίδονται με την άμεση επαφή

Φτερνίζεστε πάνω στο χέρι σας και μετά αγγίζετε το τηλέφωνο, το πληκτρολόγιο, ένα ποτήρι στην κουζίνα. Τα μικρόβια μπορούν να ζήσουν για ώρες μέχρις ότου το επόμενο πρόσωπο αγγίξει το ίδιο αντικείμενο. Έτσι, συνίσταται να πλένετε τα χέρια σας συχνά. Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε νεροχύτη, τρίψτε τα χέρια σας με οινόπνευμα.

2. Μην καλύπτετε τον βήχα ή το φτέρνισμα με τα χέρια σας

Επειδή τα μικρόβια και οι ιοί προσκολλώνται σε γυμνά χέρια, η κάλυψη του στόματος με τα χέρια σας συχνά οδηγεί στη μετάβαση των μικροβίων σε άλλους. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα θελήσετε να βήξετε ή να φτερνιστείτε χρησιμοποιήστε ένα χαρτομάντιλο, και στη συνέχεια πετάξτε το αμέσως. Εάν δεν έχετε χαρτομάντιλο, βήξτε στο εσωτερικό του αγκώνα σας.

3. Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας

Οι ιοί εισέρχονται στο σώμα σας μέσα από τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα. Τα παιδιά έχουν τη συνήθεια να αγγίζουν τα πρόσωπά τους. Αυτός είναι άλλωστε ο κύριος τρόπος με τον οποίο αρρωσταίνουν και μεταφέρουν τα μικρόβια στους γονείς τους.

4. Κάντε αεροβική άσκηση τακτικά

Η αεροβική άσκηση σας κάνει να αναπνέετε πιο γρήγορα, ενώ μεταφέρετε το οξυγόνο από τους πνεύμονες στο αίμα σας. Ο εν λόγω τύπος άσκησης βοηθά στην αύξηση των φυσικών κυττάρων του σώματος που σκοτώνουν το μικρόβιο.

8 φυσικές συμβουλές πρόληψης για το κρυολόγημα και τη γρίπη 5. Καταναλώστε τροφές που περιέχουν φυτοχημικά

Αποφύγετε τη λήψη βιταμινών από χάπια, και φάτε σκούρα πράσινα, κόκκινα και κίτρινα λαχανικά και φρούτα.

6. Μην καπνίζετε

Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι καπνιστές είναι επιρρεπείς σε σοβαρά κρυολογήματα. Ακόμα και το ανοσοποιητικό σύστημα των παθητικών καπνιστών αποδυναμώνεται από τον καπνό. Ο καπνός στεγνώνει τις ρινικές διόδους σας και παραλύει τις λεπτές τρίχες που ευθυγραμμίζουν τις βλεννώδεις μεμβράνες στη μύτη και τους πνεύμονες σας, και με κυματοειδείς κινήσεις σαρώνουν τον ιό της γρίπης από τις ρινικές διόδους. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ένα τσιγάρο μπορεί να παραλύσει τις λεπτές τρίχες για χρονικό διάστημα 30 με 40 λεπτά.

7. Σταματήστε την κατανάλωση αλκοόλ

Η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα με διάφορους τρόπους. Οι πότες είναι πιο επιρρεπείς σε πρωτογενείς μολύνσεις καθώς και δευτερογενείς επιπλοκές. Το αλκοόλ αφυδατώνει επίσης το σώμα, και προκαλεί στην πραγματικότητα μεγάλη απώλεια υγρών από το σύστημά σας.

8. Ηρεμήστε

Η ηρεμία σας αυτόν τον χειμώνα θα θωρακίσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Πράγματι, η ηρεμία θέτει σε δράση τις ιντερλευκίνες, τους ηγέτες του ανοσοποιητικού συστήματος που αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος. Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας να χαλαρώνει μέσα από ευχάριστες σκέψεις. Ακολουθήστε αυτήν την πρακτική 30 λεπτά την ημέρα για αρκετούς μήνες. Οι άνθρωποι που προσπαθούν να χαλαρώσουν, αλλά στην πραγματικότητα βαριούνται, δεν εμφανίζουν αλλαγές στις χημικές ουσίες του αίματος.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…