Με έναν κόσμο γνώσης στα χέρια τους, ορισμένοι μπορεί να αισθάνονται υπερβολικά κατακλυσμένοι από πληροφορίες για να επικεντρωθούν σε οποιοδήποτε …
8 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας πριν αποδεχτείτε μια νέα θέση εργασίας
Απαντήστε με ειλικρίνεια στις 8 αυτές ερωτήσεις και η μετάβαση σε νέα θέση εργασίας θα είναι όντως αποτέλεσμα ώριμης απόφασης και όχι παρορμητισμού!
Έχετε περάσει από τη μακρά και έντονη διαδικασία της συνέντευξης και μόλις σας τηλεφώνησαν και σας προσέφεραν την εργασία που περιμένατε. Συγχαρητήρια! Είναι εύκολο να παρασυρθείτε από τον ενθουσιασμό μιας πιθανής νέας θέσης εργασίας, η οποία μπορεί να σηματοδοτήσει μια σημαντική αλλαγή στη ζωή σας.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σκεφτείτε προσεκτικά κάθε νέα προσφορά εργασίας προτού καταθέσετε την προειδοποίηση δύο εβδομάδων στην τρέχουσα εταιρεία σας. Πέρα από τη διαπραγμάτευση του μισθού και των παροχών σας, υπάρχουν δεκάδες άλλες λεπτομέρειες που πρέπει να εξετάσετε προτού πείτε ναι σε έναν νέο χώρο εργασίας, σε μια νέα μετακίνηση, σε ένα νέο αφεντικό και σε ένα σύνολο νέων ευθυνών.
Θα αξιοποιήσω στο έπακρο αυτό που είμαι;
Το να είσαι σε μια δουλειά που αξιοποιεί πλήρως τα μοναδικά σου δυνατά σημεία και τις δεξιότητές σου οδηγεί σε ουσιαστική δέσμευση με την εργασία σου. Αντίθετα, το να κάνεις μια δουλειά που σε αφήνει να νιώθεις ότι δεν αξιοποιείς στο έπακρο αυτό που είσαι μπορεί να είναι απίστευτα απογοητευτικό. Σκεφτείτε αν θα είστε σε θέση να προσφέρετε μοναδική αξία σε αυτόν τον νέο ρόλο, γεγονός που θα σας βοηθήσει να νιώσετε ότι είστε ένας πολύτιμος εργαζόμενος.
Πώς είναι οι άνθρωποι;
Δώστε μεγάλη προσοχή στους ανθρώπους της νέας εταιρείας – το άτομο στο οποίο θα αναφέρεστε άμεσα, τους συναδέλφους σας και όλους όσους θα αναφέρουν σε εσάς. Μπορούν να δημιουργήσουν ή να καταστρέψουν την ικανοποίηση από την εργασία σας και να σας δώσουν πληροφορίες για το πώς είναι πραγματικά η καθημερινότητα. Η συνέντευξη είναι σαν ένα μακρύ πρώτο ραντεβού – όλοι βάζουν τον καλύτερό τους εαυτό μπροστά. Τώρα που έχετε μια προσφορά, ζητήστε χρόνο για να μιλήσετε ξανά μαζί τους.
Προγραμματίστε συζητήσεις ένας προς έναν αντί για ένα ομαδικό γεύμα, καθώς οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να ανοιχτούν με αυτόν τον τρόπο. Κάντε οποιεσδήποτε ερωτήσεις που μπορεί να διστάζατε να δοκιμάσετε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης: Πότε μπαίνουν συνήθως στο γραφείο και πότε φεύγουν κάθε μέρα; Πόσο συχνά και για πόση ώρα ελέγχουν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή κάνουν δουλειά μόλις φτάσουν στο σπίτι; Ποια είναι η πορεία προς την προαγωγή; Είναι προτιμότερο να ενημερωθείτε τώρα παρά να βρεθείτε προ δυσάρεστης έκπληξης στη δουλειά.
Θα μου δώσει ενέργεια αυτή η δουλειά;
Η εργασία που σας συναρπάζει οδηγεί τελικά σε μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη εργασιακή ικανοποίηση, επειδή θα περνάτε τις μέρες σας κάνοντας δουλειά που σας αφήνει να αισθάνεστε γεμάτοι ενέργεια και όχι εξαντλημένοι στο τέλος της ημέρας.
Με το πάντα επίκαιρο ζήτημα της επαγγελματικής εξουθένωσης -το οποίο κλιμακώνεται ταχύτερα μεταξύ των γυναικών από ό,τι μεταξύ των ανδρών- το ερώτημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Βεβαιωθείτε ότι η νέα σας δουλειά θα σας δίνει ενέργεια, γιατί αυτό μπορεί να σας αποτρέψει από το να χρειαστεί να φύγετε ή να περιορίσετε τη δουλειά σας μερικά χρόνια αργότερα.
Θα μπορούσα να έχω τις ίδιες ευκαιρίες στον τρέχοντα ρόλο μου;
Όταν αλλάζεις δουλειά, το μεγαλύτερο πράγμα που χάνεις είναι οι εργασιακές σου σχέσεις. Συχνά, όταν μπαίνεις σε μια νέα εταιρεία, πρέπει να ξεκινήσεις ξανά αυτή τη διαδικασία οικοδόμησης σχέσεων. Αν αλλάζετε δουλειά για να αυξήσετε τις δυνατότητες κέρδους σας ή για να ξεκινήσετε έναν ρόλο που ανταποκρίνεται καλύτερα στο είδος της εργασίας που σας αρέσει να κάνετε, θα πρέπει πρώτα να αναρωτηθείτε αν υπάρχουν άνθρωποι στην τρέχουσα εταιρεία σας με τους οποίους έχετε χτίσει σχέσεις και οι οποίοι μπορούν να σας βοηθήσουν να διευκολύνετε αυτού του είδους τις ευκαιρίες στην τρέχουσα εταιρεία σας.
Προσπαθείτε να πάτε σε αυτή τη δουλειά ή να απομακρυνθείτε από την τρέχουσα εργασία σας;
Σκεφτείτε αν αποδέχεστε τη νέα θέση εργασίας επειδή πιστεύετε ότι σας ταιριάζει ή επειδή νιώθετε ανασφάλεια για την ικανότητά σας να βρείτε κάτι που σας ταιριάζει καλύτερα. Το ίδιο ισχύει και αν είστε επί του παρόντος άνεργοι. Είναι στην ανθρώπινη φύση μας να αποφεύγουμε κατά καιρούς το ρίσκο όταν πρόκειται για τον μισθό μας και την οικονομική μας διαβίωση, αλλά ο φόβος για το τι μπορεί ή δεν μπορεί να είναι στη γωνία μπορεί να σας οδηγήσει να αποδεχτείτε μια δουλειά που δεν σας ταιριάζει. Αυτό μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε ένα σωρό προκλήσεις.
Υπάρχει δυνατότητα εξέλιξης και ποικιλίας;
Μπορεί να καταλήξετε να αγαπάτε την εταιρεία, αλλά να μην αγαπάτε την πραγματική εργασία. Σκεφτείτε αν οι λειτουργίες και η κουλτούρα της εταιρείας θα σας έδιναν την ευκαιρία να βρείτε μια καλύτερη θέση μέσα στην εταιρεία. Αν δεν πρόκειται να μπορέσετε να αποκτήσετε αυτό που θέλετε από αυτή τη δουλειά σε δύο χρόνια, μπορεί να μην αξίζει η αλλαγή τώρα.
Θα υποστηρίξει η εταιρεία τον τρόπο ζωής μου, καθώς και την καριέρα μου;
Για πολλούς ανθρώπους, η καριέρα είναι ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους – αλλά δεν είναι το μόνο μέρος. Η οικογενειακή σας κατάσταση παίζει μεγάλο ρόλο στην εξέταση του κατά πόσον μια νέα θέση εργασίας είναι κατάλληλη για εσάς. Είναι απολύτως εντάξει να επικοινωνήσετε τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας σε αυτόν τον τομέα σε έναν πιθανό νέο εργοδότη. Ξεκινήστε τη νέα σας σχέση σωστά με σαφείς προσδοκίες και όρια. Ενημερώστε τους για το τι ώρα πρέπει να πάρετε τα παιδιά σας από το σχολείο, ποια εβδομάδα είναι η ετήσια οικογενειακή σας επανένωση και ότι δεν χάνετε ποτέ το μάθημα γιόγκα της Τρίτης. Αυτές είναι σημαντικές συζητήσεις που πρέπει να κάνετε για να διασφαλίσετε ότι η εταιρεία δεν υποστηρίζει μόνο τους επαγγελματικούς σας στόχους αλλά και τους προσωπικούς σας στόχους.
Αξίζει το ξεζούμισμα τον κόπο;
Ακούγεται σαν μια αστεία ερώτηση – αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, μια πιο καλοπληρωμένη δουλειά συνοδεύεται από περισσότερες ευθύνες. Μια μεγάλη προαγωγή ή αύξηση του μισθού είναι υπέροχη, αλλά οι εταιρείες περιμένουν να πάρουν αυτό για το οποίο πληρώνουν. Αν πληρώνουν ένα premium για να αποκτήσουν εσάς και τα ταλέντα σας, τι προσδοκίες θα έχει η εταιρεία ή το αφεντικό σας για εσάς;