8 ανεπαίσθητα συμπτώματα υγείας που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Θυμηθείτε: η έγκαιρη αναγνώριση ορισμένων σχεδόν αθόρυβων συμπτωμάτων μπορεί να σας υποδείξει πιθανές σοβαρές ασθένειες. Στην πραγματικότητα, κάνοντάς το αυτό μπορεί ακόμη και να σας σώσει τη ζωή!

Οι περισσότεροι γιατροί που αξίζουν το βάρος τους σε ιατρικά πτυχία συμφωνούν ότι η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, ο ενεργός τρόπος ζωής και ο προγραμματισμός τακτικών ελέγχων θα σας βάλουν στο σωστό δρόμο όσον αφορά την υγεία σας. Αλλά η αλήθεια είναι ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να κάνει μόνο ελάχιστα πράγματα.

Το να γνωρίζουμε καλά το σώμα μας και να αναγνωρίζουμε πότε κάτι δεν είναι σωστό είναι το κλειδί για την ευεξία. Ωστόσο, αυτό μπορεί να λέγεται πιο εύκολα από ό,τι γίνεται: Τα σημάδια σοβαρών προβλημάτων υγείας μπορεί να είναι ανεπαίσθητα στα αρχικά στάδια, όταν η παρέμβαση είναι συνήθως πιο επιτυχής. Εάν έχετε παρατηρήσει αλλαγές στη διάθεσή σας, στις συνήθειες του ύπνου, στο βάρος ή ακόμη και στο γραφικό σας χαρακτήρα, η έγκαιρη αναγνώριση ορισμένων σχεδόν αθόρυβων συμπτωμάτων μπορεί να σας υποδείξει πιθανές σοβαρές ασθένειες. Μην αμελήσετε έναν ιατρικό έλεγχο!

Φαγούρα στο δέρμα

Η φαγούρα του δέρματος είναι συνήθως αρκετά απλή, συχνά προέρχεται από αντίδραση σε εξωτερικούς ερεθισμούς, ξηρότητα ή ακόμη και από ένα μικρό ηλιακό έγκαυμα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η φαγούρα στο δέρμα είναι ενδεικτική βαθύτερων συστηματικών καταστάσεων που σχετίζονται με τα νεφρά και το συκώτι σας. Η φαγούρα στο δέρμα μπορεί να υποδηλώνει νεφρική ανεπάρκεια, ασθένειες του αίματος, συμπεριλαμβανομένων του λεμφώματος και της λευχαιμίας, και ασθένειες του ήπατος, όπως η πρωτοπαθής χολική κίρρωση.

Εάν αισθάνεστε τη συχνή ανάγκη να ξύνεστε, αλλά δεν υπάρχει ορατό εξάνθημα, ήρθε η ώρα να μιλήσετε με το γιατρό σας για την πιθανότητα ενός πιο σοβαρού υποκείμενου προβλήματος.

Πόνος στα πλευρά

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ένας στους τρεις ανθρώπους θα αναπτύξει έρπητα ζωστήρα κατά τη διάρκεια της ζωής του. Όμως, παρά την επικράτησή του, ένα από τα σημαντικότερα συμπτώματά του παραβλέπεται πολύ συχνά: ο πόνος στα πλευρά.

Συχνά οι ασθενείς νομίζουν ότι τραυματίστηκαν σε κάποιο πλευρό ή ότι έχουν μόλυνση στα νεφρά επειδή έχουν πόνο στην περιοχή, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για τα αρχικά στάδια του έρπητα ζωστήρα.

Αλλαγές στην προσωπικότητα

Φυσικά μπορείτε να περιμένετε κάποια διακύμανση στη διάθεσή σας από μέρα σε μέρα, ανάλογα με το τι συμβαίνει στη ζωή σας, αλλά αν εσείς ή οι άνθρωποι γύρω σας παρατηρήσετε απότομες αλλαγές στην προσωπικότητά σας που δεν προηγείται κάποια σημαντική αλλαγή στη ζωή σας, μπορεί να οφείλεται σε κάποιο αίτιο ιατρικής φύσεως.

Ένας γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε αν ο ένοχος είναι ένα ζήτημα ψυχικής υγείας, μια παρενέργεια φαρμάκων, το υποπροϊόν ενός νευρολογικού προβλήματος υγείας ή το αποτέλεσμα μιας άλλης ανησυχίας υγείας σε όλο το σώμα, όπως το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, ένα πρόβλημα θυρεοειδούς ή ακόμη και ο λύκος.

8 ανεπαίσθητα συμπτώματα υγείας που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε

Πόνος στις αρθρώσεις

Πολλοί από εμάς υποθέτουμε ότι ο πόνος στις αρθρώσεις είναι απλώς ένα φυσικό μέρος της διαδικασίας γήρανσης και για το λόγο αυτό τείνουμε να παραμελούμε να καλέσουμε το γιατρό όταν παρουσιάζεται αυτό το σύμπτωμα. Όμως, ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να περιορίσει σοβαρά την κινητικότητα και τη συνολική σας υγεία. Με άλλα λόγια, ανεξάρτητα από την αιτία, η διατήρηση της κινητικότητας είναι το κλειδί για τη συνολική υγεία και ευεξία σας.

Πάνω από το 30% των ώριμων ενηλίκων κατηγοριοποιούνται ως έχοντες “περιορισμένη κινητικότητα”, αυξάνοντας τον κίνδυνο πτώσεων, κακής ψυχολογικής υγείας και παχυσαρκίας, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, ορισμένων τύπων καρκίνου και μιας σειράς άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας. Όταν έχετε αμφιβολίες, ρωτήστε τον γιατρό σας για τον πόνο στις αρθρώσεις σας πριν αυτός επιβαρύνει τη συνολική σας υγεία.

Αλλαγές στον γραφικό χαρακτήρα

Αν παρατηρήσετε αλλαγές στο γραφικό σας χαρακτήρα -ιδιαίτερα σημαντικές αλλαγές στην υπογραφή σας-, μπορεί να εντοπίζετε ένα ανεπαίσθητο σύμπτωμα νευρολογικής διαταραχής. Συγκεκριμένα, οι αλλαγές στον γραφικό χαρακτήρα μπορεί να είναι αποτέλεσμα της νόσου Αλτσχάιμερ, των όγκων του εγκεφάλου και της νόσου Πάρκινσον. Ενώ η νόσος Αλτσχάιμερ και οι όγκοι είναι πιο πιθανό να συνδέονται με ολοένα και πιο δυσανάγνωστο, κακογραμμένο γραφικό χαρακτήρα, οι ασθενείς με Πάρκινσον εμφανίζουν πιο συχνά μικρογραφία ή γράφουν με σημαντικά μικρότερα γράμματα.

Στην πραγματικότητα, πολλές διαθήκες έχουν αμφισβητηθεί επιτυχώς με βάση τον γραφικό χαρακτήρα -όπου ένα μέρος υποστηρίζει ότι η αλλαγή στο στυλ της υπογραφής υποδηλώνει ότι ο αποθανών δεν είχε πλέον σώας τας φρένας όταν έγραφε τους όρους του εγγράφου.

Κράμπες σε ζεστό καιρό ή κατά τη διάρκεια της άσκησης

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, η θερμοκρασία του σώματός μας αυξάνεται και πρέπει να επανέλθει στο φυσιολογικό επίπεδο, και το σώμα το κάνει αυτό με φυσικό τρόπο με την εφίδρωση. Όταν όμως προσθέτετε τον εξαιρετικά ζεστό καιρό, την υγρασία και την έντονη άσκηση, γίνεται πολύ πιο δύσκολο για τον ιδρώτα να εξατμιστεί και η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να αρχίσει να ανεβαίνει πέρα από τα φυσιολογικά όρια. 

Αν και οι κράμπες μπορεί να μην απαιτούν από μόνες τους κλήση στο γιατρό, είναι μια υπενθύμιση ότι πρέπει να επιβραδύνετε πριν πιέσετε τον εαυτό σας σε σημείο θερμοπληξίας.

Αιμορραγία μεταξύ των περιόδων

Η ήπια αιμορραγία μεταξύ των περιόδων, γνωστή και ως κηλίδωση, θεωρείται φυσιολογικό (αν και κάπως ασυνήθιστο) μέρος της ωορρηξίας και μπορεί να οφείλεται στις διακυμάνσεις των επιπέδων των οιστρογόνων. Η εντονότερη αιμορραγία μεταξύ των έμμηνων ρύσεων, όμως, μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), μιας κατάστασης που επηρεάζει το 5-10% των γυναικών και μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα και βασανιστικό πόνο.

Ξηρά μάτια

Η ξηροφθαλμία μπορεί να είναι αποτέλεσμα της γήρανσης, παρενέργεια φαρμακευτικής αγωγής ή να σχετίζεται με την αλλαγή του καιρού. Μπορεί επίσης να είναι σημάδι μιας μεταβολικής διαταραχής, όπως ο διαβήτης, μιας νευροεκφυλιστικής διαταραχής, όπως η νόσος του Πάρκινσον, ή σημάδι αυτοάνοσου νοσήματος, όπως ο λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το σκληρόδερμα, το σύνδρομο Sjogren ή η νόσος του Graves.

Η παρατεταμένη ξηροφθαλμία, ιδίως με ερυθρότητα ή πόνο, μπορεί να είναι σημάδι διάσπασης του κερατοειδούς και απαιτεί ιατρική παρέμβαση για την πρόληψη μόνιμης βλάβης στο μάτι ή στα μάτια.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.