7 τρόποι για να καλλιεργήσεις την υπομονή

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Η υπομονή είναι χαρακτηριστικό των ανθρώπων που είναι σίγουροι για τις επιλογές τους, που δεν παρασύρονται από εύκολους ενθουσιασμούς και γι’ αυτό και δεν απογοητεύονται και εύκολα.

Η υπομονή είναι αυτή που μπορεί να εξασφαλίσει διάρκεια και αποτελεσματικότητα στην προσπάθεια για την επίτευξη ενός στόχου, την ίδια ώρα οι ανυπόμονοι θα έχουν χάσει τον ενθουσιασμό τους και θα έχουν εγκαταλείψει τον αγώνα.Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι οι υπομονετικοί άνθρωποι παρουσιάζουν κάποια ακόμα θετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως αισθήματα γενναιοδωρίας και συμπόνιας, αλλά και μεγαλύτερης κατανόησης προς τους άλλους.

Ρύθμισε συνθήματα

Η ανθρώπινη ψυχή λειτουργεί όπως ένας υπολογιστής. Είναι πιο γρήγορος στην ανάκτηση των πληροφοριών που χρησιμοποίησε πρόσφατα. Για να έχεις πιο εύκολη πρόσβαση στην υπομονή, επίλεξε μια δραστηριότητα που εκτελείς συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας (να πίνεις νερό, να αγγίζεις το χερούλι της πόρτας, να γυρίζεις μια σελίδα) και να σκέφτεσαι τη λέξη «υπομονή» κάθε φορά που την κάνεις. Συνέχισε κάθε μέρα για μια εβδομάδα, και θα αρχίσεις να παρατηρείς ότι χειρίζεσαι τις καταστάσεις διαφορετικά από ό,τι θα έκανες πριν.

Μάθε να αναγνωρίζεις τι είναι αυτό που σε επηρεάζει

Η ανυπομονησία είναι κάτι που προκαλείται από τις καταστάσεις. Εσένα τι είναι αυτό που πιθανότατα θα σε κάνει να νιώσεις εκείνο το σφίξιμο στο στομάχι; Όταν αναγνωρίσεις την πηγή του κακού, τότε θα είναι πιο εύκολο να την ελέγχεις.

7 τρόποι για να καλλιεργήσεις την υπομονή

Οραματίσου την επιτυχία

Δεν χρειάζεται να περιμένεις έως ότου βρεθείς σε μια κατάσταση, για να δοκιμάσεις τον εαυτό σου. Οραματίσου μια κατάσταση που κανονικά θα σε προκαλούσε. Δες τον εαυτό σου να χαμογελά και να αναπνέει καθώς περιμένεις να κινηθεί η ουρά και πρόσθεσε μερικές θετικές δηλώσεις. Το μυαλό σου θα αρχίσει να επεξεργάζεται το σενάριο προσποίησης ως μια πραγματική εμπειρία στην οποία κάνεις το σωστό, βοηθώντας σε να προετοιμαστείς για μελλοντικές επιτυχίες.

Άλλαξε οπτική γωνία

Η υπομονή έχει να κάνει και με το πώς αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο γύρω σου. Αν, για παράδειγμα, είσαι στην στάση του λεωφορείου και βλέπεις ότι αργεί πολύ να περάσει, μπορείς να κάνεις δύο πράγματα: να πανικοβληθείς και να αρχίσεις να τρως τα νύχια σου, ή να περπατήσεις. Το πρώτο είναι στρες, το δεύτερο γυμναστική. 

7 τρόποι για να καλλιεργήσεις την υπομονή

Κάνε διαλογισμό

Οι άνθρωποι που διαλογίζονται λένε ότι αισθάνονται πιο ειρηνικοί, αποδεκτοί και ικανοποιημένοι. Οι άνθρωποι που διαλογίζονται τακτικά μπορούν να απενεργοποιήσουν μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με το άγχος. Μια εύκολη τεχνική που μπορείς να δοκιμάσεις οπουδήποτε: Κλείσε τα μάτια σου και φαντάσου να γεμίζεις το μυαλό σου με το αγαπημένο σου χρώμα. Άφησε το χρώμα να πνίξει τη φωνή που σκέφτεται το χθες ή το αύριο.

Ανανεώστε την κατάσταση

Το να νιώθεις ανυπόμονος δεν είναι απλώς μια αυτόματη συναισθηματική απόκριση. Περιλαμβάνει, επίσης, συνειδητές σκέψεις και πεποιθήσεις. Εάν ένας συνάδελφος καθυστερήσει για μια συνάντηση, μπορείτε να μιλήσετε για τον σεβασμό τους ή να δείτε αυτά τα επιπλέον 15 λεπτά ως ευκαιρία να κάνετε κάποια ανάγνωση. Η υπομονή συνδέεται με τον αυτοέλεγχο, Η προσπάθεια συνειδητής ρύθμισης των συναισθημάτων μας μπορεί να μας βοηθήσει να εκπαιδεύσουμε τον αυτοέλεγχο.

Σταματήστε να κάνετε πράγματα που δεν είναι σημαντικά

Όλοι έχουμε πράγματα στη ζωή μας που παίρνουν χρόνο μακριά από αυτό που είναι σημαντικό. Ένας τρόπος να αποσυμπιέσουμε και να αυξήσουμε την υπομονή στη ζωή μας είναι να σταματήσουμε να κάνουμε αυτά τα πράγματα. Αφιερώστε λίγα λεπτά και αξιολογήστε την εβδομάδα σας. Κοιτάξτε το πρόγραμμά σας από τη στιγμή που θα ξυπνήσετε μέχρι τη στιγμή που θα κοιμηθείτε. Διαλέξτε δύο ή τρία πράγματα που κάνετε που δεν είναι σημαντικά αλλά χρειάζεστε χρόνο. Ήρθε η ώρα να μάθετε πώς να πείτε όχι σε πράγματα που τονίζουν και σας κάνουν ανυπόμονοι.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.