7 τροφές που δημιουργούν φούσκωμα

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Το φούσκωμα είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα για το οποίο μπορεί να ευθύνεται κάποια πάθηση, συνήθως όμως οφείλεται στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών.Η διατροφή είναι ο νούμερο ένα παράγοντας που επηρεάζει το έντερο και το στομάχι μας. Υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα.

Κοινές αιτίες φουσκώματος είναι η δυσανεξία σε κάποιες τροφές, η υπερφαγία, η δυσπεψία ή κάποιες γλυκαντικές ουσίες.

Ωμά λαχανικά

Τα φρέσκα λαχανικά αποτελούν αναπόσπαστο μιας υγιεινής διατροφής, αν θέλετε να αποφύγετε το φούσκωμα όμως, είναι καλύτερο να τα τρώτε μαγειρεμένα. Για παράδειγμα, μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα καρότα έχουν την ίδια θρεπτική αξία με ένα φλιτζάνι ωμά, όταν όμως είναι μαγειρεμένα καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο στην γαστρεντερική οδό όπου γίνεται η πέψη των τροφών, γεγονός που προκαλεί λιγότερο φούσκωμα.

Πικάντικα

Οι πικάντικες τροφές διεγείρουν την απελευθέρωση οξέων του στομάχου, προκαλώντας ερεθισμό, αέρια και φούσκωμα. Τέτοιες είναι όσες περιλαμβάνουν μαύρο πιπέρι, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, σκόνη τσίλι, κρεμμύδι, σκόρδο, μουστάρδα, σάλτσα μπάρμπεκιου, σάλτσα ντομάτας και ξύδι. Για να νοστιμίσετε το φαγητό σας αρκεστείτε στο φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού.

Γαλακτοκομικά

Αν περάσατε ένα διάστημα χωρίς να καταναλώνετε γαλακτοκομικά ή αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, μπορεί να έχετε δυσφορία στην κοιλιά, κράμπες, ή ακόμα και διάρροια. Αν υποψιάζεστε ότι έχετε δυσανεξία σε αυτές τις τροφές, είναι πολύ σημαντικό να το επιβεβαιώσετε με τη βοήθεια του γιατρού σας. Η δυσανεξία θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ έντονη δυσφορία αν δεν ξεκινήσετε κάποια αντιμετώπιση.

Αλάτι

Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλατιού στο φαγητό σας θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο να υποφέρετε από φούσκωμα της κοιλιάς. Οι άνθρωποι γενικά κατακρατούν υγρά, τα οποία συμβάλλουν στο πρήξιμο στην περιοχή της κοιλιάς. Μειώστε την κατανάλωση αλατιού και αποφύγετε τη δυσφορία, καθώς και τους κινδύνους που θέτει η υπέρταση για την υγεία.

7 τροφές που δημιουργούν φούσκωμα

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Αν δεν κάνετε υψηλής έντασης προπόνηση που απαιτεί την κατανάλωση υδατανθράκων, περιορίστε τους σε 1-2 μερίδες την ημέρα. Μία μερίδα ισοδυναμεί με μία φέτα ψωμί ή μισό φλιτζάνι ρύζι. Για να μειώσετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες βάλτε στη διατροφή σας τη βρώμη και αποφύγετε τα δημητριακά με ζάχαρη, τα τσιπς και τα ζυμαρικά. Η κατανάλωση υδατανθράκων προκαλεί την αποθήκευση γλυκογόνου στους μύες. Κάθε γραμμάριο γλυκογόνου απαιτεί περίπου τρία γραμμάρια νερού, γεγονός που προκαλεί πρήξιμο στο σώμα και ειδικά στην κοιλιά.

Υποκατάστατα ζάχαρης

Ελέγξτε τις ετικέτες τροφίμων όπως οι μπάρες πρωτεΐνης, οι τσίχλες και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν γλυκαντικά όγκου. Ο γαστρεντερικός σωλήνας δεν μπορεί να απορροφήσει ουσίες, όπως η ξυλιτόλη, η ερυθριτόλη, η σορβιτόλη και η μαλτιτόλη και η κατανάλωσή τους προκαλεί φούσκωμα.

Ανθρακούχα ποτά

Τα ανθρακούχα ποτά, πέρα από το ότι δεν είναι καθόλου υγιεινά, περιλαμβάνουν μεγάλη ποσότητα θερμίδων και σακχάρων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ενοχλητικά αέρια και φούσκωμα στην κοιλιά. Είναι καλύτερο να τα αντικαταστήσετε με υγιεινούς χυμούς ή με ένα ακόμα πιο υγιεινό ποτό, το νερό.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.