7 τροφές μεγαλώνουν υγιή μαλλιά
Η πρόσληψη θρεπτικών ουσιών από τα τρόφιμα βοηθούν να οχυρώσουν τον θύλακα της τρίχας και το τριχωτό της κεφαλής που το περιβάλλει. Έχετε υπόψη σας ότι το κάπνισμα, οι ορμονικές ανισορροπίες και η έλλειψη ύπνου μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την εμφάνιση των μαλλιών σας. Βέβαια, μια ισορροπημένη και πλούσια σε πρωτεΐνες διατροφή που εστιάζει στα ακόλουθα 7 τρόφιμα πρόκειται να μεγαλώσει… υγιή μαλλιά.
- Σολομός
Πέραν του ότι ο σολομός είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες και βιταμίνη D, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα λειτουργούν θεραπευτικά για τα μαλλιά σας. Το σώμα σας δεν παράγει αυτά τα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της τρίχας και την ενυδάτωσή τους. Περίπου το 3% της τρίχας συντίθεται από τα λιπαρά οξέα.
Άλλες επιλογές: Εάν ο σολομός δεν σας ενθουσιάζει, μπορείτε επίσης να πάρετε τα απαραίτητα λιπαρά οξέα από ψάρια όπως είναι η ρέγκα, οι σαρδέλες, η πέστροφα και το σκουμπρί.
- Καρύδια
Τα καρύδια είναι το μόνο είδος περικοχλίου που εμπεριέχει ένα σημαντικό ποσό των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Είναι επίσης πλούσια σε βιοτίνη και βιταμίνη Ε, η οποία βοηθά στην προστασία των κυττάρων σας από τη βλάβη του DNA. Παράλληλα, δεδομένου ότι η τρίχα σας εκτίθεται στον ήλιο τα καρύδια λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας. Τα καρύδια είναι επίσης πλούσια σε χαλκό, ένα ορυκτό που διατηρεί το φυσικό χρώμα των μαλλιών σας πλούσιο και λαμπερό.
- Στρείδια
Τα στρείδια είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, η έλλειψη του οποίου μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια των μαλλιών (ακόμη και στην απώλεια των βλεφαρίδων σας), καθώς και σε ένα ξηρό, λεπιοειδές δέρμα της κεφαλής. Η πρόσληψη ψευδαργύρου μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα από εμπλουτισμένα δημητριακά και ψωμί ολικής αλέσεως, ενώ τα στρείδια έρχονται να καυχηθούν για ένα καλό επίπεδο της πρωτεΐνης. «Να θυμάστε ότι τα μαλλιά είναι περίπου 97% πρωτεΐνη» σημειώνει η Drayer. Χωρίς αρκετή πρωτεΐνη, το σώμα σας δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις τρίχες που φυσιολογικά πέφτουν κάθε ημέρα.
- Γλυκοπατάτες
Οι γλυκοπατάτες είναι μια εξαιρετική πηγή της αντιοξειδωτικής βήτα-καροτίνης, την οποία το σώμα σας μετατρέπει σε βιταμίνη Α. «Βασικά, οποιοδήποτε κύτταρο του σώματος δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αρκετή βιταμίνη A» διευκρινίζει ο Fishman.
Άλλες επιλογές: Καρότα, πεπόνι, μάνγκο, κολοκύθα και τα βερίκοκα αποτελούν καλές πηγές βήτα-καροτίνης.
- Αυγά
Μια μεγάλη πηγή πρωτεϊνών, τα αυγά, είναι πλούσια με τέσσερα βασικά μέταλλα: ψευδάργυρο, σελήνιο, θείο και σίδηρο. Ο σίδηρος είναι ιδιαίτερα σημαντικός, επειδή βοηθά τα κύτταρα να μεταφέρουν οξυγόνο στους θύλακες των τριχών, ενώ η έλλειψή του αποτελεί σημαντική αιτία της απώλειας μαλλιών, ιδιαίτερα στις γυναίκες.
Άλλες επιλογές: Μπορείτε επίσης να ενισχύσετε τα αποθέματα σιδήρου σας με ζωικές πηγές όπως το κοτόπουλο, το ψάρι, το χοιρινό και το βόειο κρέας.
- Σπανάκι
Ο σίδηρος, η βήτα καροτίνη, το φολικό οξύ και η βιταμίνη C στο σπανάκι διατηρούν τα θυλάκια τρίχας και τα έλαια του τριχωτού της κεφαλής υγιή.
Άλλες επιλογές: Δοκιμάστε ομοίως πλούσια σε θρεπτικά συστατικά σκούρα, φυλλώδη λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κατσαρό λάχανο και το σέσκουλο.
- Ελληνικό γιαούρτι
Το ελληνικό γιαούρτι έχει υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ, ένα συστατικό που θα δείτε συχνά στις ετικέτες των προϊόντων περιποίησης μαλλιών) και βιταμίνη D.
Άλλες επιλογές: τυρί Cottage, τυρί με χαμηλά λιπαρά και αποβουτυρωμένο γάλα.