7 συνήθειες που χτίζουν μια υγιή και δυνατή σχέση

Συντάκτης: Ελεάννα Βλάχου

7 συνήθειες που χτίζουν μια υγιή και δυνατή σχέσηΑυτό που κάνει μια ρομαντική σχέση υγιή διαφέρει από ζευγάρι σε ζευγάρι. Η δημιουργία ενός κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και θετικότητας απαιτεί προσπάθεια και χρόνο. Και δυστυχώς, αυτό δεν μπορεί να συμβεί εν μία νυκτί. Προκειμένου μια σχέση να αναπτυχθεί και να παραμείνει ισχυρή, χρειάζεται δουλειά. Δείτε παρακάτω μερικές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε μια ευτυχισμένη και υγιή σχέση.

Επικοινωνία

Η επικοινωνία είναι το κλειδί. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά μιας υγιούς σχέσης. Ωστόσο, δεν ξέρουν όλοι πώς να επικοινωνούν σωστά… ή ακόμη και πώς να επικοινωνούν γενικά. Τα ευτυχισμένα και υγιή ζευγάρια ξέρουν πώς να παίζουν αυτό το “παιχνίδι”. Εκφράζουν την αγάπη τους λέγοντας “σ’ αγαπώ” συχνά και προσφέρουν φιλοφρονήσεις. Επιλέγουν επίσης να συζητήσουν τα άσχημα αντί να τα “κουκουλώσουν”. Προκειμένου να προχωρήσετε μπροστά και να αναπτυχθείτε, και οι δυο πρέπει να είστε σε θέση να μιλήσετε πραγματικά για τα συναισθήματά σας άσχετα με το πόσο άβολα μπορεί να αισθάνεστε.

Σεβασμός

Ο σεβασμός προς σύντροφό σας μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Η διατήρηση μιας χαρούμενης σχέσης σημαίνει να σέβεστε τον χρόνο, την καρδιά, τον χαρακτήρα και την εμπιστοσύνη του συντρόφου σας. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι σε σχέσεις που μπορούν να διαλύσουν το σεβασμό, όπως το να καταφεύγετε σε άσχημους χαρακτηρισμούς, το να μιλάτε αρνητικά για τον άλλο όταν είστε με τους φίλους ή την οικογένειά σας ή το να απειλείτε με χωρισμό.

Ποιότητα, όχι ποσότητα

Όλα έχουν να κάνουν με την ποιότητα έναντι της ποσότητας. Δεν έχει σημασία πόσο χρόνο περνάτε μαζί. Το πιο σημαντικό κομμάτι έχει να κάνει με την ποιότητα αυτού του χρόνου. Υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ του να τρώτε δείπνο σε ένα τραπέζι καθώς μιλάτε για τη μέρα σας, σε σχέση με το να τρώτε στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι δυο σας περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί αν θέλετε να διατηρήσετε μια βαθιά σχέση.

Χρόνος χώρια

Το να περνάτε χρόνο μαζί με το σύντροφό σας είναι σημαντικό. Αλλά εξίσου σημαντικός είναι και ο χρόνος που περνάτε χώρια. Το να κάνετε τα δικά σας πράγματα και να παραμένετε ανεξάρτητοι είναι ζωτικής σημασίας. Όταν τα ζευγάρια ξοδεύουν πάρα πολύ χρόνο μαζί, μπορεί να δημιουργήσουν μια νοσηρή εξάρτηση. Η διατήρηση υγιών ορίων και κάποιας αυτονομίας θα βάλουν τη σχέση σε μακροχρόνιο ορίζοντα.

7 συνήθειες που χτίζουν μια υγιή και δυνατή σχέσηΕκτίμηση

Συχνά ξεχνάμε να δείχνουμε στους άλλους ανθρώπους στη ζωή μας ότι τους εκτιμούμε. Εμείς το ξέρουμε, αλλά δεν φροντίζουμε να το δείξουμε. Αυτό συμβαίνει και στις ρομαντικές σχέσεις μας. Δείξτε στο άλλο σας μισό την αγάπη σας. Μπορείτε να το κάνετε με λέξεις, κάρτες, λουλούδια, πράξεις καλοσύνης…

Θετικότητα

Μερικές φορές εγκλωβιζόμαστε στην αρνητικότητα. Μισούμε τη δουλειά μας, είμαστε ενοχλημένοι με τους φίλους μας, και ο σύντροφός μας είναι η τελευταία σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Είναι ζωτικής σημασίας να βλέπουμε τις θετικές ιδιότητες του συντρόφου μας, σε αντίθεση με την αρνητικές. Κανείς δεν είναι τέλειος, και αυτό ισχύει και για το άλλο μας μισό. Έτσι, αντί να ασχοληθείτε με τα άσχημα, κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να δείτε τα καλά.

Επιλέξτε τις μάχες σας

Διαφωνίες υπάρχουν σε κάθε σχέση. Είναι σημαντικό να έρχονται στο προσκήνιο, και να τις αντιμετωπίζετε μαζί. Ωστόσο, το να τσακώνεστε γιατί δεν σας σερβίρει τον πρωινό σας καφέ στο αγαπημένο σας φλιτζάνι δεν είναι μια διαφωνία που αξίζει να έχετε. Επιλέξτε τις μάχες σας με σύνεση. Οι άνθρωποι σε ευτυχείς και υγιείς σχέσεις αυτό κάνουν.

Συντάκτης: Ελεάννα Βλάχου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.