7 πράγματα που προσελκύουν κατσαρίδες στο σπίτι σας και πώς να τις αντιμετωπίσετε

Συντάκτης: Saky Koulibaly

Προσελκύετε άθελά σας κατσαρίδες στο σπίτι σας και δεν ξέρετε πώς να τις αντιμετωπίσετε;

Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει 7 πράγματα που προσελκύουν κατσαρίδες στο σπίτι σας και τρόπους να τα διορθώσετε, παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα.

Κάποια στιγμή όλοι έχουμε ανάψει τα φώτα και έχουμε υποδεχτεί μια ανεπιθύμητη κατσαρίδα. Και εκεί που υπάρχει μία, συχνά υπάρχουν κι άλλες. Οι κατσαρίδες είναι ανεπιθύμητες, αφού μεταδίδουν ασθένειες και μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

Πολλές φορές, ενώ στην αρχή φαίνεται ότι τις έχουμε ξεφορτωθεί, τελικά επιστρέφουν ξανά και ξανά.. Γιατί όμως οι κατσαρίδες αγαπούν τα σπίτια μας;

Πράγματα που προσελκύουν τις κατσαρίδες

Υπολείμματα φαγητού: Το φαγητό προσελκύει ιδιαίτερα τις κατσαρίδες — το χρειάζονται για να επιβιώσουν, όπως και εμείς. Φαγητό που μένει εκτεθειμένο στο εσωτερικό του σπιτιού είναι πολύ πιο ελκυστικό από αυτό που μπορούν να βρουν έξω. Οι κατσαρίδες είναι ομνίβορες, δηλαδή τρέφονται τόσο με φυτά όσο και με ζώα, αλλά έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στα γλυκά προϊόντα, όπως είναι οι καραμέλες.

Επίσης, απολαμβάνουν το κρέας που είναι πηγή πρωτεΐνης. Για να τις αποφύγετε, ταΐστε τα κατοικίδιά σας με μικρότερες ποσότητες και πιο συχνά, έτσι ώστε το φαγητό να μην μένει έξω και βεβαιωθείτε ότι τα υπολείμματα είναι σφραγισμένα καλά.

Οι κατσαρίδες έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την αίσθηση της όσφρησης, οπότε ακόμα και τα ελάχιστα υπολείμματα φαγητού μπορούν να τις προσελκύσουν, για παράδειγμα βρώμικα πιάτα, μια κουτάλα που έχει μείνει με υπολείμματα ζάχαρης και είναι εκτεθειμένη, ψίχουλα στο πάτωμα. Βοηθάει εάν χρησιμοποιείτε ένα ηλεκτρικό σκουπάκι ή την ηλεκτρική σκούπα τακτικά, έτσι ώστε να μην υπάρχει τίποτα στο δάπεδο. Ένα καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι θα είναι λιγότερο ελκυστικό για τις κατσαρίδες.

Στάσιμο νερό: Οι κατσαρίδες χρειάζονται τακτική πρόσβαση σε νερό, διαφορετικά θα πεθάνουν από δίψα σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Δεν χρειάζεται να είναι μια μεγάλη πηγή· οι κατσαρίδες συχνά προσελκύονται από διαρροές σωληνώσεων, στάξιμο βρύσεων, μικροπτύσματα και γενικά υγρά περιβάλλοντα. Γι’ αυτόν τον λόγο συχνάζουν στα μπάνια, στους χώρους των πλυντηρίων και στα υπόγεια.

Σκεφτείτε το σημείο όπου εντοπίσατε την κατσαρίδα και καταλάβετε εάν το στάσιμο νερό μπορεί να παίζει ρόλο στη θέση της. Εάν υπάρχει μια εμφανής πηγή νερού, όπως ένα μπωλ για κατοικίδια, αφαιρέστε το αμέσως και τοποθετήστε το κάπου πιο δύσκολα προσβάσιμο για τις κατσαρίδες.

Εάν υπάρχει διαρροή βρύσης, μάθετε πώς να επισκευάσετε μια διαρροή στην μπανιέρα για να επιλύσετε το πρόβλημα. Επίσης, μπορείτε να επενδύσετε σε έναν ανιχνευτή διαρροής νερού για να ελέγξετε την ποιότητα των σωληνώσεών σας και να βρείτε εναλλακτικές διαρροές. Βοηθητικός, επίσης, μπορεί να είναι και ένας αφυγραντήραςς, καθώς θα αφαιρέσει την υπερβολική υγρασία που προσελκύει τις κατσαρίδες.

Καταφύγιο: Οι κατσαρίδες είναι πολύ ανθεκτικές και ταυτόχρονα πολύ έξυπνες. Αν επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες και κρύο, θα ψάξουν για καταφύγιο. Προτιμούν να μένουν σε ζεστό και υγρό περιβάλλον και το σπίτι σας μπορεί να παρέχει ακριβώς αυτό. Δυστυχώς, δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για να αποτρέψετε αυτόν τον παράγοντα, ωστόσο μπορείτε να προστατεύσετε το σπίτι σας από τις κατσαρίδες.

Βεβαιωθείτε ότι όλα τα παράθυρα και οι πόρτες είναι σφραγισμένα, χωρίς μικρές ρωγμές μέσα από τις οποίες μπορεί να μπει κατσαρίδα.

Χρησιμοποιήστε σφραγιστικό εκεί όπου είναι απαραίτητο για να συμπληρώσετε τις ρωγμές. Εάν αφήνετε ανοιχτά τα παράθυρα, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει κατάλληλη σίτα για να κρατήσει τις κατσαρίδες έξω.

Γλυκές μυρωδιές: Εκτός από τη μυρωδιά υπολειμμάτων γλυκού, άλλες μυρωδιές που μπορεί να προσελκύσουν τις κατσαρίδες είναι γλυκές μυρωδιές, όπως για παράδειγμα ενα μπολ με γλυκά αρωματικά ή ένα κερίμε έντονο γλυκό άρωμα. Μία πρόταση είναι η αντικατάσταση αυτών των αρωμάτων με άλλα που πιθανότατα θα απωθήσουν τις κατσαρίδες, όπως λεβάντα ή λεμονόχορτο.

Βρώμικες μυρωδιές: που δεν σχετίζονται με το φαγητό μπορούν επίσης να είναι ελκυστικές για τις κατσαρίδες, όπως για παράδειγμα τα βρώμικα ρούχα. Αυτά μεταφέρουν ίχνη ιδρώτα και αρώματα που είναι πολύ ελκυστικά για τις κατσαρίδες.

Επιπλέον, μπορεί να υπάρχουν λεκέδες από γεύματα που συμβάλλουν στην οσμή. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε συχνά τον κάδο του πλυντηρίου ρούχων και μην αφήνετε τα ρούχα εκεί μέσα για πολύ καιρό.

Ανοιχτός κάδος: Ακόμα κι αν έχετε πετάξει όλα τα υπολείμματα φαγητού, το πρόβλημα με τις κατσαρίδες δεν σταματά εκεί. Εάν ο κάδος απορριμμάτων σας δεν είναι σφραγισμένος αποτελεσματικά, θα συνεχίσει να προσελκύει κατσαρίδες στο σπίτι σας. Βεβαιωθείτε ότι αδειάζετε τα σκουπίδια σας τακτικά, πριν ξεκινήσουν να ξεχειλίζουν. Το καπάκι πρέπει να παραμένει κλειστό συνεχώς για να κρατά τη μυρωδιά μέσα.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που έχει ζέστη, πρέπει να βγάζετε τα σκουπίδια πιο συχνά, γιατί σε υψηλότερες θερμοκρασίες θα σαπίσουν και θα μυρίζουν πιο γρήγορα, προσελκύοντας περισσότερα εντόμα.

Ακόμα και αφού βγάλετε τα σκουπίδια από το σπίτι, βεβαιωθείτε ότι παραμένουν σφραγισμένα μέχρι να γίνει η συλλογή τους, ώστε να μην προσελκύουν κατσαρίδες. Θυμηθείτε να αφιερώνετε χρόνο για να καθαρίζετε τον κάδο των σκουπιδιών, διαφορετικά οι διαρροές και οι λεκέδες μπορούν να προσελκύσουν κατσαρίδες, ακόμα και αφού έχει αφαιρεθεί το φαγητό.

Ακατάσταστη αυλή: Ακόμα κι αν το σπίτι σας είναι καθαρό, μια ακατάστατη αυλή θα εξακολουθεί να αποτελεί πόλο έλξης για τις κατσαρίδες. Μια αυλή γεμάτη κατσαρίδες αυξάνει τις πιθανότητες να βρουν τον τρόπο να μπουν στο σπίτι σας.

Βεβαιωθείτε ότι η αυλή σας δεν παρέχει κανέναν πόρο, για παράδειγμα φαγητό, νερό και καταφύγιο. Αφαιρέστε το στασιμο νερό, όπως σταξίματα βραχιονίων βροχής ή διαρροές από τις υδραυλικές σωληνώσεις ή στάσιμο νερό σε κουβάδες πότισης, καθώς και οποιαδήποτε δυνητικά καταφύγια.

Η αυλή σας πρέπει να είναι τακτοποιημένη και ανοιχτή, ώστε να είναι λιγότερο ελκυστική για τις κατσαρίδες. Τέλος, μπορείτε να φυτέψετε φυτά που απωθούν τις κατσαρίδες, όπως χρυσάνθεμα, δεντρολίβανο, λεβάντα και μέντα.


Δείτε επίσης: Φυτά που καθαρίζουν τον αέρα στο σπίτι σας


Χαρτοκιβώτια: Αποτελούν πόλο έλξης για τις κατσαρίδες. Συχνά βρίσκονται στο υπόγειο ή σε μέρη που επισκεπτόμαστε σπάνια, και προσφέρουν καταφύγιο, ζεστασιά, ακόμα και πηγή φαγητού. Έτσι, δεν είναι παράξενο που οι κατσαρίδες τα προτιμούν. Βεβαιωθείτε ότι καθαρίζετε και τακτοποιείτε συχνά το υπόγειο και γενικά τους χώρους αποθήκευσηςκαι αφαιρέστε κάθε περιττή κούτα. Όπου είναι δυνατόν, αντικαταστήστε τα με εναλλακτικές μεθόδους αποθήκευσης, όπως πλαστικάκουτιά. Κρατώντας τον χώρο ανοιχτό και καθαρό, όπως και την αυλή σας,τον κάνετε λιγότερο ελκυστικό για τις κατσαρίδες.

Συντάκτης: Saky Koulibaly,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.