7 περιπτώσεις που η ασφάλεια αυτοκινήτου σας δεν σας καλύπτει

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Η ασφάλεια αυτοκινήτου είναι η μοναδική ασφάλεια που είναι υποχρεωτική από το ελληνικό κράτος. Όμως σε περίπτωση ατυχήματος υπάρχουν μερικές περιπτώσεις που η ασφάλειά σας ενδέχεται να μην σας καλύψει.

Διευκρίνιση

Η ασφάλεια σας, εκτός αν έχετε μικτού τύπου, καλύπτει τις ζημιές του άλλου οχήματος αν εσείς είστε υπαίτιος του ατυχήματος. Αν όχι, η άλλη ασφάλεια θα καλύψει μόνο τις δικές σας ζημιές.

Οδήγηση κάτω από την επήρεια αλκοόλ: Εάν εμπλακείτε σε ατύχημα ενώ βρίσκεστε υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών, η ασφάλειά σας μπορεί να απορρίψει την αίτηση αποζημίωσης.

7_periptoseis_pou_h_asfaleia_sas_den_sas_kalyptei

Αν δεν είστε υπαίτιος η άλλη εταιρία πιθανώς να σας καλύψει, αλλά αν είστε υπαίτιος η δική σας εταιρία θα σας ζητήσει τα χρήματα που απαιτούνται για την επισκευή του αυτοκινήτου του άλλου ζημιωθέντα.

Μη τήρηση των κανόνων κυκλοφορίας: Εάν παραβιάσετε σοβαρά τους κανόνες κυκλοφορίας, όπως η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας ή η διέλευση κόκκινου φαναριού, η ασφάλειά σας ενδέχεται να μην καλύπτει το ατύχημα.

Οδήγηση χωρίς άδεια: Εάν οδηγείτε χωρίς άδεια οδήγησης ή αν η άδεια σας έχει ανασταλεί, η ασφάλειά σας μπορεί να μην ισχύει. Συγκεκριμένα αυτό συμβαίνει επειδή είναι παράνομο να οδηγείτε χωρίς άδεια και δίπλωμα οδήγησης και δείχνει ότι μάλλον δεν είστε εξουσιοδοτημένοι να οδηγείτε.

Άσκοποι κίνδυνοι: Οι ασφάλειες αυτοκινήτου μπορεί να μην καλύπτουν ατυχήματα που προκλήθηκαν από άσκοπους κινδύνους, όπως αγώνες ή δοκιμές αυτοκινήτου. Εκτός του ότι είναι παράνομο (ο νόμος δεν προβλέπει αγώνες αυτοκινήτων στους δημόσιους δρόμους)  είναι και κίνδυνος, για τον οποίο η ασφάλεια θεωρεί ότι γίνεται από βαρεία αμέλεια την οποία και δεν καλύπτει.

Υψηλές ταχύτητες σε πίστα: Ορισμένες ασφάλειες αυτοκινήτου δεν καλύπτουν ατυχήματα που συμβαίνουν εντός πίστας με υψηλές ταχύτητες.

7_periptoseis_pou_h_asfaleia_sas_den_sas_kalyptei

Αμέλεια ή απόπειρα απάτης: Εάν η ασφάλεια πιστεύει ότι η ζημιά στο  ατύχημα προκλήθηκε από αμέλεια ή ως απόπειρα απάτης, μπορεί να αρνηθεί την αποζημίωση. Αυτό μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση που η ασφαλιστική θεωρήσει ότι το όχημα κλάπηκε λόγω σοβαρής αμέλειας ή έπαθε καταστροφή (π.χ. να ξεχάσετε μια πόρτα ανοιχτή και να κλαπεί ή να μην ανεβάσετε το χειρόφρενο).

Υπερβολικές τροποποιήσεις: Αν το όχημά σας έχει υποστεί υπερβολικές τροποποιήσεις που δεν έχουν αναγνωριστεί από την ασφάλεια, μπορεί να μην είστε καλυμμένοι. Αυτό συμβαίνει συνήθως διότι τα συμβόλαια αυτοκινήτου καλύπτουν μόνον τα εργοστασιακά μέρη του αυτοκινήτου και όχι και τις βελτιώσεις.

 Αν έχετε βελτιώσει το όχημά σας καλό είναι να ενημερώσετε τον αρμόδιο ασφαλιστή σας και να σας συμβουλεύσει ώστε να τροποποιήσετε το συμβόλαιο καταλλήλως.

Είναι σημαντικό να διαβάζετε προσεκτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις της ασφάλισής σας και να τηρείτε όλους τους κανόνες κυκλοφορίας και τους όρους της ασφάλισης, για να βεβαιωθείτε ότι είστε καλυμμένοι σε περίπτωση ατυχήματος.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.