7 μαθήματα ζωής που κερδίζεις στο πανεπιστήμιο

Συντάκτης: Ελευθερία Δαμάλα

Αν και είναι περίεργη αλλά και απότομη η αλλαγή από φοιτητή σε απόφοιτο-εργαζόμενο, μόλις τελείωσα από το πανεπιστήμιο, κατάλαβα πόσο πολύ με ωφέλησε η όλη διαδικασία και πόσα έμαθα εντός και εκτός του αμφιθεάτρου.

Αν κάτι έμαθα από το πανεπιστήμιο είναι:

1. Άνθρωπος πρώτα, μαθητής μετά

Υπήρξαν στιγμές που χρειάστηκα ένα χέρι βοηθείας, αλλά λίγοι μου το προσέφεραν. Έτσι κατάλαβα ότι η ευγένεια και η καλοσύνη είναι κάτι που εμείς δημιουργούμε και πρέπει να παρέχουμε.

2. Δεν είναι λάθος να ζητάς βοήθεια όταν την χρειάζεσαι

Μπορεί αυτό να είναι αυτονόητο για κάποιους αλλά όχι για όλους. Όλοι μας δυσκολευόμαστε κάποιες φορές. Από το να μην έχεις καταλάβει το μάθημα ή να μην προλαβαίνεις να παραδώσεις μια εργασία λόγω προσωπικών προβλημάτων, είναι καλό να ξέρεις πότε πρέπει να ζητήσεις βοήθεια.

Οι περισσότεροι καθηγητές είναι πρόθυμοι να ακούσουν και να σε βοηθήσουν, όπου και αν δυσκολεύεσαι. Πρέπει, όμως, να είσαι και εσύ σε θέση να τους εξηγήσεις το πρόβλημα, ώστε να μπορέσουν να σου παράσχουν βοήθεια.

3. Συμμετοχή σε δραστηριότητες

Αν και δεν δυσκολεύτηκα να κάνω φίλους, μια και είμαι αρκετά κοινωνικό άτομο, η αλήθεια είναι πως τους πρώτους μήνες του πανεπιστημίου είναι αρκετά δύσκολο να ξεχωρίσεις ποια άτομα είναι ‘’κατάλληλα’’ για εσένα. Έτσι, αποφάσισα να συμμετέχω στο ‘’Community Society’’ της σχολής μου. Και, ειλικρινά, αν δεν το είχα κάνει, δεν θα είχα γνωρίσει ποτέ τους υπέροχους φίλους μου αλλά και τους μέντορες που με καθοδήγησαν σε όλη την πορεία μου στο πανεπιστήμιο. Η συμμετοχή σε τέτοιες ομάδες και δραστηριότητες είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Αν και είναι αρκετά δύσκολο να ανοιχτείς σε κάποιον, τελικά αξίζει το κόπο!

4. Οι άνθρωποι αλλάζουν

Λένε ότι στο πανεπιστήμιο δημιουργείς φιλίες που κρατάνε για πάντα. Είναι σημαντικό οι άνθρωποι που συναναστρέφεσαι να νοιάζονται για σένα και να θέλουν μόνο το καλό σου. Για παράδειγμα, αν έχεις μια φίλη που σε μειώνει συνεχώς με τα σχόλια που κάνει και, επομένως, η σχέση σας  είναι ‘’τοξική’’, το καλύτερο για εσένα είναι να σταματήσεις τη φιλία σας άμεσα. Είναι δύσκολο να λες αντίο και να απομακρύνεσαι από ένα άτομο που ξέρεις πολύ καιρό και ίσως νιώθεις ότι ΠΡΕΠΕΙ να μείνεις κοντά του, όμως πρέπει να ξεχωρίζεις τι είναι καλό και για εσένα. Αν το άτομο αυτό σου προκαλεί άγχος ή ενόχληση, καλό θα ήταν να διακόψεις τους φιλικούς δεσμούς.

5. Τα πράγματα δεν έρχονται πάντα όπως τα θέλεις

Ακόμα και αν είσαι στο πανεπιστήμιο της επιλογής σου, μπορεί να  αντιληφθείς ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς όπως τα είχες φανταστεί. Ποιος θα περίμενε, για παράδειγμα, ότι οι απόφοιτοι του 2020 θα πάρουν το πτυχίο τους διαδικτυακά λόγω της καραντίνας; Το σημαντικότερο μάθημα που πήρα από μια εμπειρία σαν αυτή είναι ότι η ζωή μπορεί να έχει πάντα τις δυσκολίες της, αλλά στο τέλος τα πράγματα πάντα φτιάχνουν.

Για παράδειγμα, οι περισσότεροι φίλοι μου τελείωσαν έναν χρόνο πριν από εμένα. Ήμουν πολύ αγχωμένη για το τι θα έκανα, χωρίς να ξέρω ότι θα γνώριζα μία από τις καλύτερές μου φίλες, η οποία ήταν τότε πρωτοετής.

6. Δεν ξέρεις πάντα τι θέλεις

Πάντα με ρωτούσαν τι είναι αυτό που θέλω να κάνω μετά το πανεπιστήμιο. Αυτό που ήξερα ήταν ότι πάντα ήθελα να γράφω και να εκφράζομαι. Πόσο τρομακτικό μπορεί να είναι το άγνωστο τελικά; Αν έμαθα κάτι από τη διαδικασία αυτή είναι ότι είναι απολύτως φυσιολογικό και επόμενο το να μην ξέρεις τα πάντα ή να μην είσαι σίγουρος για το τι θέλεις.

Εξάλλου, το όλο νόημα του πανεπιστήμιου είναι να μάθεις και να δοκιμάσεις καινούργια πράγματα. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία μπορείς να βρεις τι θέλεις να κάνεις ή και όχι· και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε αυτό. Τελικά, θα βρεις τι σου αρέσει και τι θέλεις να κάνεις, αλλά μέχρι τότε εξερεύνησε και δοκίμασε!

7. Είναι ΟΚ το να μην μπορείς να κάνεις τα πάντα

Στο πρώτο έτος του πανεπιστήμιου, προσπαθούσα να κάνω πολλά πράγματα μαζί. Ήμουν αρθρογράφος στο blog της σχολής, μέλος στο ‘’Community Society’’, Social Media Ambassador και, συγχρόνως, δούλευα ως γραμματέας. Τότε αποφάσισα να βγω από την ομάδα στην οποία ήμουν μέλος· ήταν από τις πιο επίπονες αποφάσεις που είχα πάρει. Ήταν δύσκολη απόφαση αλλά παράλληλα και η πιο σωστή, καθώς πριν από αυτό οι βαθμοί μου είχαν πέσει αρκετά. Δυσκολευόμουν να προσηλωθώ, είχα περισσότερο άγχος και δεν φρόντιζα όπως έπρεπε τον εαυτό μου. Ήξερα ότι δεν μπορούσα να κάνω όλα αυτά που ήθελα.

Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν και δυσκολεύεσαι και εσύ να αποδώσεις, τότε πρέπει να αναλογιστείς ότι είναι ώρα να αφήσεις κάτι από αυτά που κάνεις πίσω σου. Δεν χρειάζεται να πιέζεις τον εαυτό σου έτσι. Βάλε τον εαυτό σου σε προτεραιότητα και θα αποφοιτήσεις δυνατός!

Συντάκτης: Ελευθερία Δαμάλα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.