7 green flags στον εαυτό σου

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Τα green flags ή αλλιώς καλές ενδείξεις είναι σημάδια στον χαρακτήρα ή στις καθημερινές σου συνήθειες που δηλώνουν ότι κάτι κάνεις καλά, ότι βρίσκεσαι στο δρόμο της προόδου και ότι έχεις θέσει (ή θέτεις) γερές βάσεις για μια ευτυχισμένη και γεμάτη ζωή. Ποια είναι όμως αυτά τα green flags;

  1. Δεν φοβάσαι να ζητήσεις βοήθεια και υποστήριξη

Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος στη ζωή του είναι να αποδεχτεί ότι μερικές φορές χρειάζεται να ζητήσει βοήθεια.Και η αιτία που θα σε κάνει να συνειδητοποιήσεις ότι κάποια θέματα δεν μπορείς να τα διαχειριστείς μόνος σου μπορεί να είναι οποιαδήποτε.

Όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο που θα στραφείς για να ζητήσεις αυτή τη βοήθεια. Το να μπορείς να αναγνωρίσεις ότι χρειάζεσαι τη συμβολή κάποιου (ειδικού ή φίλου) δεν δηλώνει αδυναμία επειδή δεν τα κατάφερες μόνος σου. Αντιθέτως, δείχνει ότι αναζητάς καινούργιους τρόπους για να μάθεις να αντιμετωπίζεις καταστάσεις και να στέκεσαι στα δικά σου πόδια στην όποια κατάσταση.

  1. Μπορείς να χαλαρώσεις χωρίς να νιώθεις ενοχές

Το να είμαστε απασχολημένοι όλη την ώρα είναι μέρος του τρόπου ζωής μας. Αλλά το να παίρνουμε χρόνο για χαλάρωση είναι εξίσου σημαντικό, είτε ασχολούμαστε με την κηπουρική, το διάβασμα, ή απλώς ξεκουραζόμαστε στον καναπέ.

Τα μικρά διαλείμματα μέσα σε μια φορτωμένη καθημερινότητα διατηρούν τις ισορροπίες τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχικά μας υγεία. Μπορεί να είναι ένα Σάββατο που δεν θα κάνουμε απολύτως τίποτα και θα ξεκουραστούμε στο κρεβάτι με μια σειρά στον υπολογιστή ή ένας καθημερινός περίπατος το απόγευμα για μισή ώρα.

7 green flags στον εαυτό σου

  1. Δεν αποφεύγεις τα προβλήματά σου

Το να μπορείς να έρθεις αντιμέτωπος με τα προβλήματά σου είναι μια μεγάλη ένδειξη δύναμης, αυτοσεβασμού και αυταξίας. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η εύκολη λύση είναι να «κρυφτούμε» από τα προβλήματά μας, να τα κρύψουμε κάτω από το χαλί και να προσποιηθούμε ότι δεν υπάρχουν. Αυτό, όμως, φέρνει μεν άμεσα αποτελέσματα γιατί νιώθουμε μια ανακούφιση (πλασματική) αλλά αυτά διογκώνονται και μετά έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν σωρό από προβλήματα και ένα χάος.

  1. Δεν χρειάζεσαι να υποτιμήσεις άλλους για να νιώσεις εσύ καλά για τον εαυτό σου

Ξέρεις πολύ καλά ότι η σύγκριση με τους άλλους δεν επιφέρει κάποια προσωπική βελτίωση, αντιθέτως συμβάλλει αρνητικά στην προσωπική μας εξέλιξη. Για τον λόγο αυτό, δεν περιμένεις να πάρεις αξία με το να μειώσεις ή να υποτιμήσεις τους άλλους. Η αυτοπεποίθησή σου εξαρτάται από την σύγκριση με τον ίδιο σου τον εαυτό, το πώς ήσουν, το πώς είσαι και το πώς θέλεις να εξελιχθείς.

7 green flags στον εαυτό σου

  1. Μπορείς να βάλεις στην άκρη την υπερηφάνεια σου και να παραδεχτείς όταν είσαι λάθος

Το να μπορείς να παραδέχεσαι τα λάθη σου είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχεία που θα κερδίσουν τον σεβασμό από τους άλλους και δηλώνουν μια ακλόνητη αυτοπεποίθηση που έχεις για τον εαυτό σου. Το να παραδεχτείς ότι χειρίστηκες κάτι λανθασμένα ή ότι δεν έπραξες σωστά, μόνο καλό κάνει σε εσένα και στην εικόνα σου.

Με το να παραδεχτείς κάποιο λάθος σου έχεις τη συνείδηση και την ψυχή σου καθαρή, δεν λες ψέματα στον εαυτό σου ή στους άλλους ούτε προσπαθείς να καλύψεις το λάθος σου με ψέματα και αυτό χτίζει και την αξιοπιστία σου.

  1. Διαλέγεις να εμπνέεσαι και όχι να ζηλεύεις

Η ζήλια (και πιο συγκεκριμένα ο φθόνος) είναι συναισθήματα που μας κρατάνε στάσιμους στη ζωή. Το να παρατηρείς κάτι που έχει καταφέρει ο άλλος και να αναρωτιέσαι «γιατί αυτός και όχι εγώ» δεν θα σε φέρει πιο κοντά στην ευτυχία. Αντιθέτως, το να εμπνέεσαι θα σε κάνει να θέσεις στόχους και να μπορέσεις να καταφέρεις να φτάσεις όσο ψηλά εσύ επιθυμείς.

  1. Διατηρείς υγιείς σχέσεις και φεύγεις από τις τοξικές

Δεν έχεις χώρο και χρόνο για τοξικότητα στη ζωή σου και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Σχέσεις που μας κρατάνε στάσιμους είναι καλό να τις αναγνωρίζουμε και να απομακρύνουμε αυτά τα άτομα από τη ζωή μας. Μόνο μέσα από υγιείς σχέσεις μπορούμε να εξελιχθούμε, να μάθουμε, να νιώσουμε όμορφα συναισθήματα και να γνωρίζουμε ακόμα καλύτερα τον εαυτό μας.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.