7 ευρωπαϊκοί προορισμοί που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

Συντάκτης: Flowmagazine

Η κλιματική αλλαγή απειλεί με εξαφάνιση 7 ευρωπαϊκούς προορισμούς. Αξίζει να τους επισκεφθείτε για την απαράμιλλη ομορφιά και την ιστορική σημασία τους.

1. Τα Κανάλια της Βενετίας

Για πολλά χρόνια ήταν γνωστό ότι η Βενετία βυθίζεται. Και, παρ’ όλο που πολλοί πίστευαν ότι μόνο τα κτήρια μοιάζουν να “βυθίζονται” μέσα στο νερό, το 2019 συνέβη κάτι πραγματικά τρομακτικό: ολόκληρη η πόλη πλημμύρισε, με αποτέλεσμα να βυθιστούν σημαντικά ιστορικά μνημεία, ναοί, σπίτια και η Εκκλησία του Αγίου Μάρκου κάτω από το νερό και οι γόνδολες να κολλήσουν στη λάσπη. Η αποκατάσταση των ζημιών κόστισε δισεκατομμύρια ευρώ.

2. Το Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας

Η Αρχαία Ολυμπία είναι η ελληνική πόλη που φιλοξένησε τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες το 776 π. Χ. Παρ’ όλο που είναι ένας από τους διασημότερους και πιο καλοδιατηρημένους ιστορικούς χώρους στον κόσμο, τα τελευταία χρόνια λόγω της θερμοκρασίας έχει υποστεί ζημιές. Η ζέστη και η ξηρασία του καλοκαιριού προκάλεσαν φωτιές που εξαπλώθηκαν και στην περιοχή. Κάθε φορά πλησιάζουν όλο και περισσότερο τον αρχαιολογικό χώρο, γεγονός που τον καθιστά μέρος προς εξαφάνιση.

3. Οι οινοπαραγωγικές περιοχές του Μπορντό

Στην αρχή χάσαμε τα θαύματα του κόσμου λόγω της κλιματικής αλλαγής. Τώρα, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και τις καλλιέργειες, με τις οινοπαραγωγικές περιοχές του Μπορντό στη Γαλλία να κινδυνεύουν με τη σειρά τους να εξαφανιστούν. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέσα στα επόμενα 40 χρόνια η παραγωγή κρασιού στην περιοχή θα έχει μειωθεί κατά 2/3, ενώ οι οινοπαραγωγοί ήδη έχουν αρχίσει να αναζητούν νέες περιοχές όπως το Κεντ της Αγγλίας.

4. Οι παγετώνες στις Ελβετικές Άλπεις

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι οι παγετώνες περνούν από διάφορους κύκλους κατά τους οποίους λειώνουν και παγώνουν ξανά και ξανά. Ωστόσο, οι παγετώνες των Ελβετικών Άλπεων έχουν αρχίσει να λειώνουν προκαλώντας μεγάλη ανησυχία. Και, παρ’ όλο που αυτό προκαλεί τον σχηματισμό πανέμορφων λιμνών με κρυστάλλινα νερά, δεν είναι εξίσου θετικό για τη φύση και τους ντόπιους, αφού μπορεί να έχει ως επακόλουθο τη δημιουργία μεγάλων κυμάτων που θα κατακλύσουν τα γειτονικά χωριά.

5. Οι Λευκοί Βράχοι του Ντόβερ, Κεντ

Η κλιματική αλλαγή έχει πλήξει το Κεντ της Αγγλίας ιδιαιτέρως βαριά. Οι εντυπωσιακοί και πολυφωτογραφημένοι Λευκοί Βράχοι του Ντόβερ υφίστανται διάβρωση δέκα φορές γρηγορότερα συγκριτικά με την περασμένη χιλιετηρίδα. Η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση στις καταιγίδες που χτυπούν τους βράχους. Αν προσθέσουμε και την οξείδωση των ωκεανών, τότε το μέλλον των Λευκών Βράχων προδιαγράφεται αβέβαιο.

6. Το ιστορικό κέντρο της Βιέννης

Το ιστορικό κέντρο της Βιέννης είναι ένα από ελάχιστα μέρη στην Ευρώπη στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Παρά το γεγονός ότι έχει πλούσιο πολιτισμό, μπαρόκ κάστρα, σπουδαία αγάλματα και εμβληματική αρχιτεκτονική, το ιστορικό κέντρο της Βιέννης στην Αυστρία κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Γιατί; Όλο και περισσότεροι ουρανοξύστες και μοντέρνα αστραφτερά κτίρια ξεφυτρώνουν μέσα στο κέντρο, θέτοντας την αυθεντικότητα και την πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής σε κίνδυνο.

7. Ζαχάρα ντε λα Σιέρρα, Ισπανία

Το πανέμορφο χωριό στην επαρχία Κάντιθ στην Ισπανία είναι διάσημο για τα ολόλευκα σπίτια, τα καταπράσινα δέντρα, τους ελαιώνες και τους οπωρώνες. Το σημερινό του όνομα προέρχεται από την αραβική λέξη “ζάχρα” που σημαίνει “λουλούδι” και το 1983 ανακηρύχθηκε ως Χωριό με Ιστορική και Καλλιτεχνική Σημασία. Ωστόσο, η άγρια ζωή και το πράσινο του χωριού λιγοστεύουν σταδιακά, όσο οι θερμοκρασίες αυξάνονται και οι βροχοπτώσεις μειώνονται.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…