7 διάσημα “αξιοθέατα” που έχουν χαθεί στην ιστορία…

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

7 διάσημα «αξιοθέατα» που έχουν χαθεί στην ιστορία…Μυστηριώδεις κήποι, η Βιβλιοθήκη της γνώσης, ένα ξενοδοχείο που φιλοξενούσε από τον Frank Sinatra μέχρι τον Elvis Presley. Δεκάδες αξιοθέατα, που είχαν «κλέψει» το παγκόσμιο ενδιαφέρον, έχουν χαθεί μέσα στην ιστορία, είτε επειδή κατεδαφίστηκαν και τυλίχθηκαν στις φλόγες, είτε επειδή κατέρρευσαν με το πέρασμα των ετών. Παρακάτω θα βρείτε επτά διάσημα μέρη που διαμόρφωσαν τον πολιτισμό, την ιστορία και την πολιτική του κόσμου… τα οποία, όμως, έχουν διαγραφεί από το χάρτη!

Οι Κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας… ένα μεγάλο μυστήριο!

Ένα από τα ξακουστά θαύματα του Αρχαίου Κόσμου που, σύμφωνα με τους ειδικούς, βρίσκονταν έξω από τα τείχη της Βαβυλώνας, δηλαδή περίπου 50χλμ νοτιοδυτικά της σημερινής Βαγδάτης. Τα αρχαία κείμενα αναφέρουν υπερυψωμένα πεζούλια, κελαρυστά νερά και πλούσια βλάστηση (συκιές, αμυγδαλιές, νούφαρα κ.α). Ωστόσο, κανένας αρχαιολόγος δεν έχει ανακαλύψει ούτε ένα σημάδι της πανάρχαιας «όασης» μέχρι σήμερα! Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι συγγραφείς, πάντως, ισχυρίζονται ότι οι Κήποι κατασκευάστηκαν το 600 π.Χ μετά από διαταγή του Ναβουχοδονόσορα του Β’ που πίστευε ότι οι Κήποι θα κάνουν τη βασίλισσα Άμυτις, που καταγόταν από την καταπράσινη Περσία, να νιώσει σαν την πατρίδα της.

Το “The Sands Hotel” φιλοξενούσε θρύλους της μουσικής στο Las Vegas

Στη δεκαετία του ’50 – ’60, το Sands Hotel ήταν ο ορισμός της πολυτέλειας στο Λας Βέγκας… με τον Frank Sinatra να καπνίζει κουβανέζικα πούρα στο Sands Copa Room. Εκείνο ήταν το ξενοδοχείο που φιλοξένησε τα γυρίσματα του “Ocean’s Eleven” με πρωταγωνιστές τον Sinatra, τον Dean Martin, τον Sammy Davis Jr κ.α. που δήλωναν θαμώνες του ξενοδοχείου. Πολλοί ήταν αυτοί που φαντάζονταν να μείνουν στα δωμάτια που κάποτε διασκέδαζε ο Louis Armstrong, ο Nat King Cole ή ο Elvis Presley, αλλά το 1996 ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, Sheldon Adelson, ανακοίνωσε την κατεδάφισή του. Έτσι, τη θέση του ιστορικού ξενοδοχείου πήρε το υπερπολυτελές καζίνο “Venetian Hotel”…

7 διάσημα «αξιοθέατα» που έχουν χαθεί στην ιστορία…Το Roosevelt Stadium ξεσήκωνε το New Jersey

Το Roosevelt Stadium στο New Jersey έγινε πασίγνωστο για το ντεμπούτο του Jackie Robinson, του πρώτου Αφρο-Αμερικάνου παίκτη του μπέιζμπολ. «Άνοιξε» τις πόρτες του το 1937, αρχικά ως ένα σχέδιο του Προέδρου των ΗΠΑ, Franklin D. Roosevelt, για την ανάκαμψη της οικονομίας. Λειτούργησε ως γήπεδο μπέιζμπολ και ρινγκ, φιλοξενώντας θρύλους, όπως είναι ο Sugar Ray Robinson. Μετά το 1960 αποτέλεσε κομμάτι διάσημων του rock and roll και όχι μόνο, όπως είναι οι Beach Boys, ο Eric Clapton, οι Grateful Dead κ.α. Το στάδιο γκρεμίστηκε το 1985 για να χτιστούν περισσότερα σπίτια στην περιοχή.

Η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας… και της γνώσης στην Αίγυπτο!

Με 750.000 παπύρους γεμάτους με ιστορία, ιατρική, αστρονομία και γεωμετρία και με αμέτρητα σπάνια γραπτά κάηκε η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Υπεύθυνος δεν ήταν άλλος από τον Ιούλιο Καίσαρα, ο οποίος κυνηγούσε το 48 π.Χ τον μεγαλύτερο αντίπαλο του, τον Πομπήιο. Ο Καίσαρας πυρπόλησε τα πλοία των Αιγυπτίων… αλλά η φωτιά εξαπλώθηκε και στη σπουδαιότερη βιβλιοθήκη του κόσμου! Βέβαια, πολλοί ισχυρίζονται ότι η καταστροφή της έγινε σταδιακά, ξεκινώντας από την πυρκαγιά επί Ιουλίου Καίσαρα και με πιθανή οριστική χρονολογία το 297 μ.Χ. επί αυτοκράτορα Αυρηλιανού.

Το βενετσιάνικο “Crystal Palace”, η αίγλη του Λονδίνου

Πολλοί είδαν το Crystal Palace να καίγεται το 1936, ενώ οι 500 πυροσβέστες έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να σβήσουν τη φωτιά. Τα τεράστια σιντριβάνια «στόλιζαν» το Crystal Palace, ένα από τα σύμβολα της παγκόσμιας δύναμης της Βρετανίας του 19ο αι και ίσως το μεγαλύτερο γυάλινο οικοδόμημα στον κόσμο. Το εξαώροφο κτίριο σχεδιάστηκε από τον Τζέρεμι Πάξτον για τη Μεγάλη Έκθεση του 1851, μια εκδήλωση με τουλάχιστον 10.000 εκθέτες από όλο τον κόσμο που παρουσίαζαν τα τελευταία προϊόντα της Βιομηχανικής Επανάστασης. Ήταν τόσο εντυπωσιακό που κατά τους πρώτους έξι μήνες λειτουργίας του δέχθηκε πάνω από 6 εκατ. επισκέπτες!

7 διάσημα «αξιοθέατα» που έχουν χαθεί στην ιστορία…Το παράξενο αξιοθέατοOld Man in the Mountainστις ΗΠΑ

Στις 3 Μαΐου 2003, το γνωστό και ως Old Man in the mountain κατέρρευσε κατά το ήμισυ, αφήνοντας άφωνους τους κατοίκους του New Hampshire στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα βράχο που προεξείχε σε ύψος 1.200 ποδιών και είχε σχήμα αντρικού προσώπου. Κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη και έπεσε το κομμάτι του «προσώπου», αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι τρία χρόνια μετά, ο τουρισμός έπεσε κατακόρυφα. Όπως αναφέρθηκε στο “Associated Press”, πολλές επιχειρήσεις της περιοχής έχασαν πάνω από το 50% των ετήσιων πωλήσεών τους. Το αξιοθέατο ανακαλύφθηκε το 1805 και σχηματίστηκε μετά από μια σειρά γεωλογικών γεγονότων που ξεκίνησαν πριν από 200 εκατ. χρόνια.

Το Globe Theatre και τα έργα του Σαίξπηρ

Το “Globe theatre”, το πιο γνωστό Ελισαβετιανό θέατρο, χτίστηκε στη Νότια όχθη του Λονδίνου το 1599 από τους γιούς Μπαρμπαίητζ. Στη σκηνή του φιλοξένησε τα μεγαλύτερα έργα του Σαίξπηρ, από τον «Άμλετ» και τον «Οθέλλο», μέχρι και τα έργα «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» και «Μάκβεθ». Οι ηθοποιοί του θεάτρου έπρεπε ταυτόχρονα να είναι χορευτές, τραγουδιστές και οργανοπαίχτες, ώστε να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των έργων. Το θέατρο καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1612 μετά από το έργο «Ερρίκος Η», ξαναχτίστηκε και γκρεμίστηκε οριστικά το 1644. Εάν δεν τυπώνονταν τα έργα του Σαίξπηρ στο Globe Theater, σήμερα δεν θα γνωρίζαμε την αξία του… αφού δεν είχε επιζήσει κανένα από τα χειρόγραφά του!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.