7 απλές συμβουλές για υγεία και μακροζωία

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου

Οι συχνά εξοντωτικοί ρυθμοί ζωής αλλά και η λανθασμένη διατροφή βλάπτουν την υγεία μας χωρίς καν να το καταλάβουμε. Για να έχουμε καλή υγεία και συνεπώς μακροζωϊα, θα προτείνουμε απλούς τρόπους οι οποίοι θα ωφελήσουν την υγεία μας κερδίζοντας έτσι πολλά, πολλά χρόνια ζωής!

1. Συμβουλές ισορροπημένης διατροφής

Ισορροπημένη διατροφή, μπορούμε να έχουμε, καταναλώνοντας συγκεκριμένες τροφές, οι οποίες θα βοηθήσουν σημαντικά την υγεία μας. Αυτές είναι:

α. Αμυλώδη τρόφιμα: Το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης,το καστανό ρύζι ή βρώμη, παρέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες συμπλέγματος B, μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο κα ψευδάργυρο συγκριτικά με τα λευκά ή ραφιναρισμένα αμυλώδη τρόφιμα.

β. Φρούτα και Λαχανικά (≥ 5 μερίδες): Καλό είναι να καταναλώνονται πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, αλλά αν αυτό σας φαίνεται δύσκολο, μπορείτε να κάνετε ένα χυμό φυσικών φρούτων έτσι θα υπερκαλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σας σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά.

γ. Ψάρι: Στοχεύστε στο να τρώτε τουλάχιστον δυο μερίδες ψάρι τη βδομάδα, συμπεριλαμβανομένης μιας μερίδας λιπαρού ψαριού, όπως σολωμός, πέστροφα, ρέγγα, κ.α,τα οποία είναι πλούσια σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, δηλαδή σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, τα οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει και πρέπει να προσλάβει από την τροφή.

δ. Νερό: Οχτώ ποτήρια νερό είναι απαραίτητα για την καλή υγεία του οργανισμού. Δεν θα πρέπει να πίνετε νερό, μόνο όταν διψάτε γιατί τότε έχετε φτάσει στα όρια της αφυδάτωσης.

2. Πρωινό… ακόμα και αν δεν πεινάτε

Τα άτομα που καταναλώνουν πρωινό έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος και να κάνουν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές μέσα στην μέρα.

3. Άσκηση

Η καθημερινή δραστηριότητα βοηθά να διατηρήσουμε το βάρος μας χαμηλό, συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης, την διατήρηση φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης και επιπλέον, στην καλή διάθεση και την ευεξία του ατόμου. Η άσκηση επίσης, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της καρδιοπάθειας, της υπέρτασης, του διαβήτη, της οστεοπόρωσης και της κατάθλιψης.
Ιδανικά αποτελέσματα θα δείτε αν ασκηθείτε 30-60 λεπτά, 4 έως 6 φορές την εβδομάδα. Φυσικά, οποιαδήποτε ποσότητα άσκησης είναι καλύτερη από καθόλου.

4. Μην καπνίζετε

Το κάπνισμα και η χρήση καπνού είναι πολύ επικίνδυνες συνήθειες. Το κάπνισμα προκαλεί κάθε χρόνο στις ΗΠΑ 440.000 θανάτους. Νόσοι όπως το εμφύσημα, ο καρκίνος του στόματος, του λάρυγγα και του πνεύμονα προκαλούνται περισσότερο από τον καπνό. Όσο πιο γρήγορα διακόψετε το κάπνισμα τόσο το καλύτερο.

5. Περιορίστε το αλκοόλ

Για τους άντρες επιτρέπονται 2 ποτήρια κρασί ή μπύρα την ημέρα και για τις γυναίκες 1 ποτήρι. Η υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει το ήπαρ και να συμβάλλει σε ορισμένα είδη καρκίνου, όπως του λάρυγγα και του ήπατος.

6. Αν θέλετε να “ζήσετε ευτυχισμένοι”, ζήστε κοντά με τους φίλους σας.

Έρευνες έδειξαν ότι αν έχουμε ένα φίλο σε απόσταση ενος χιλιομέτρου απο το σπίτι μας, μπορεί να ανέβει το ποσοστό ευτυχίας κατά 25%.

7. Το βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να σας προστατεύσει απο διάφορες ασθένειες.

Η πλάκα και τα βακτηρίδια, μπορούν να “βλάψουν” τα ούλα σας. Το καλό και σωστό βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να σας προστατεύσει απο παθήσεις των πνευμόνων και της καρδιάς.

Συμπερασματικά, με λίγη προσοχή μπορούμε να αποφύγουμε πολλά προβλήματα και να ζήσουμε πολλά χρόνια.

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου,

Influence:

Η Ρουμπίνα Στεφάτου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ασχολείται με την εκπαίδευση κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας…