7 τροφές που γίνονται πιο υγιεινές όταν κρυώσουν

Συντάκτης: Flowmagazine

Ξέρατε ότι ο τρόπος που καταναλώνουμε το φαγητό μας μπορεί να επηρεάσει τη διατροφική του αξία

Αν και οι περισσότεροι προτιμούμε τα ζεστά γεύματα, υπάρχουν τροφές που, όταν κρυώσουν, όχι μόνο δεν χάνουν τις θρεπτικές τους ιδιότητες, αλλά γίνονται και πιο ωφέλιμες για την υγεία. Ο λόγος; Οι μεταβολές στους υδατάνθρακες, τα λίπη και τα μικροθρεπτικά συστατικά που ενεργοποιούνται ή βελτιστοποιούνται σε θερμοκρασία δωματίου ή ψυγείου.

Ας δούμε ποιες είναι οι 7 τροφές που αξίζει να καταναλώσετε αφού… κρυώσουν:

  1. Πατάτες

Όταν βράζονται και στη συνέχεια ψύχονται, οι πατάτες μετατρέπουν μέρος του αμύλου τους σε ανθεκτικό άμυλο (resistant starch). Αυτός ο τύπος αμύλου δεν απορροφάται στον λεπτό έντερο, φτάνει άπεπτος στο παχύ έντερο και λειτουργεί σαν πρεβιοτικό, δηλαδή τροφή για τα καλά βακτήρια του εντέρου. Παράλληλα, βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου και αυξάνει τον κορεσμό.

  1. Ρύζι

Όπως και οι πατάτες, το μαγειρεμένο και κρύο ρύζι περιέχει περισσότερη ποσότητα ανθεκτικού αμύλου. Μια μελέτη μάλιστα έδειξε πως το κρύο ρύζι έχει μικρότερο γλυκαιμικό δείκτη, άρα δεν ανεβάζει τόσο γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ιδανικό για σαλάτες ή poke bowls.

  1. Ζυμαρικά

Μαγειρεμένα al dente και κρύα, τα ζυμαρικά μεταβάλλονται και αυτά χημικά, παράγοντας περισσότερο ανθεκτικό άμυλο. Αυτό σημαίνει μικρότερη αύξηση της γλυκόζης, καλύτερη λειτουργία του εντέρου και παρατεταμένος κορεσμός. Ιδανικά για δροσερές σαλάτες ζυμαρικών με λαχανικά και ελαιόλαδο.

  1. Φακές και Όσπρια

Τα βρασμένα όσπρια, όταν καταναλωθούν κρύα, έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό φορτίο και ευεργετικότερη επίδραση στον μεταβολισμό. Οι κρύες σαλάτες με φακές ή ρεβίθια είναι εξαιρετικές πηγές φυτικής πρωτεΐνης και ινών, που ενισχύουν το αίσθημα πληρότητας και τη λειτουργία του πεπτικού.

  1. Μαγειρεμένα Καρότα

Αν και τα ωμά καρότα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, όταν μαγειρευτούν και μετά κρυώσουν, αυξάνεται η βιοδιαθεσιμότητα του β-καροτενίου – ενός αντιοξειδωτικού που μετατρέπεται σε βιταμίνη A. Το κρύο μαγειρεμένο καρότο είναι ιδανικό σε σαλάτες ή συνοδευτικά πιάτα.

  1. Αυγά

Τα αυγά που έχουν βραστεί και ψυχθούν είναι ένα τέλειο, φορητό σνακ, αλλά το σημαντικότερο είναι πως η ψύξη σταθεροποιεί τα λιπίδια και τις πρωτεΐνες τους. Επίσης, τείνουν να είναι πιο εύπεπτα κρύα – ειδικά ο κρόκος – ενώ διατηρούν υψηλό τον κορεσμό και παρέχουν πλήρη πρωτεΐνη.

  1. Βρασμένα Μακαρόνια Ολικής Άλεσης

Όπως και τα λευκά, τα μακαρόνια ολικής άλεσης παρουσιάζουν βελτίωση στο γλυκαιμικό τους φορτίο όταν καταναλωθούν κρύα. Επιπλέον, διατηρούν περισσότερο τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και το μαγνήσιο, ενώ είναι ιδανικά για σαλάτες με ξηρούς καρπούς, βότανα και ελαιόλαδο.

Το πώς τρώμε κάτι είναι εξίσου σημαντικό με το τι τρώμε. Οι τροφές που περιέχουν άμυλο αλλάζουν σύσταση όταν κρυώνουν, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να τις απολαμβάνουμε με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, μεγαλύτερη διατροφική αξία και καλύτερη εντερική υγεία. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα έχετε περισσεύματα, βάλτε τα στο ψυγείο και απολαύστε τα… πιο υγιεινά από ποτέ!

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…