7+1 συμβουλές για να διατηρήσουμε υγιή τα μάτια μας

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Τι αλλαγές μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή για να έχουμε καλή όραση και να προστατευτούμε από τις παθήσεις των ματιών;

Καθημερινό περπάτημα 

Η τακτική σωματική δραστηριότητα μας βοηθά να ελαττώσουμε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, όπως και διαβήτη τύπου 2, δύο από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για βλάβες των ματιών.

Ελέγξτε το σωματικό σας βάρος 

Οι οργανισμοί των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων είναι πιο επιρρεπείς στις φλεγμονές και βιώνουν αυξημένο κίνδυνο για υψηλή πίεση, αρτηριακή νόσο και διαβήτη – τρεις μεγάλους εχθρούς των ματιών.

Βελτιώστε τη διατροφή σας

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά προσέχει και τα μάτια. Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση χοληστερόλης και ζάχαρης και τα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη στοιχεία που περιέχουν ενισχύουν τα αιμοφόρα αγγεία. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, για παράδειγμα, περιέχουν συστατικά που προλαμβάνουν τη φθορά της ηλικίας και τον καταρράκτη. Τα ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, με τα πολύτιμα λιπαρά ωμέγα-3 είναι επίσης πολύ δυνατοί σύμμαχοι, όπως και τα εσπεριδοειδή.

Φορέστε γυαλιά ηλίου 

Ακόμα και αν είναι χειμώνας ή αν ο ήλιος είναι καλυμμένος από σύννεφα, τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα, για να προστατεύουμε τον αμφιβληστροειδή μας από βλάβες. Η υπεριώδης ακτινοβολία κάνει κακό στα μάτια και όταν βρισκόμαστε σε περιοχές με χιόνι, άμμο ή νερό, η αντανάκλαση κάνει τις επιπτώσεις ακόμα χειρότερες. Ένα καλό ζευγάρι γυαλιά ηλίου μπορεί να μπλοκάρει μέχρι και το 100% της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Προσέξτε τον χώρο εργασίας σας 

Εάν περνάτε πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, υπάρχει περίπτωση τα μάτια σας να είναι κουρασμένα, ξηρά ή ακόμα και να πονάνε. Μπορείτε να αποφύγετε, ωστόσο, τέτοιες επιπτώσεις μετακινώντας την οθόνη μακριά από τα μάτια σας, ώστε να έχετε μια μεγάλη απόσταση, που να σας επιτρέπει όμως να δείτε ή να διαβάσετε με ευκολία. Παράλληλα, κάντε συχνά διαλείμματα και κοιτάξτε εκτός οθόνης, προκειμένου να ξεκουράζετε τα μάτια σας.

Ελέγξτε το σάκχαρο και τη χοληστερόλη 

Ελέγχουμε περιοδικά τη χοληστερόλη και το σάκχαρο στο αίμα μας.Οι υψηλές τιμές χοληστερόλης σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και άλλων αγγειακών παθήσεων του αμφιβληστροειδούς. Το ανεβασμένο σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει καταρράκτη, όπως και να βλάψει τις ευαίσθητες αρτηρίες στον αμφιβληστροειδή, προκαλώντας διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Αποφύγετε το κάπνισμα 

Το τσιγάρο δημιουργεί ελεύθερες ρίζες, που καταστρέφουν υγιή κύτταρα και ιστούς και μπορεί να προκαλέσει κακό στα μάτια. 

Πράσινο τσάι 

Το πράσινο τσάι περιέχει συστατικά που προστατεύουν από τον διαβήτη και τις νόσους της καρδιάς, όπως και από τις βλάβες στον αμφιβληστροειδή. 

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.