6 τύποι τοξικών φίλων και πώς μας επηρεάζουν

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Καλοί φίλοι ή τοξικοί άνθρωποι; Δείτε τους 7 τύπους τοξικών φίλων και πως αυτοί επηρεάζουν την ζωή μας.

Η φιλία είναι ίσως μια από τις πιο βασικές συνιστώσες της ευτυχίας ενός ανθρώπου. Τι γίνεται όμως όταν αισθανόμαστε ότι οι φίλοι μας αποκτούν τοξική και κακή επίδραση πάνω μας; Πως αντιλαμβανόμαστε ότι ένας φίλος μας είναι τοξικός; Οι απαντήσεις παρατίθενται παρακάτω.

Ο ανταγωνιστικός φίλος

Ως φίλοι είναι λογικό να έχετε κοινά θέματα και κοινά ενδιαφέροντα.  Επίσης είναι υγιές να υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ σας στο επίπεδο που αυτός αποτελεί λόγος να γίνετε και οι δύο καλύτεροι και να βελτιωθείτε. Σε μερικές περιπτώσεις  όμως ο ανταγωνισμός μπορεί να σας παρασύρει σε μια  κόντρα και μια αντιπαράθεση που το μόνο το οποίο μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα είναι να σας χαλάει την ημέρα, την ενέργεια και να τελικά και την μεταξύ σας σχέση αφού θα οδηγεί σε ανεξήγητους καυγάδες.

Ο φίλος που διαρκώς αργεί

6 τύποι τοξικών φίλων και πώς μας επηρεάζουν

Πολλές παρέες έχουν έναν φίλο ο οποίος μονίμως καθυστερεί και δεν μπορεί να ποτέ συνεπής στην ώρα του (ή στη μέρα του!). Αυτό είναι τοξικό διότι δείχνει ότι δεν έχει σεβασμό για εσάς ούτε για τον προσωπικό σας χρόνο μια και συνήθως όταν αργεί δεν μας ενημερώνει ή δεν μας ειδοποιεί. Αρκετές φορές πρέπει να τον ενημερώσουμε ξανά και ξανά για το ραντεβού που έχουμε δώσει. Σε αυτήν την περίπτωση αυτό είναι ένας μηχανισμός προκειμένου να προσελκύσει την προσοχή μας. Αν λοιπόν τον υποβαθμίσετε και πετάξετε το μπαλάκι σε αυτόν μπορείτε να δείτε πώς θα συμπεριφερθεί.

Ο χρήστης (όχι ναρκωτικών)

Ο λόγος για τον άνθρωπο, ο οποίος πάντα σας καλεί και επικοινωνεί με εσάς όταν χρειάζεται κάτι (από εσάς). Το συγκεκριμένο γεγονός είναι τοξικό μια και μια φιλία πρέπει να στηρίζεται στο να μοιράζεστε μεν τα αντικείμενα σας αλλά και να μπορείτε και εσείς να πάρετε πράγματα από αυτόν. Μάλιστα  αρκετές φορές δεν διστάζει στο να πάρει από εσάς πράγματα τα οποία χρειάζεστε θέλετε και αγαπάτε.  Αυτό δείχνει καθαρό εγωισμό και πρέπει να βάλετε σαφή όρια στην μανία του φίλου σας.

Ο χειριστικός

Συνηθισμένο χαρακτηριστικό στοιχείο για έναν τοξικό άνθρωπο είναι η χειριστικότητα. Σε αναγκάζουν να ξεκόψεις από τους φίλους σου, μιλάνε εξ ονόματος σου χωρίς να τους έχει δώσει αυτήν την δικαιοδοσία, σχολιάζουν αρνητικά το ντύσιμο σου ή τα στοιχεία της προσωπικότητά σου. Στην πραγματικότητα όλοι αναζητούμε την προσοχή από τους φίλους μας και τους δικούς μας ανθρώπους. Όμως το να μας καθοδηγεί συνέχεια κάποιος και να μας λέει τι να σκεφτόμαστε και τι να κάνουμε είναι ίσως μία από τις πιο αρνητικές πλευρές της τοξικότητας.

6 τύποι τοξικών φίλων και πώς μας επηρεάζουν

Κακή επιρροή

Οι φίλοι συνήθως είναι άτομα τα οποία θέλουμε να μας κάνουν να αισθανόμαστε  όμορφα και να περνάμε καλά μαζί τους. Όμως αρκετές φορές αυτό δεν συμβαίνει μια και οι φίλοι μας μερικές φορές μας σπρώχνουν στο να κάνουμε πράγματα που μας υποβαθμίζουν και μας μειώνουν την προσωπικότητα μας (καθώς και την δική τους). Συνήθως αυτό συμβαίνει επειδή ζηλεύουν και δεν αντέχουν να μας βλέπουν  να πετυχαίνουμε τους στόχους μας και τις επιθυμίες μας αλλά θέλουν να μας μειώσουν.

Ο διπρόσωπος

Συνήθης τύπος φίλου ο οποίος κακολογεί και λέει ψέματα για όλους τους γνωστούς μας, όμως μπροστά τους δείχνει να τους συμπαθεί και να τους σέβεται. Είναι πολύ λογικό να υποθέτουμε ότι λέει άσχημα πράγματα και για εμάς πίσω από την πλάτη μας και εκτός αυτού δεν μπορούμε να γνωρίζουμεμε βεβαιότητα πότε λέει αλήθεια και πότε ψέματα. Φυσικά το να κάνουμε κουτσομπολιό αρκετές φορές είναι αναπόφευκτο και λογικό. Δεν μπορεί όμως να είναι το κουτσομπολιό η βάση της φιλίας μας μια και δημιουργεί από μόνο του ένα τοξικό κλήμα.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.