6 τρόποι για τη φυσική αποκατάσταση της υγείας του εντέρου

Συντάκτης: Saky Koulibaly

Περιστασιακά, όλοι οι άνθρωποι έχουμε αντιμετωπίσει προβλήματα διαφόρων ειδών με το έντερο: αέρια, φούσκωμα, καούρα, δυσκοίλια ή διάρροια, και η λίστα είναι ανεξάντλητη. Στην Αμερική, 60 με 70 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν ετησίως από χρόνιες παθήσεις του πεπτικού συστήματος-όπως είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ), μία ασθένεια που κοστίζει περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια ανά έτος σε ιατρικές και νοσοκομειακές δαπάνες, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία από το εθνικό ινστιτούτο Αμερικής για το διαβήτη, τις πεπτικές και ηπατικές ασθένειες.

Ενώ λοιπόν οι ερευνητές εξακολουθούν να μελετούν το συγκεκριμένο ζήτημα, έχει αποδειχθεί ότι η υγεία του εντέρου επιδρά στη συνολική ευεξία λόγω του μικροβιώματος του εντέρου, ένας όρος που αναφέρεται στα τρισεκατομμύρια των βακτηρίων και των μυκήτων του εντέρου. Σύμφωνα με την γιατρό και αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής σχολής του Rowan, στο Στάνφορντ του Νιου Τζέρσεϋ: «Αφορά όλες τις λειτουργίες του στομάχου και του εντέρου,  καθώς και την πέψη και την ευεξία». Αυτά μπορούν να εμπερικλείουν «οτιδήποτε από την καλή πέψη της τροφής, την κινητικότητα του εντέρου, τη σωστή διάσπαση των τροφών και την αίσθηση που μας δημιουργούν ορισμένες τροφές».

Λάβετε επίσης υπόψη την μεγάλη έκταση που γαστρεντερικού σωλήνα. Η Δρ. Caudle λέει χαρακτηριστικά ότι «συμπεριλαμβάνει διάφορα όργανα, από τον οισοφάγο μέχρι το κόλον και το ορθό. Συνεπώς, συντρέχουν πολλοί παράγοντες». Αρκετά ενδιαφέρον είναι ότι, σύμφωνα με την Caudle, «o όρος υγεία του εντέρου δεν απαντά στην ιατρική, αλλά πρόκειται για όρο που χρησιμοποιείται στα μέσα ενημέρωσης και την καθομιλουμένη», εξηγεί. Ποτέ δεν συζητώ με κάποιον άλλο γιατρό σχετικά με την υγεία του εντέρου κάποιου ασθενούς- αναφερόμαστε πάντοτε σε κάτι πιο συγκεκριμένο.

Όσον αφορά την καλή θρέψη του εντέρου, το κλειδί είναι τα προβιοτικά. «Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια και ζουν φυσικά στο έντερο», εξηγεί η Caudle.

Αλλιώς, αυτά είναι γνωστά ως «καλά βακτήρια» ή «φιλικά βακτήρια». Οι μικροοργανισμοί αυτοί λοιπόν, είναι διαθέσιμοι σε διάφορες μορφές στο εμπόριο, συνεχίζει, μεταξύ των οποίων είναι τα συμπληρώματα διατροφής και τροφές που περιέχουν ένζυμα, όπως είναι το γιαούρτι, το τουρσί, το ξινολάχανο και το κεφίρ.

Πέντε πρόσφατες σχετικές έρευνες καταδεικνύουν ακόμη έξι επιλογές τρόπου ζωής ικανές να ενισχύσουν τον πληθυσμό της μικροχλωρίδας του εντέρου.

Πρόκειται για τους ακόλουθους:

  1. Φάτε καρύδια: Τα καρύδια, ως εξαιρετική πηγή θρεπτικών ουσιών μεταβάλλουν ευνοϊκά τα βακτήρια του εντέρου. Μία έρευνα του 2017 που διεξήχθη από ερευνητές στο κέντρο επιστημών της υγείας του πολιτειακού πανεπιστημίου της Λουϊζιάνα που πραγματοποιήθηκε σε τρωκτικά, ανακάλυψε ότι η κατανάλωση του αγαπημένου ξηρού καρπού προκαλεί «αξιοσημείωτη αύξηση» των καλών βακτηρίων. Πράγματι, ο επικεφαλής της έρευνας συμπλήρωσε ότι τα καρύδια, πλούσια στα ωφέλιμα για την καρδιά λιπαρά Ω3 και σε φυτικές ίνες, «μπορεί να λειτουργήσουν ως προβιοτικά», αυξάνοντας τον αριθμό και τη δραστηριότητα των καλών βακτηριδίων.

  1. Φυλλώδη Λαχανικά, ειδικά το μπρόκολο: Σύμφωνα με μία έρευνα του 2016, δημοσιευμένη στο επιστημονικής ύλης περιοδικό Nature Chemical Biology, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στη διατήρηση της υγείας του εντέρου. Ερευνητές από την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψαν ένα ένζυμο το οποίο αξιοποιείται από τα καλά βακτήρια για να τραφούν από τη σουλφοκινοβόζη (SQ) των λαχανικών, όπως είναι το σπανάκι και το λάχανο: η σουλφοκινοβόζη χρησιμοποιείται ως πηγή ενέργειας από τα φιλικά προς το έντερο βακτήρια, με αποτέλεσμα ν’ απομακρύνουν τα λιγότερο φιλικά βακτήρια.

Σε άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2017, οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια ανακάλυψαν ότι ένα μέλος από την οικογένεια των πράσινων λαχανικών-το μπρόκολο- περιέχει μία  οργανική ένωση που δρα ως προστατευτικό φράγμα στο πεπτικό σύστημα των ποντικών.

  1. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με φυτικές ίνες: Ποιος θέλει δαμάσκηνα; Είναι γνωστό ότι οι φυτικές ίνες ζωντανεύουν την κινητικότητα του πεπτικού συστήματος. Οι συγγραφείς μίας έρευνας του κέντρου για την ανοσία στις φλεγμονές και τις λοιμώξεις του πανεπιστημίου της Τζώρτζια ανακάλυψαν για ποιον λόγο οι ίνες είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εντέρου.

Σε δύο ξεχωριστές έρευνες με ποντίκια, οι ερευνητές τάιζαν τα τρωκτικά ακολουθώντας μία διατροφή πολύ φτωχή σε ίνες. Στο ένα πείραμα, παρατήρησαν μία σημαντική αλλαγή στον οργανισμό τους σε διάστημα τριών έως επτά ημερών. Η βλεννώδης προστατευτική επίστρωση έγινε πιο διαπερατή και πιο ευάλωτη στα επιβλαβή βακτήρια.

Σε μία διαφορετική έρευνα, παρατηρήθηκε ότι το κόλον των ποντικών υπέστη σημαντική συρρίκνωση σε πυκνότητα και εξαφανίστηκαν τα φιλικά προς το έντερο βακτήρια με ταυτόχρονη εξάπλωση των μη υγιών βακτηρίων.

  1. Περιορίστε την κατανάλωση του κρέατος: Είναι γνωστό ότι η υπερβολική κατανάλωση κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Ωστόσο, το 2013, μία ιατρική ομάδα σε κλινική στο Κλίβελαντ, βρήκε ενδείξεις ότι η αιτία ενδέχεται να σχετίζεται με το έντερο-συγκεκριμένα, μία ένωση με την ονομασία τριμεθυλαμίνη (ΤΜΑ), η οποία μεταβολίζεται  στο Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης (ΤΜΑΟ), μία σύνθετη οργανική ουσία ικανή ν’ αυξήσει τον κίνδυνο παθήσεων λόγω θρόμβωσης που προκαλεί καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Ύστερα από ανάλυση του μικροβιώματος του εντέρου ανθρώπων που καταναλώνουν συχνά κρέας και δύο κατηγοριών χορτοφάγων, οι ερευνητές ανακάλυψαν μία σύνδεση ανάμεσα στην καρνιτίνη-ένωση του βοδινού κρέατος με τη δομή της τριμεθυλαμίνης (ΤΜΑ)- και υψηλότερη συγκέντρωση Ν-οξειδίου της τριμεθυλαμίνης (ΤΜΑΟ).

«Οι παραπάνω έρευνες προσφέρουν ισχυρούς λόγους για την ελάττωση ή τον περιορισμό της κατανάλωσης κρέατος», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής συγγραφέας, Δρ. Stanley Hazen. «Είναι πολύ σημαντικό να το κουβεντιάσετε με τον γιατρό σας».

  1. Καλός ύπνος: Αν στα σχέδια σας είναι η απώλεια κιλών, προσθέστε και τον καλό ύπνο σ’ αυτά. Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας, το 2017, ιατρικοί ερευνητές από τη Σουηδία διαπίστωσαν ότι το διαταραγμένο πρόγραμμα ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα βάρους (λόγω ορμονικών αλλαγών που ανοίγουν την όρεξη), ενώ παράλληλα διαταράσσουν την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου. Καθώς τα φιλικά βακτήρια είναι συνδεδεμένα με την διατήρηση του φυσιολογικού μεταβολισμού, ο καλός νυχτερινός ύπνος μπορεί να είναι επωφελής για το σωματικό βάρος.
  2. Ηρεμία: Γνωρίζουμε πως το χρόνιο άγχος μπορεί να βλάψει τον οργανισμό, προκαλώντας ιλιγγιώδη αύξηση της πίεσης του αίματος και έκκριση ορμονών, με αποτέλεσμα την κυκλοθυμία και το άγχος. Το άγχος μπορεί να καταστρέψει επίσης το πεπτικό σύστημα. Το 2017 καθηγητές του πανεπιστημίου Brigham Youth οργάνωσαν μία μελέτη χρησιμοποιώντας μεγάλο αριθμό ποντικιών. Τα μισά ποντίκια τρεφόντουσαν ακολουθώντας μία διατροφή υψηλή σε λιπαρά για διάρκεια 16 εβδομάδων. Στη συνέχεια, όλα τα ποντίκια εκτέθηκαν σε συνθήκες ήπιου στρες επί 18 ημέρες. Το αποτέλεσμα ήταν τα δείγμα του DNA να δείξει ότι, στρεσογόνες καταστάσεις επιφέρουν βλαβερή αλλαγή στο έντερο των θηλυκών ποντικών, αλλαγή που παρατηρείται όταν τα ζώα καταναλώνουν λιπαρές τροφές.

Με άλλα λόγια, η απελευθέρωση της ζωής από το στρες είναι ευεργετική για το μυαλό, το σώμα και το πεπτικό σύστημα.

Άρθρο της Amy Capetta

Πηγή: for women first

Συντάκτης: Saky Koulibaly,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.