Έξι τρόφιμα που προκαλούν συχνά ασθένειες και δηλητηριάσεις

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Έξι τρόφιμα που προκαλούν συχνά ασθένειες και δηλητηριάσειςΑκόμα και τα πιο υγιεινά τρόφιμα μπορούν να σας «κολλήσουν» ασθένειες ή να προκαλέσουν δηλητηριάσεις! Πάνω από 9 εκατ. πολίτες των ΗΠΑ πάσχουν από τροφικές ασθένειες κάθε χρόνο, οι οποίες προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς. «Η κατάσταση γίνεται χειρότερη το καλοκαίρι, όταν οι άνθρωποι αφήνουν έξω το φαγητό από το ψυγείο. Ξεχνούν τις ασφαλείς τεχνικές χειρισμού των τροφίμων και κινδυνεύουν», δηλώνει ο Scott Becker, διευθυντής ΜΚΟ για την πρόληψη τροφιμογενών νόσων στις ΗΠΑ. Όμως, υπάρχουν τρόποι για να προστατέψετε την οικογένεια σας από τις πιθανές ασθένειες που προκαλούν τα παρακάτω έξι τρόφιμα…

Αυγά

Περισσότεροι από 140.000 Αμερικάνοι μολύνονται κάθε χρόνο από τα βακτήρια της σαλμονέλας επειδή καταναλώνουν αυγά. Συχνά το κέλυφος είναι μολυσμένο από τα απόβλητα των ζώων, με αποτέλεσμα η μόλυνση να μεταφέρεται στην κουζίνα σας! Για αυτό, ποτέ μην τρώτε ωμά αυγά και γενικά καλό είναι να πλένετε τα χέρια σας, αφού ακουμπήσετε το κέλυφος του αυγού, με ζεστό νερό και σαπούνι.

Λαχανικά

Τα πράσινα λαχανικά αποτελούν τη Νο1 πηγή ασθενειών, αφού θεωρούνται ένοχα για σαλμονέλα, E. Coli και λοιμώξεις από βακτήρια. Ο λόγος είναι ότι καλλιεργούνται σε αγρούς, και εκτίθενται στη ρύπανση και τα περιττώματα των ζώων. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος βέβαια, είναι ότι τρώγονται και ωμά, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται οι παθογόνοι μικροοργανισμοί κατευθείαν στον οργανισμό. Άλλωστε, για αυτό χρειάζονται καλό πλύσιμο, ακόμα και με ξύδι.

Φρούτα

Πέρσι, κατασχέθηκαν περισσότερο από μισό εκατομμύριο πεπόνια από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, επειδή βγήκαν θετικά στη σαλμονέλα. Ένα φρούτο με εξωτερικό φλοιό, όπως ένα πεπόνι ή ένα πορτοκάλι, πρέπει να πλένεται πολύ καλά πριν το κόψιμο του, ώστε να μην μεταφερθούν τα παθογόνα μικρόβια κατά μήκος του καρπού.

Ψάρι

Τα ψάρια θεωρούνται ένα από τα πιο υγιή τρόφιμα, αλλά το καλοκαίρι χαλάνε πολύ εύκολα μέσα στα καφάσια των ιχθυοπωλείων εξαιτίας της ζέστης. Παράλληλα, αρκετά ψάρια είναι ύποπτα για υψηλά επίπεδα υδραργύρου, όπως αυτά που έχουν αλιευτεί στα ανοικτά των ακτών π.χ. του Τέξας. Εάν κάποιος καταναλώνει σε τακτική βάση τα συγκεκριμένα ψάρια, ο υδράργυρος θα προκαλέσει βλάβες στο κεντρικό νευρικό του σύστημα.

Κρέας

Τον περασμένο Απρίλιο σχεδόν 500.000 κιλά νοθευμένο κρέας ανακλήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συγκεκριμένη ποσότητα ήταν μολυσμένη με ένα παθογόνο μικρόβιο που σκοτώνει ένα στα πέντε μολυσμένα άτομα. Για αυτό σημαντικό είναι να βάζετε τα κρέατα κατευθείαν στην κατάψυξη και να τα διατηρείτε στη ψύξη πριν το μαγείρεμα. Μετά το κόψιμο του κρέατος, πλύνετε το ξύλο κοπής και τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι για τουλάχιστον ένα λεπτό.

Ξηροί καρποί

Πρόσφατα αρκετές συσκευασίες ηλιόσπορων που διανεμήθηκαν σε εννέα κράτη έγιναν ύποπτες για τη γνωστή και ως «λιστέρια μόλυνση». Αυτό συνέβη, γιατί κάτι πήγε στραβά κατά τη διάρκεια του ψησίματος των ξηρών καρπών, με αποτέλεσμα το παθογόνο μικρόβιο να επιβιώσει και να πάρει το δρόμο προς το παντοπωλείο. Η λύση βρίσκεται στο να τρώτε περισσότερο ψητούς παρά ωμούς ξηρούς καρπούς.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.