6 θεμέλια για υγιείς φιλίες

Συντάκτης: Flowmagazine

Μία υγιής σχέση για να μπορέσει να σταθεί σε βάθος χρόνου χρειάζεται να διέπεται από κανόνες σεβασμού και εκτίμησης. Αυτό ισχύει για όλες τις σχέσεις-ακόμη και εκείνη της φιλίας. Ας δούμε 6 θεμελιώδεις κανόνες για μια υγιή φιλία!

Πολλές φορές θα αναρωτηθούμε ποιοι είναι οι φίλοι ή-μάλλον- ποιοι είναι οι καλοί μας φίλοι. Άλλοτε κάνουμε σωστές επιλογές και άλλοτε απογοητευόμαστε. Το θεμέλιο, όμως, για μία φιλία είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη. Η ζωή συχνά δημιουργεί εμπόδια στις φιλίες και ειδικότερα σε εκείνες που «χτίζονται» σε ασταθή βάση. Η αλήθεια είναι πως μεγαλώνοντας αντιλαμβάνεσαι ότι δεν έχει σημασία η συχνότητα με την οποία θα επικοινωνείς ή θα βλέπεις τους φίλους σου. Το κυριότερο είναι το «βάθος» της σχέσης που έχετε αναπτύξει. Αν η φιλία στηρίζεται σε ειλικρινή συναισθήματα, τότε τη στιγμή της επανασύνδεσης(όποτε κι αν έρθει αυτή)η αίσθηση θα είναι και πάλι η ίδια.

1. Υποστήριξη, Εμπιστοσύνη, Ειλικρίνεια

6 θεμέλια για υγιείς φιλίες

Τρεις αξίες που χρειάζεται να «καλλιεργούνται» εκατέρωθεν. Αν δεν εμπιστευόμαστε τον φίλο μας ή αν εκείνος δεν εμπιστεύεται εμάς, αν ζούμε σε μία πλάνη ψευδαισθήσεων και ψεμάτων, αν δεν μπορούμε να νιώσουμε την ελευθερία να μιλήσουμε για τα πραγματικά συναισθήματα ή τις πράξεις μας, τότε μάλλον κάποιο πρόβλημα υπάρχει. Αυτή η φιλία είναι χωρίς αληθινά θεμέλια, μοιάζει περισσότερο χτισμένη πάνω σε άμμο που με την παραμικρή μετατόπιση είναι έτοιμη να διαλυθεί.

2. Καλοί ακροατές

6 θεμέλια για υγιείς φιλίες

Οι άνθρωποι εξομολογούνται στους φίλους τους κάτι που τους απασχολεί και βρίσκουν σε αυτούς ένα ακροατήριο το οποίο αντέχει το χιούμορ, τις ανασφάλειες, την εξυπνάδα, ή ακόμη και την έπαρση τους. Φυσικά ένας φίλος θα ανταποκριθεί σε όλα αυτά τα «καθήκοντά» του. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται με μέτρο, χωρίς να υπερβαίνονται τα προσωπικά όρια του καθενός. Διότι αν κάποιος τελειώνοντας την προσωπική «παράσταση», δεν έχει την ίδια ή καμία διάθεση να ακούσει τα προβλήματα του φίλου του, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για αληθινή φιλία. Έχουμε γνωρίσει «φίλους» που αποφεύγουν να ακούσουν βρίσκοντας προφάσεις, αλλάζουν συνεχώς το θέμα της συζήτησης που μόλις ξεκινήσαμε ή φαινομενικά παρακολουθούν, αλλά στην ουσία αδιαφορούν με τον νου τους να ταξιδεύει σε άλλα πράγματα. Αυτοί οι φίλοι βρίσκονται δίπλα μας μόνο για την ικανοποίηση των προσωπικών τους αναγκών, κάτι που αυτομάτως μετατρέπει τον όρο ‘φιλία’ σε εκμετάλλευση. Αν θέλουμε να έχουμε μία πραγματικά υποστηρικτική φιλία, αφιερώνουμε στους άλλους τον χρόνο που και εκείνοι μας διέθεσαν!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς ξέρεις ότι έφθασε η ώρα να διαλύσεις μια φιλία


3. Αποφυγή της κριτικής

6 θεμέλια για υγιείς φιλίες

Τη φράση “οι καλοί φίλοι δεν κρίνουν τις επιλογές του άλλου” την έχετε ακούσει. Δεν είναι απαραίτητο να “εγκρίνουμε” πάντα τις επιλογές των φίλων μας. Η συμβουλευτική, άλλωστε, προσέγγιση μπορεί να δέσει μία «φιλία». Ωστόσο, ανάμεσα στη συμβουλή και στην κριτική υπάρχει μία λεπτή γραμμή, η οποία κάποιες φορές είναι αρκετά εύκολο να ξεπεραστεί. Αν σε καθημερινή βάση δε μας αρέσουν οι αποφάσεις του φίλου μας ή ο τρόπος που επιλέγει να ζήσει τη ζωή του, τότε αυτή η φιλία δεν έχει μέλλον καθώς τα προβλήματα και οι εντάσεις θα είναι συχνές. Αν κάποιος πάλι (όποιοι και αν είναι οι λόγοι) έχει την τάση να κριτικάρει συνεχώς τις επιλογές των άλλων, τότε δεν ανήκει στο είδος του φίλου που η πλειοψηφία θα ήθελε δίπλα της 

4. Όχι στα λόγια πίσω από την πλάτη 

6 θεμέλια για υγιείς φιλίες

Δεν υπάρχει κανόνας που να λέει πως είναι απαραίτητο να σου αρέσει ό,τι κάνει ο φίλος σου, ό,τι φοράει, το πώς ζει, με ποιον βγαίνει, πώς μεγαλώνει τα παιδιά του. Υπάρχει, όμως, ένας άγραφος κανόνας σύμφωνα με τον οποίο οι «διαφωνίες» δε μας επιτρέπουν να σχολιάζουμε τις επιλογές του φίλου μας πίσω από την πλάτη του. Το κουτσομπολιό είναι ένα επικίνδυνο «σπορ», με ρίζες στην αρχαιότητα, που διογκώθηκε στις συνεχώς αναπτυσσόμενες κοινωνίες μας. Η αρχή της κοινωνικής κριτικής έγινε προ αιώνων μεταξύ γυναικών ως αφορμή για συζήτηση σε μία κοινωνική σύναξη, προς παραδειγματισμό των υπολοίπων και αποφυγή των σφαλμάτων της/του αναφερόμενης/ου. Η «αθώα» αυτή επιθυμία να προστατευθούν οι άνθρωποι ώστε να μη διαπράξουν τα ίδια λάθη, μεταμορφώθηκε με τα χρόνια στη βλαβερή συνήθεια του κουτσομπολιού, το οποίο στόμα με στόμα διαστρεβλώνει την αλήθεια. Σε μία αληθινή φιλία δεν έχει θέση το κουτσομπολιό. Είναι δε βέβαιο πως θα τη βλάψει ανεπανόρθωτα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 5 τρόποι να σταθούμε δίπλα σε έναν φίλο που χρειάζεται βοήθεια


5. Σεβασμός και όρια

6 θεμέλια για υγιείς φιλίες

Ο σεβασμός στα όρια κάθε ανθρώπου είναι η βάση για μία καλή επικοινωνία αλλά και για την έναρξη μίας σταθερής φιλίας. Για όλους μας έχουν υπάρξει στιγμές που βιώσαμε έντονη την ανάγκη της απομόνωσης, της αλλαγής της ροής του μέχρι τώρα τρόπου ζωής μας, ή ακόμη και το φόβο του να μας προσεγγίσουν οι άλλοι. Είναι πολύ σημαντικό ο καθένας μας να λαμβάνει το χώρο και το χρόνο του, αλλά και να δίνει την αντίστοιχη δυνατότητα στους φίλους του. Οι δικές μας ανάγκες δεν πρέπει να καταπιέζουν τις ανάγκες των άλλων. Η ειλικρίνεια είναι η αρχή, ο σεβασμός όμως στα όρια του άλλου θέτει τα θεμέλια μιας σχέσης.

6. Συγχώρεση

6 θεμέλια για υγιείς φιλίες

Συγχωρείστε όπου μπορείτε και αναζητήστε τη συγχώρεση όταν έχετε διαπράξει σφάλματα. Κανένας δεν μπορεί να υποσχεθεί την τελειότητα σε μία σχέση, μπορεί όμως να έχει τη διάθεση να συγχωρέσει τις αδυναμίες των άλλων. Εάν περιμένουμε από τους άλλους περισσότερα από ότι από τον ίδιο μας τον εαυτό, ή περισσότερα από όσα μπορούν να δώσουν, τότε απογοητευόμαστε και η σχέση καταλήγει σε ρήξη. Είναι σημαντικό, επίσης, να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τις στιγμές που οι ίδιοι κάνουμε λάθη, καθώς η παραδοχή μπορεί να οδηγήσει σε συγχώρεση. Ίσως έτσι εν τέλει «κρατηθεί» μία φιλία, ξεκινώντας και πάλι από τη βάση της ειλικρίνειας.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…