6 συμβουλές για να χτίσετε και να προστατεύσετε την αυτοεκτίμηση του εφήβου σας

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακούσει για την αυτοεκτίμηση. Και όμως, η αυτοεκτίμηση παραμένει μια ασαφής έννοια, ειδικά όσον αφορά τους εφήβους μας.

Η αυτοεκτίμηση των εφήβων επηρεάζεται από τον κόσμο γύρω τους

Η αυτοεκτίμηση των εφήβων επηρεάζεται από τα πάντα, από το είδος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τα οποία αλληλεπιδρούν μέχρι το είδος των φιλικών ομάδων με τις οποίες περιβάλλουν τον εαυτό τους. Ομοίως, το πώς τα καταφέρνουν ακαδημαϊκά, οι δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν, η συνολική ψυχική τους υγεία, το αν έχουν υποστεί κακοποίηση ή τραύμα και το αν έχουν αντιμετωπίσει σημαντικά γεγονότα στη ζωή τους (όπως μετακόμιση ή διαζύγιο γονέων) μπορεί να επηρεάσουν την αυτοεκτίμηση.

Ένας λιγότερο προφανής παράγοντας που επηρεάζει την αυτοεκτίμηση ενός εφήβου: οι γονείς του εφήβου. Ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς διαμορφώνουν την αυτοεκτίμηση και ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς αλληλεπιδρούν με τους εφήβους τους μπορεί να είναι καθοριστικός για την αυτοεκτίμηση ενός εφήβου.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση των εφήβων συνδέεται με αρνητικές δραστηριότητες

Μια εθνική έκθεση του 2014 διαπίστωσε ότι το 75% των κοριτσιών με χαμηλή αυτοεκτίμηση ανέφεραν ότι εμπλέκονται σε αρνητικές δραστηριότητες όπως εκφοβισμό, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ ή διαταραγμένη διατροφή. Αυτό συγκρίνεται με το 25% των κοριτσιών με υψηλή αυτοεκτίμηση.

Οι συνήθεις συμπεριφορές που σχετίζονται με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση στους εφήβους, γενικά, περιλαμβάνουν αρνητική σκέψη, καταθλιπτικά συμπτώματα (συμπεριλαμβανομένης της απομονωσης από δραστηριότητες ή φίλους, θλίψη, κόπωση, ευερεθιστότητα), χρήση ναρκωτικών, ακαδημαϊκά προβλήματα και δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Η αρνητική αυτο-ομιλία είναι ένα άλλο σημάδι που πρέπει να προσέχουν οι γονείς, γιατί αυτό μπορεί να εκδηλωθεί είτε μέσω υποτιμητικών σχολίων είτε μέσω της επιλογής να συγκρατηθούν από το να εκφράζονται αυθεντικά.

6 συμβουλές για να χτίσετε και να προστατεύσετε την αυτοεκτίμηση του εφήβου σας

Συμβουλές για να χτίσετε και να προστατέψετε την αυτοεκτίμηση ενός εφήβου

Να είστε παρόντες

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν και να προστατεύσουν την αυτοεκτίμηση του εφήβου τους είναι να είναι εκεί γι’ αυτόν και να τον αγαπούν άνευ όρων. Ένας γονιός σε γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, ξέρει όλα όσα είναι καλά και σωστά, γνωρίζει τα προβλήματά σου. Όταν εξακολουθούν να αποφασίζουν ότι αξίζεις να σε αγαπούν, αυτό που πραγματικά μεταφράζεται σε έναν άνθρωπο που ξέρει ότι αξίζει να τον αγαπούν. Όταν ένας νέος άνθρωπος ξέρει ότι αξίζει να τον αγαπούν, έχει μια φυσική ασπίδα απέναντι σε αυτές τις εξωτερικές δυνάμεις που λένε ότι δεν είναι αρκετά καλός.

Οι γονείς δεν μπορούν πάντα να επηρεάσουν την αυτοεκτίμηση των παιδιών, αλλά μπορούν να επηρεάσουν βαθιά την αίσθηση της αυτοεκτίμησής τους. Η αυτοεκτίμηση μπορεί να είναι κάτι που νιώθουν εκείνη τη στιγμή, αλλά η αυτοεκτίμηση είναι κάτι που κουβαλούν για μια ζωή.

Μοντέλο υγιούς αυτοεκτίμησης

Όπως αποδεικνύεται, ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς διαμορφώνουν τη δική τους αυτοεκτίμηση επηρεάζει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο ένας έφηβος θα αναπτύξει αυτοεκτίμηση. Τα παιδιά είναι προϊόν του περιβάλλοντος και του κόσμου τους. Αν ένας γονιός παλεύει με την αυτοεκτίμηση, αυτό διαμορφώνεται και το παιδί παίρνει τα ίδια μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς.

Κρατήστε την επικοινωνία ανοιχτή

Να ασχολείστε τακτικά με τον έφηβό σας. Κάντε ερωτήσεις. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουν ότι μπορούν να σας πουν απολύτως τα πάντα. Μην πιέζετε, αλλά ελέγχετε τακτικά, και τελικά, αν προσπαθείτε πραγματικά να συνδεθείτε, θα μιλήσουν. Όταν πρόκειται για σχόλια που φαίνεται να συνδέονται με χαμηλή αυτοεκτίμηση, οι γονελις μπορούν να αντανακλούν αυτά που άκουσαν από τον έφηβο (όπως: “Σε άκουσα να λες…”), να επικυρώνουν τη σκέψη τους (όπως: “Πρέπει να είναι δύσκολο να νιώθεις έτσι για τον εαυτό σου…”) και στη συνέχεια να συμπάσχουν.

Διδάξτε στους εφήβους σας πώς να επιλύουν τα προβλήματά τους και στη συνέχεια δώστε τους την ελευθερία να το κάνουν

Δώστε στα παιδιά τα εργαλεία για την επίλυση προβλημάτων, και στη συνέχεια απομακρυνθείτε για να τα αφήσετε να το κάνουν. Όταν τα παιδιά κάνουν τις δικές τους επιλογές και αισθάνονται ικανά σε κοινωνικές και ακαδημαϊκές καταστάσεις, αισθάνονται καλύτερα με τον εαυτό τους. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να αποσύρουν την παρόρμηση να μικροδιαχειρίζονται τους εφήβους τους ή να διορθώνουν καταστάσεις -είτε κοινωνικές είτε ακαδημαϊκές.

Πολλοί γονείς να προσπαθούν να λύσουν προβλήματα για τα παιδιά, και αυτό δεν τα διδάσκει πώς να το κάνουν. Τελικά, είναι ένα κρίσιμο μέρος για να τα βοηθήσουμε να συνειδητοποιήσουν την αυτοεκτίμησή τους. Καλό θα είναι οι γονείς να αφήνουν τους εφήβους να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις και να έχουν τις δικές τους απόψεις αντί να τους λένε τι σκέφτονται και στη συνέχεια να γιορτάζουν την προσπάθεια και όχι το αποτέλεσμα.

Εξομαλύνετε την αποτυχία. Είναι μέρος της ζωής, άλλωστε, και όσο πιο γρήγορα τα παιδιά μάθουν πώς να τη διαχειρίζονται με επιτυχία, τόσο καλύτερα θα είναι.

Έλεγχος κοινωνικών σχέσεων

Καλό θα είναι οι γονείς να γνωρίζουν ποιοι είναι οι φίλοι του εφήβου τους και τι είδους σχέσεις έχουν. Μην παρακολουθείτε υπερβολικά, προειδοποιεί, αλλά βοηθήστε τους να αναγνωρίσουν την προβληματική συμπεριφορά, αν υπάρχει, και δείξτε τους πώς να επιλύουν τα προβλήματα. Επισημάνετε ότι δεν σας αρέσει ο τρόπος με τον οποίο τους συμπεριφέρεται ο Χ, και στη συνέχεια ακούστε την άποψη του εφήβου σας σχετικά με αυτό. Μιλήστε τους για το πώς μπορούν να λύσουν μόνοι τους το πρόβλημα.

Να είστε ενήμεροι για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Όταν σκεφτόμαστε τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, πολλοί από εμάς δείχνουν αμέσως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν έχουμε άδικο – σίγουρα υπάρχει συσχέτιση. Δεν έχουμε επίσης δίκιο.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπήρξαν ταυτόχρονα κάτι απολύτως θαυμάσιο για την αυτοεκτίμηση και κάτι απολύτως τρομερό για την αυτοεκτίμηση των παιδιών, αφού τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να είναι θετικά, ειδικά όταν επιτρέπουν στα παιδιά που νιώθουν ότι είναι περιθωριακοί να συνδεθούν με άλλους εκτός του περινάλλοντός τους.

Ωστόσο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά την αυτοεκτίμηση ενός εφήβου όταν γίνονται ένα μέρος όπου το νόημα είναι ότι δεν είσαι αρκετά καλός. Χάρη στα φίλτρα και τις φωτογραφίες με photoshop, οι έφηβοι βομβαρδίζονται συνεχώς με εικόνες τελειότητας, οι οποίες δεν είναι πραγματικές. Η αυτοεκτίμησή τους μπορεί να αρχίσει να υποφέρει όταν δεν μπορούν να φτάσουν αυτά τα ψεύτικα ιδανικά ή να συγκεντρώσουν έναν συγκεκριμένο αριθμό likes.

Είναι δύσκολο για τους ενήλικες να επεξεργαστούν τον καταιγισμό πληροφοριών, και όταν πρόκειται για εφήβους, είναι ακόμη πιο δύσκολο. Οι έφηβοι δεν έχουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου ή την εμπειρία ζωής για να το επεξεργαστούν.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.