6 συναρπαστικά στοιχεία για το φτέρνισμα!

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

Influence:

Το φτέρνισμα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής με τους παράγοντες που το προκαλούν να είναι πολλοί και διάφοροι. Αποτελεί ένα αντανακλαστικό του ανθρώπινου σώματος, το οποίο δεν μπορούμε να το ελέγξουμε και προκαλείται όταν το αναπνευστικό μας σύστημα θέλει να αποβάλει κάποια βλαβερά για εκείνο, περιβαλλοντικά μόρια. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα εκπληκτικά στοιχεία για το φτέρνισμα τα οποία αξίζει να μοιραστούμε μαζί σας.

Ταξιδεύει πιο γρήγορα από ό,τι μπορείτε να σκεφτείτε

Αν  υπάρχουν μερικά ενδιαφέροντα πράγματα για το φτέρνισμα, η ταχύτητά του είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο συναρπαστικά. Ναι, το φτέρνισμα ταξιδεύει πιο γρήγορα από ό,τι νομίζετε. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, ένα φτέρνισμα μπορεί να «τρέξει» περίπου με 100 μίλια την ώρα!

Μπορεί να στείλει τα μικρόβια πραγματικά  πολύ μακριά

Όταν φτερνίζεστε, τα μικρόβια μπορούν να ταξιδεύουν από μια ακτίνα 1 έως 10 μέτρα μακριά!  Έτσι, εάν παρατηρήσετε ότι κάποιος πρόκειται να φτερνιστεί και στέκεστε κοντά του, καλύτερα να πάτε 10 μέτρα μακριά πριν τα μικρόβια σας χτυπήσουν στο πρόσωπο. Λέτε να προλάβετε;

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θυμάρι, σκόρδο και εχινάκια σκοτώνουν την εποχική γρίπη

______________________

Η ηλιοφάνεια κάνει κάποιους ανθρώπους να φτερνίζονται

Πράγματι, είναι πολύ ενδιαφέρον ότι  υπάρχουν άνθρωποι που φτερνίζονται στο φως του ήλιου. Το ερέθισμα του φωτός στο αντανακλαστικό της ίριδας του ματιού, μεταδίδεται μέσω του οπτικού νεύρου, ενώ σε αυτήν τη διαδικασία εμπλέκεται και το οφθαλμοκινητικό νεύρο. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, ένα έμμεσο ερέθισμα μεταδίδεται και στο οφθαλμικό τρίδυμο νεύρο. Αυτό προκαλεί το ρινικό ερεθισμό και κατ’ επέκταση το φτέρνισμα. Αυτό ονομάζεται φωτικό φτέρνισμα.

6 συναρπαστικά στοιχεία για το φτέρνισμα!

Ως αντανακλαστικό, τα μάτια κλείνουν

Σίγουρα το έχετε παρατηρήσει κι εσείς πως δεν μπορείτε να φτερνίζεστε με τα μάτια σας ανοιχτά. Είναι ένα ακούσιο αντανακλαστικό που δεν μπορείτε να το ελέγξετε. Όταν φτερνίζεστε, τα μάτια σας θα κλείσουν ακούσια. Ακόμη και αν προσπαθήσετε να τα κρατήσετε ανοιχτά ενώ φτερνίζεστε, δεν μπορείτε.

Η καρδιά σας δεν θα σταματήσει όταν φτερνίζεστε

Ίσως να έχετε ακούσει κι εσείς τον  αστικό μύθο που επικρατεί, ότι η καρδιά μας πάει πιο γρήγορα όταν φτερνιζόμαστε. Στην πραγματικότητα, ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνεται λίγο όταν φτερνιζόμαστε αλλά δεν σταματά τελείως.

Η διακοπή ενός φτερνίσματος μπορεί να είναι επιβλαβής

Εάν ένα φτέρνισμα είναι στα μισά του δρόμου από τη μύτη σας, μην προσπαθήσετε να το κρατήσετε πίσω, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς, όπως τα εξασθενημένα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο, πρόβλημα στο τύμπανο των αυτιών και στα αιμοφόρα αγγεία στα μάτια.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…