6 συμβουλές για να ενθαρρύνετε τη δημιουργικότητα στα παιδιά

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα

Η δημιουργικότητα είναι ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας και είναι κάτι που υπερβαίνει την τέχνη και τη μουσική – είναι μια ικανότητα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για, σχεδόν, όλα όσα κάνουμε. Οι πόρτες ανοίγουν, πιο εύκολα, στα δημιουργικά άτομα και, ως γονείς, έχετε τον σημαντικό ρόλο να καλλιεργήσετε τη δημιουργικότητα των παιδιών σας.

Είμαστε όλοι, εγγενώς, περίεργοι και δημιουργικοί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Για να είναι τα παιδιά δημιουργικά, πρέπει να τα ενθαρρύνετε να αντιμετωπίζουν τη ζωή και την τέχνη με διάθεση εξερεύνησης και περιπέτειας

Το πιο σημαντικό που θα πρέπει να λάβετε υπόψη είναι το παράδειγμά σας. Τα παιδιά μιμούνται τον κόσμο γύρω τους και η επιρροή των γονέων είναι η ισχυρότερη. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να έχουν πρότυπα


Δεν είστε εσείς ένα δημιουργικό άτομο; Δεν χρειάζεται να είστε καλοί στο να σχεδιάζετε ή να παίζετε ένα όργανο. Κάτι απλό όπως μια νέα συνταγή,  η διακόσμηση ενός δωματίου ή ακόμα και ένα χόμπι, μπορεί να είναι μια ευκαιρία για δημιουργία. Ένα δημιουργικό έργο θα μπορούσε να είναι να φτιάξετε κεριά ή βόμβες μπάνιου

Τα δημιουργικά άτομα είναι οι καλύτεροι λύτες προβλημάτων. Συνδέονται με τους άλλους, εκφράζοντας τον εαυτό τους με τον πιο μοναδικό τρόπο. Γι’ αυτό καλλιεργήστε τη δημιουργικότητα και τη συνεχή περιέργεια στα παιδιά σας. 

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να ενθαρρύνετε τη δημιουργικότητα στα παιδιά:  

Θετική ενίσχυση

Η χρήση θετικής ενίσχυσης για τις προσπάθειες ή τα επιτεύγματα των παιδιών μας, θα βοηθήσει, σημαντικά, στη δημιουργικότητά τους. Όταν γιορτάζετε, ακόμα και τα μικρότερα δημιουργικά έργα, αυξάνετε την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους και τους ενθαρρύνετε να δοκιμάσουν, ακόμα περισσότερα, δημιουργικά πράγματα. 

Όταν τα παιδιά μας βλέπουν ότι εκτιμούμε την προσπάθειά τους, είτε πρόκειται για ένα κομμάτι χαρτί, μια ανόητη χορευτική κίνηση ή ένα νέο τραγούδι, θα τα ενθαρρύνει να εξερευνήσουν περισσότερα και να μάθουν νέα πράγματα. Ας βρούμε λίγο χρόνο από τα σφικτά προγράμματά μας. Ας σταματήσουμε ό, τι κάνουμε και ας ρωτήσουμε τα παιδιά μας για το έργο τους. Ζητήστε τους να σας διδάξουν αυτό το νέο βήμα χορού ή το τραγούδι. Αυτές οι απλές πράξεις κάνουν τη διαφορά.

Διαθέστε έναν τοίχο στο σπίτι σας που θα είναι μόνο για τα σχέδια των παιδιών σας. Είναι ένας απλός  τρόπος να τους δείξετε πόσο περήφανοι είστε για τη δουλειά τους, ακόμα κι αν είναι απλώς μουντζούρες. Υποστηρίζοντας τις δημιουργικές προσπάθειες των παιδιών σας, ενθαρρύνονται να εκφράζονται καλλιτεχνικά, χωρίς περιορισμούς και αίσθημα αποδοκιμασίας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπορώ και εγώ να γίνω δημιουργικός;


  • Έχετε πάντα μαζί σας χαρτί και κραγιόνια 

Είναι καλή ιδέα να έχετε μαζί σας ένα κουτί με σύνεργα ζωγραφικής, όποτε φεύγετε από το σπίτι. Πάρτε ένα παλιό κουτί παπουτσιών και βάλτε μέσα κραγιόνια και χαρτιά έτσι ώστε με την πρώτη ευκαιρία, π.χ. όταν βρίσκεστε σε μια αίθουσα αναμονής ή όταν περιμένετε να σας σερβίρουν το φαγητό, δεν αφήνετε ούτε μια δημιουργική στιγμή να περάσει. Όπου κι αν βρίσκεστε, έξω από το σπίτι, θα υπάρχει, πάντα, μία δημιουργική ατμόσφαιρα και είναι καλή συνήθεια να την καλλιεργήσετε.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζωγραφική, ένα χόμπι δημιουργικότητας και χαράς


  • Κάντε δημιουργικά πράγματα μαζί

Ένα περιβάλλον που δείχνει υποστήριξη, σε αντίθεση με τον περιορισμό των δημιουργικών προσπαθειών, είναι το καταλληλότερο μέρος για να ενθαρρύνει τη φαντασία και την επινοητικότητα. Ο αντίκτυπος της σύνδεσης με τα παιδιά μας, μέσω καλλιτεχνικών τρόπων δείχνει δια βίου οφέλη κοινωνικά, συναισθηματικά και διανοητικά.

Μπορείτε να ενθαρρύνετε τη δημιουργικότητά τους μέσω της ζωγραφικής, της αφήγησης ή ακόμα και ενός ανόητου χορού που θα τα κάνει να αισθάνονται ότι βρίσκονται σε μια ασφαλή ζώνη για να γελάσουν, να είναι ανόητα, να μάθουν και να συνδέονται. Αυτό είναι ένα σημαντικό δομικό στοιχείο για την επιτυχία. Όταν τα παιδιά μας βλέπουν και αισθάνονται ότι γιορτάζουμε τη δημιουργικότητα με οποιαδήποτε μορφή, καλλιεργούμε τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη.

  • Αφήστε τους να επιλέξουν τι να φορέσουν

Τα παιδιά είναι σε θέση να κάνουν πολλά πράγματα μόνα τους, πολύ νωρίτερα απ’ ότι πιστεύουμε. Όταν τα αφήσετε να γίνουν ανεξάρτητα, όχι μόνο αυξάνετε την αυτοεκτίμησή τους, δείχνετε, επίσης, εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους. Η ανεξαρτησία παίζει μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανεξάρτητα παιδιά, ανεξάρτητοι ενήλικες


Ξεκινήστε αφήνοντάς τα να αποφασίσουν τι θα φορέσουν και δώστε τους την ευκαιρία να δείξουν το γούστο τους, με στυλ. Αυτό θα τους δώσει την ευκαιρία να εκφράσουν το πώς θέλουν να τα βλέπουν οι άλλοι. Έχει γίνει συνήθεια για εμάς να κάνουμε πράγματα για αυτά, επειδή βιαζόμαστε ή δεν έχουμε υπομονή. Ωστόσο, μια ήρεμη, λιγότερο απαιτητική προσέγγιση προωθεί την επίλυση προβλημάτων και τα παιδιά τείνουν να μεγαλώνουν ως κριτικοί στοχαστές.

Μπορεί, λοιπόν, το παιδί σας να εμφανιστεί με μια, κάπως, ασυνήθιστη εμφάνιση, αλλά η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση που θα κερδίσει είναι απίστευτη. Αφήστε το να σας οδηγήσει και… μπορεί να εκπλαγείτε ευχάριστα!

  • Αφήστε τους να αναλάβουν τον χρόνο της ιστορίας

Τα παιδιά είναι οι πιο ευφάνταστοι άνθρωποι και είναι σπουδαίοι αφηγητές. Για να ενθαρρύνετε τη δημιουργικότητά τους, δώστε τους χρόνο να αφηγηθούν τις ιστορίες τους και το πιο σημαντικό, να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή, όταν το κάνουν. Βοηθήστε τα να κατανοήσουν τις εικόνες, θέτοντας ερωτήσεις όπως, “τι νομίζετε ότι κάνουν;” Ρωτήστε τα τι θα είχαν κάνει για να λύσουν το πρόβλημα της ιστορίας. Αυτό προωθεί την κριτική σκέψη και βελτιώνει τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι παράγοντες που επηρεάζουν την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης στο σχολείο


  • Επινοήστε παιχνίδια ρόλων

Το παιχνίδι ρόλων είναι ζωτικής σημασίας, γιατί τα παιδιά ασκούν τη σκέψη τους, αυξάνεται η γνωστική ευελιξία τους και οι ευφάνταστες δεξιότητές τους. Επιπλέον,  μαθαίνουν να συνεργάζονται, κάτι που είναι απαραίτητο για την κοινωνική ανάπτυξη και είναι ένας πολύ καλός τρόπος να κατανοήσουν τις πραγματικές καταστάσεις της ζωής και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο κόσμος. Στην κυριολεξία, βλέπουν πως είναι να «μπαίνουν» στα παπούτσια κάποιου άλλου. 

  • Αγκαλιάστε την ατομικότητα του παιδιού σας

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα παιδιά μας έχουν τους δικούς τους μοναδικούς τρόπους έκφρασης της δημιουργικότητάς τους. Μπορεί να γίνει ακατάστατο, μπορεί να κάνει φασαρία, αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να δημιουργήσετε μια ατμόσφαιρα που να ευνοεί τη δημιουργική μάθηση και να είστε μαζί τους σε κάθε βήμα.

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.