Μία σχέση μπορεί να ανθίσει όταν υπάρχουν κάποια βασικά συστατικά που δημιουργούν καλές και υγιείς συνθήκες και για τις δύο …
6 σημάδια που δείχνουν ότι ΕΣΥ είσαι το πρόβλημα στη σχέση σου
Μήπως εκνευρίζεσαι με το παραμικρό πλέον στη σχέση σου ή αντίθετα όλα τα βλέπεις απολύτως τέλεια; Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι μέσα σου ότι κάτι δεν πάει πολύ καλά…
Όταν μας χτυπάει την πόρτα ο έρωτας, δεν φανταζόμαστε πως κάποτε η σχέση μας δεν θα μοιάζει τόσο ειδυλλιακή όπως πρώτα. Εξαρτάται από το ζευγάρι πώς θα το διαχειριστεί και αν θα το ξεπεράσει.
Τις περισσότερες φορές, αντιδράμε εν θερμώ και κατηγορούμε τους συντρόφους μας για τα προβλήματα στη σχέσης μας. Πριν αρχίσουμε να εκτοξεύουμε κατηγορίες, όμως, καλό θα ήταν να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στον καθρέφτη και να εξετάσουμε και τη δική μας συμπεριφορά. Εξάλλου, μόνο αν αναλάβει ο καθένας το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί υπάρχει ελπίδα να σώσουμε τον γάμο μας και να ζήσουμε αρμονικά κι ευτυχισμένα.
Πιο συγκεκριμένα, αν συνηθίζεις να έχεις κάποια από τις παρακάτω συμπεριφορές, ίσως πρέπει να κάνεις το πρώτο βήμα με στόχο να δημιουργήσεις μια πιο υγιή σχέση.
Παίρνεις… φωτιά με το παραμικρό!
Αν συμβεί κάτι δυσάρεστο ανάμεσα σε σένα και τον σύντροφό σου, θυμώνεις κατευθείαν, αδυνατείς να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου και ξεσπάς με άσχημο τρόπο. Μπορεί να κρατάς μούτρα χωρίς να μιλάς, να μουρμουρίζεις τα παράπονά σου χωρίς να τα συζητάς ευθέως ή ακόμα και να φέρεσαι βίαια. Η μόνη διέξοδος από αυτή την κατάσταση, είναι να συνειδητοποιήσεις τη συμπεριφορά σου και να την αλλάξεις. Όταν καταλάβεις ότι «σου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι», βγες από το δωμάτιο μέχρι να ηρεμήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσεις την κατάσταση με ψυχραιμία και αγάπη.
Νομίζεις ότι σύντροφός σου είναι κατώτερος από σένα
Μπορεί να μην το κάνεις συνειδητά, αλλά φέρεσαι στον σύντροφό σου σαν να είναι κατώτερος από σένα. Δεν τον εκτιμάς αρκετά, τον μειώνεις σε κάθε ευκαιρία και γενικά φέρεσαι με περιφρόνηση και απαξίωση, είτε είστε οι δυο σας είτε βρίσκεστε μπροστά σε κόσμο. Ωστόσο, κανείς δεν ανέχεται την κακή συμπεριφορά για πολύ καιρό. Αργά ή γρήγορα ο σύντροφός σου θα αντιδράσει και οι συγκρούσεις ανάμεσά σας θα είναι έντονες.
Εξιδανικεύεις τον σύντροφό σου
Όταν εξιδανικεύουμε το ταίρι μας, αρχίζουμε να τον βλέπουμε όχι όπως είναι αλλά όπως θα θέλαμε να είναι. Τελικά, χωρίς να το θέλουμε, του φορτώνουμε μεγάλο βάρος αφού περιμένουμε από εκείνον να είναι τέλειος. Παρότι είναι ωραίο να θαυμάζουμε τον σύντροφό μας, δεν πρέπει να χάνουμε την αίσθηση της πραγματικότητας. Δεν υπάρχουν ούτε τέλειοι άνθρωποι ούτε τέλειες σχέσεις. Αγάπα τον άνθρωπο που έχεις πλάι σου ακριβώς όπως είναι – με τα προτερήματα και τα ελαττώματά του, χωρίς να προσπαθείς να υπερ-ρομαντικοποιείς τη σχέση σας.
Φοβάσαι τις συγκρούσεις
Μία σχέση περνάει από πολλά στάδια και ενίοτε καταλήγει σε διαφωνίες. Για να επιλύσουμε ένα πρόβλημα συχνά συγκρουόμαστε κι αυτό είναι φυσιολογικό και υγιές. Αν αποφεύγεις τις συγκρούσεις επειδή δεν μπορείς να τις διαχειριστείς, κάνεις τον σύντροφό σου να θυμώνει και να αγχώνεται για τη σχέση σας. Τελικά, αισθάνεται πως μπορείτε να είστε δίπλα του μόνο όταν όλα πάνε καλά, πράγμα ουτοπικό!
Δίνεις προτεραιότητα μόνο στις δικές σου ανάγκες
Για να λειτουργήσει μία σχέση χρειάζεται αμοιβαίες παραχωρήσεις και συμβιβασμούς. Οι σύντροφοι πρέπει να αντιλαμβάνονται ο ένας τις ανάγκες του άλλου και να τις σέβονται. Αν τα δικά σου «θέλω» βρίσκονται πάντα σε πρώτο πλάνο χωρίς να υπολογίζεις τις επιθυμίες του συντρόφου σου, μην απορήσεις τη στιγμή που θα ξεσπάσει.
Δεν αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου
Αν για όλα φταίει πάντα ο σύντροφός σου και ποτέ εσύ, μάλλον κάτι δεν πάει καλά στη σχέση σας. Τις περισσότερες φορές που ένα ζευγάρι καταλήγει να καβγαδίζει φταίνε και οι δύο και καλό είναι να αναλαμβάνει ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί. Εάν δυσκολεύεσαι να ζητήσεις «συγγνώμη» και αντ’ αυτού εκτοξεύεις διαρκώς κατηγορίες για τη συμπεριφορά του άλλου, η έκβαση των σχέσεών σου μάλλον δεν θα είναι καλή.