6 προειδοποιητικά σημάδια ότι ίσως χρειαστεί να απομακρυνθείτε από έναν φίλο

Συντάκτης: Saky Koulibaly

Δεν αξίζει σε όλες τις φιλίες να διατηρηθούν, ειδικά όταν έχουν επίπτωση στην ψυχική μας υγεία. Υπάρχουν τρόποι να συνειδητοποιήσουμε ότι μια σχέση δεν μας ωφελεί. Αναγνωρίστε τα σημάδια.

Ορισμένες σχέσεις δεν προορίζονται να διαρκέσουν μια ολόκληρη ζωή. Μια υγιής φιλία συνήθως εκτίμηση και υποστήριξη. Ωστόσο, μερικές φορές, οι φιλίες μπορούν να εξελιχθούν και να αλλάξουν, και μπορεί να αρχίσετε να νιώθετε ότι εσείς και ο φίλος σας δεν έχετε πλέον την ίδια σύνδεση, σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Bobbi Banks. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ξέρετε πότε μια φιλία σας χαρίζει χαρά και πότε, αντίθετα, σας αφαιρεί ενέργεια. Εμπιστευτείτε τα συναισθήματά σας.

Συνήθως είναι πιο εύκολο να συνειδητοποιήσετε ότι ένα ζευγάρι δεν μπορεί πλέον μαζί, εφόσον δεν υπάρχουν αισθήματα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε μια φιλία.  Υπάρχουν ορισμένα σημάδια που δείχνουν ότι μια φιλία έχει φτάσει στο τέλος της και δεν πρέπει να τα παραβλέψετε.

Διαβάστε επίσης: Ουσιαστική φιλία σημαίνει μοιράζομαι και δίνω χώρο στη ζωή μου

Στον λογαριασμό της στο Instagram, η ψυχοθεραπεύτρια συνιστά να επικεντρωθείτε σε φιλίες που πληρούν ορισμένα θεμελιώδη κριτήρια. Ανάμεσα σε αυτά είναι να νιώθετε ασφαλείς, ώστε να εκφράζετε ελεύθερα τις σκέψεις και τις απόψεις σας και να είστε ο εαυτός σας. Ακόμη, είναι σημαντικό να υποστηρίζετε ο ένας τον άλλον και να μην υπάρχει ανταγωνισμός. Επιπλέον, θα πρέπει να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε και να αναλάβετε την ευθύνη των λαθών σας. Αντίθετα, απομακρυνθείτε από φιλίες όπου:

  • Εσείς είστε ο μόνος που κάνει προσπάθεια, είτε πρόκειται για να συναντηθείτε, να κάνετε σχέδια, είτε απλά να ενημερώνεστε..
  • Νιώθετε ψυχολογική κόπωση όταν είστε μαζί τους.
  • Αρνούνται να σεβαστούν τα όριά σας. Ανεξάρτητα από τους λόγους για τους οποίους θέτετε κάποια όρια σχετικά με τον χρόνο που περνάτε μαζί, τη σωματική επαφή ή την ανάγκη σας για απόρρητο, ο φίλος σας πρέπει να τα σεβαστεί.
  • Νιώθετε μοναξιά και αόρατοι στην παρουσία τους. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι αυτός ο άνθρωπος δεν σας δίνει την απαραίτητη προσοχή, δεν ακούει αυτά που λέτε και δεν αντιλαμβάνεται τα συναισθήματά σας.
  • Υποβαθμίζουν ή αγνοούν τα επιτεύγματά σας. Όταν ζηλεύουν την κατάστασή σας, την ευτυχία σας ή δεν χαίρονται μαζί σας, μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας τοξικής φιλίας.
  • Δεν νιώθετε άξιοι εκτίμησης. Όπως σε κάθε σχέση, ορισμένες υποτιμητικές και ασέβεις συμπεριφορές απέναντί σας μπορούν να ζημιώσουν την αυτοεκτίμησή σας. Στη φιλία, όπως και στον έρωτα ή στη δουλειά, αυτό δεν είναι ένα σημάδι μιας φιλικής σχέσης.

Συντάκτης: Saky Koulibaly,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.