6 μύθοι που δεν ισχύουν για την περίοδο

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Ο γυναικείος οργανισμός είναι αρκετά περίπλοκος και πολυσύνθετος. Ένα όμως από τα πιο σύνθετα στοιχεία του γυναικείου οργανισμού είναι η έμμηνος ρήση ή αλλιώς η περίοδος. Για το συγκεκριμένο φαινόμενο ακούγονται αρκετοί μύθοι οι οποίοι δεν είναι επιστημονικά ορθοί και αποδεδειγμένοι.

Έρχεται πάντα μετά από καθορισμένο αριθμό ημερών

Να διευκρινίσουμε ότι δεν είναι το ίδιο ο κύκλος της περιόδου και οι μέρες οι οποίες αποβάλλουμε το αίμα. Ο κύκλος  διαρκεί από την μια περίοδο μέχρι την άλλη. Όμως ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες διαρκεί περίπου 28 ημέρες, δεν είναι έτσι στην πραγματικότητα. Αυτό αποτελεί απλώς μια εκτίμηση κατά μέσο όρο αλλά όχι απόλυτη ημερομηνία. Συνεπώς λοιπόν δεν μπορούμε να υπολογίσουμε ακριβώς πότε θα έρθει μιας και μπορεί να υπάρχει καθυστέρηση, χωρίς να σημαίνει ότι έχουμε κάποια επιπλοκή ή ότι επέρχεται εγκυμοσύνη.


Διαβάστε Επίσης: Λύσε την απορία: Μάθε γιατί σου ήρθε τόσο νωρίς η πρώτη περίοδος!


Ο πόνος δεν είναι συνηθισμένος

Κάθε περίοδος χαρακτηρίζεται από τους πόνους οι οποίοι είναι και έντονοι. Όταν εννοούμε έντονοι  αρκετές φορές σε σημείο που να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές μας δουλειές. Μάλιστα υπάρχει και όρος που να περιγράφει αυτόν τον πόνο και ονομάζεται δυσμηνόρροια. Επιπλέον, υπάρχουν μελέτες οι οποίες εξομοίωσαν για λίγο χρόνο τον πόνο της περιόδου στους άνδρες και τα αποτελέσματα ήταν εκκωφαντικά. Οι άντρες δεν άντεξαν τον πόνο της περιόδου.

6 μύθοι που δεν ισχύουν για την περίοδο

Η διάθεση πέφτει κατακόρυφα

Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες οι οποίες δεν ελέγχουμε.  Εκκρίνονται οιστρογόνα και προγεστερόνη. Τα οιστρογόνα είναι ουσίες οι οποίες σχετίζονται με την χαρά αλλά η προγεστερόνη σχετίζεται με τον φόβο, το άγχος και τον θυμό. Έτσι κατά την διάρκεια της περιόδου το γυναικείο σώμα αλλάζει σε σημαντικό βαθμό, με τις ορμόνες να παίζουν αρκετά σημαντικά ρόλο. Τα οιστρογόνα πέφτουν κατακόρυφα ενώ η προγεστερόνη ανεβαίνει αρκετά προκαλώντας τις συγκεκριμένες και γνωστές εκρήξεις θυμού όπως επίσης και των άλλων συναισθημάτων.

Το αίμα της περιόδου είναι βρώμικο αίμα

Το αίμα της περιόδου περιέχει το νεκρό ωάριο το οποίο δεν έχει γονιμοποιηθεί. Κατά τα άλλα, το αίμα της περιόδου είναι απλώς αίμα από τον οργανισμό μας. Δεν αλλάζει την δυνατότητά μας να κάνουμε σεξ με τον σύντροφο μας και δεν έχει κάποιον κίνδυνο σχετικά με το σεξουαλική δραστηριότητα.

6 μύθοι που δεν ισχύουν για την περίοδο

Μόνο οι γυναίκες έχουν περίοδο

Δεν είναι αρκετά ακριβής δήλωση. Μερικές γυναίκες δεν έχουν περίοδο για διάφορους γενετικούς λόγους όπως επίσης μερικοί άνδρες έχουν περίοδο. Συγκεκριμένα μιλάμε για τα non-binary άτομα και για τους transgender άντρες οι οποίοι με την εγχείρηση αλλαγής φύλου είναι δυνατόν να έχουν περίοδο με όλες τις ορμονικές αλλαγές που συνεπάγονται με αυτήν.


Διαβάστε Επίσης: Τι αποκαλύπτει η περίοδος για την υγεία σου


Η περίοδος είναι ατομικό πρόβλημα

Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες γυναίκες στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε καλή περίθαλψη  και σε συνθήκες υγιεινής. Ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) ανακήρυξε την περίοδο ως ένα από τα πιο φλέγοντα ζητήματα μιας και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πολλών ειδών μολύνσεις ως αποτέλεσμα της περιόδου.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.