6 λόγοι που δεν καίτε αρκετό λίπος

Συντάκτης: Ελευθερία Δαμάλα

Προσπαθείτε να κάψετε λίπος με υγιεινή διατροφή και εντατική άσκηση, αλλά με πενιχρά αποτελέσματα; Δείτε 6 λόγους που μπορεί να συμβαίνει αυτό.

Αν είστε σαν τη συντριπτική πλειονότητα των αθλητών, τότε η καύση λίπους και η επίτευξη σωματικής διάπλασης είναι δύο από τους πρωταρχικούς στόχους σας. Παρ’ όλο που οι περισσότεροι ασκούμενοι βρίσκουν μερικούς αποτελεσματικούς τρόπους για να χάσουν λίπος, σε πολλούς διαφεύγουν τα πιο κρίσιμα στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη της ιδανικής σωματικής διάπλασης.

Ιδού, λοιπόν, ο τρόπος για να επιτύχετε το ιδανικό σώμα!

Υπάρχουν έξι λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην καίτε καλύτερα το λίπος και πώς να το διορθώσετε. Μερικοί από αυτούς είναι αντιδιαισθητικοί και μπορεί να σας εκπλήξουν, ενώ άλλοι είναι λίγο πιο βασικοί, αλλά πρέπει να επαναλαμβάνονται λόγω της σημασίας τους. Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές και συνεχίστε την προσπάθεια επίτευξης των στόχων σας.

  1. Δεν γυμνάζεστε για καύση λίπους

Απλή και λιτή συμβουλή: η άρση βαρών είναι κρίσιμη για την απώλεια λίπους. Εάν κάνετε διάδρομο, συμμετέχετε σε μαθήματα αεροβικής γυμναστικής ή κάνετε τζόκινγκ στην πλειονότητα των προπονήσεών σας, ήρθε η ώρα να επανεξετάσετε αυτή τη στρατηγική απώλειας λίπους και βάρους. Η προσθήκη της προπόνησης με βάρη HIIT (HIGH INTENSIVE INTERVALS TRANING) σε προγράμματα εκγύμνασης έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον μεταβολισμό, βελτιώνει τη σύνθεση του σώματος (την αναλογία σωματικού λίπους προς άπαχο μυ) και βελτιώνει την αποτελεσματικότητα με την οποία το σώμα καίει λίπος για καύσιμο παρά μύες.

Λύση: Προσθέστε το HIIT στις προπονήσεις σας

Η προπόνηση διαστημάτων υψηλής έντασης είναι ένας συνδυασμός μικρών, υψηλής έντασης ασκήσεων, που ακολουθούνται από μια σύντομη περίοδο ανάκαμψης. Το HIIT μπορεί να γίνει με σχεδόν οποιαδήποτε άσκηση και δεν είναι καθόλου χρονοβόρο.

  1. Δεν τρώτε αρκετά

Ναι, σωστά διαβάσατε. Το να μην τρώτε αρκετά μπορεί να σας εμποδίσει να κάψετε λίπος. Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται περίεργο ή αντίθετο στη διαίσθησή σας, το να μην τρώτε αρκετά είναι ένα μεγάλο άγχος για το σώμα, που μπορεί να το κάνει να συγκρατεί το λίπος. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν είστε πολύ δραστήριοι και καίτε πολλές θερμίδες. Το σώμα σας είναι απίστευτα έξυπνο και θα κάνει ό,τι μπορεί για να επιβιώσει. Έτσι, αν αισθάνεται ότι δεν λαμβάνετε επαρκείς θερμίδες, θα αρχίσει να συγκρατεί το λίπος για να προστατεύσει τα όργανά σας. Για να μην αναφέρουμε την αύξηση της ορμόνης κορτιζόλης (που μπορεί επίσης να αμβλύνει τις προσπάθειες απώλειας λίπους) και το ψυχολογικό στρες.

Λύση: Φάτε μια επαρκή ποσότητα θερμίδων (ειδικά πρωτεΐνη)

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βγαίνετε έξω και να τρώτε όσες περισσότερες θερμίδες μπορείτε, αλλά μάλλον ότι πρέπει να βεβαιωθείτε πως τρώτε αρκετή ποσότητα θερμίδων, ειδικά εάν είστε δραστήριοι και καταστρέφετε μυϊκό ιστό. Η πρωτεΐνη είναι ιδιαίτερα σημαντική, οπότε βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης μαζί με ισορροπία υγιεινών λιπαρών και υδατανθράκων, για να διατηρήσετε τον μεταβολισμό σας ενεργό.

  1. Δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη

Εάν έχετε περάσει χρόνο στο γυμναστήριο προσπαθώντας να βελτιώσετε τη σωματική σας διάπλαση, πιθανότατα γνωρίζετε ότι η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης είναι ζωτικής σημασίας. Εκτός από τη βελτίωση της σύνθεσης του σώματος και την αύξηση του μεταβολισμού του λίπους, η πρωτεΐνη σας βοηθά, επίσης, να αισθάνεστε πιο χορτάτοι για μεγαλύτερο διάστημα, πράγμα που σημαίνει λιγότερη επιθυμία για ανθυγιεινά σνακ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι η πρωτεΐνη είναι ιδανική για το δέρμα, τα μαλλιά, τα οστά και την υγιή γήρανση.

Λύση: Φάτε πρωινό

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση πρωινού βοηθά στο να μειωθούν οι λιγούρες και η κατανάλωση σνακ όλη την ημέρα, και είναι σημαντικό μέρος ενός προγράμματος μείωσης βάρους. Σας προτείνουμε ένα πρωινό με ισορροπία πρωτεϊνών, υδατανθράκων και υγιεινών λιπαρών, για να σας «κρατήσει» όλο το πρωί.

  1. Είστε πολύ αγχωμένοι

Έχετε απογοητευτεί ποτέ γιατί δεν χάσατε σωματικό λίπος παρά το ότι τρώτε καλά και ασκείστε σωστά; Μια εξήγηση μπορεί να είναι το υπερβολικό άγχος που προκαλεί υπερπαραγωγή σε ορισμένους τύπους ορμονών. Όταν το σώμα σας είναι αγχωμένο ως αποτέλεσμα είτε της ανησυχίας είτε της έλλειψης ύπνου είτε της υπερβολικής προπόνησης, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της κορτιζόλης. Αν και η κορτιζόλη είναι μια βασική ορμόνη που παίζει πολλούς σημαντικούς και ευεργετικούς ρόλους στο σώμα, η υπερβολική κορτιζόλη μπορεί να αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα, ειδικά εάν προσπαθείτε να δημιουργήσετε μια άπαχη σωματική διάπλαση. Όσον αφορά τη σωματική σας υγεία και την απώλεια λίπους, η περίσσεια κορτιζόλης μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες, όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση, αυξημένο κοιλιακό λίπος, μειωμένη ικανότητα καύσης λίπους, αντίσταση στην ινσουλίνη, καρδιαγγειακούς κινδύνους κ.ά.

Λύση: Κοιμηθείτε περισσότερο

Όπως έχουμε ήδη ακούσει όλοι πάνω από ένα εκατομμύριο φορές, το να μην κοιμάστε αρκετά είναι κακό για την υγεία σας. Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει συνέπειες στη συμπεριφορά, που επηρεάζουν τη σωματική μας διάπλαση με διάφορους τρόπους. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Journal of Sleep Research”, η απώλεια ύπνου που σχετίζεται με το άγχος μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της συναισθηματικής κατανάλωσης τροφής και, έπειτα, στην παχυσαρκία. Έτσι, ενώ μπορεί να μην πρόκειται για πρωτοποριακή έρευνα, δεν μπορούμε να μη σας πούμε να δώσετε προτεραιότητα στον επαρκή ύπνο εάν είναι σοβαρή επιδίωξή σας η βελτίωση της υγείας και της σωματικής σας διάπλασης.

  1. Το πρόγραμμα διατροφής και άσκησής σας είναι πολύ αυστηρό

Αυτή είναι μια άλλη αιτία που μπορεί να σας εκπλήξει: η ανησυχία για τη σωστή διατροφή και η σκληρή προπόνηση μπορεί να είναι αντιπαραγωγικές. Αυτό πάλι επιστρέφει στην κορτιζόλη, την «ορμόνη του στρες». Μελέτες δείχνουν ότι ο γνωστικός διατροφικός περιορισμός μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της κορτιζόλης. Με άλλα λόγια, η υπερβολική ανησυχία για τη διατροφή σας (ή την προπόνησή σας) μπορεί να αυξήσει την κορτιζόλη και να σας δυσκολέψει στο να επιτύχετε την επιδιωκόμενη σωματική διάπλαση. Αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματικό εάν δεν τρώτε και δεν κοιμάστε αρκετά, καθώς και οι δύο αυτοί παράγοντες αυξάνουν την έκκριση κορτιζόλης.

Λύση: Χαλαρώστε!

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι η δημιουργία μιας σωματικής διάπλασης χωρίς λίπος απαιτεί χρόνο και δεν θα συμβεί εν μἰα νυκτί. Ούτε θα είναι βιώσιμο εάν ακολουθήσετε ακραία μέτρα, όπως η υπερβολική μείωση θερμίδων, η εμμονή για την κατανάλωση μόνο των καθαρότερων τροφίμων σε τέλειες αναλογίες σε κάθε γεύμα, η πολύ έντονη άσκηση χωρίς επαρκή ανάκαμψη, η παράλειψη μιας ώρας ύπνου για να γυμναστείτε περισσότερο κ.λπ. Αυτή είναι μια συνταγή για να «τρελάνετε» τις ορμόνες σας, να σταματήσετε τις προσπάθειές σας για απώλεια λίπους και πιθανώς να παραιτηθείτε από τους στόχους σας. Αντ’ αυτού, στοχεύστε σε μια ισορροπημένη διατροφή με άφθονη πρωτεΐνη και θερμίδες και μη σας πιάνει πανικός εάν χάσετε μια προπόνηση ή φάτε ένα γεύμα που δεν ταιριάζει στον ορισμό της υγιεινής διατροφής. Επίσης, καταναλώστε τροφές που μειώνουν την κορτιζόλη.

  1. Πίνετε πάρα πολύ

Η ζωή θέλει ισορροπία, και δεν υπάρχει τίποτα λάθος σε μια περιστασιακή βραδινή έξοδο ή σε μια βραδιά με κρασί με τον σύζυγο ή τους φίλους. Παρ’ όλα αυτά, η υπερβολική ποσότητα αλκοόλ μπορεί να εμποδίσει σοβαρά τις προσπάθειές σας για απώλεια λίπους. Πολλά αλκοολούχα ποτά έχουν περισσότερες θερμίδες από ό,τι νομίζετε και η μειωμένη κρίση εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ σας δίνει μεγαλύτερο περιθώριο για να φάτε ανθυγιεινές τροφές σε υπερβολικές ποσότητες. Μελέτες δείχνουν ότι το αλκοόλ μπορεί επίσης να αυξήσει την όρεξη και να προκαλέσει υπερκατανάλωση τροφής σε σύγκριση με ένα γεύμα που σερβίρεται με αναψυκτικό.

Λύση: Πιείτε με μέτρο

Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε εντελώς το αλκοόλ για να επιτύχετε την ιδανική σωματική διάπλαση· απλώς προσπαθήστε να το καταναλώνετε με μέτρο και εξετάστε το ενδεχόμενο να αποφεύγετε τροφές με εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες που μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να καταναλώσετε όταν είστε εξουθενωμένοι.

Συμπέρασμα

Ελπίζω αυτές οι συμβουλές να σας βοηθήσουν στην προσπάθειά σας να κάψετε λίπος και να χτίσετε την ιδανική σωματική διάπλαση. Απλώς θυμηθείτε ότι αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο, υπομονή και ισορροπία για να είναι επιτυχής μακροπρόθεσμα. Αναπόφευκτα, θα υπάρξουν οπισθοδρομήσεις, αλλά, εάν ακολουθήσετε ένα συνετό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης μαζί με τις συμβουλές που περιγράφονται παραπάνω, θα είστε σε καλό δρόμο για να πετύχετε τους στόχους σας.

Συντάκτης: Ελευθερία Δαμάλα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.