Το ερώτημα προβληματίζει την ανθρωπότητα τουλάχιστον τα τελευταία 2.500 χρόνια. Tην απάντηση προσπάθησαν να δώσουν κορυφαίοι επιστήμονες και προσωπικότητες των …
6 καθημερινές συνήθειες για να εκπαιδεύσεις τον εγκέφαλό σου να είναι πιο ευτυχισμένος
Αν νομίζετε ότι το να γίνετε πιο ευτυχισμένος άνθρωπος δεν είναι στο χέρι σας, υπάρχει μια σοβαρή συμπεριφορική νευροεπιστήμη που θα σας αλλάξει γνώμη για τα καλά. Ξεκινάμε με 6 καθημερινές συνήθειες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά!
Ναι, μερικοί άνθρωποι φαίνεται να έχουν γεννηθεί ευτυχισμένοι. Ναι, άλλοι είναι καλύτεροι στο να “επιλέγουν” την ευτυχία, ακόμη και όταν τα πράγματα είναι δύσκολα. Και άλλοι πάλι έχουν τη λαμπρή ικανότητα να αισθάνονται χάλια, αλλά στη συνέχεια να ανακάμπτουν και να αισθάνονται ξανά πιο ευτυχισμένοι σε χρόνο μηδέν.
Η δύναμη των συνηθειών για να αισθάνεστε πιο ευτυχισμένοι
Η “επιλογή” της ευτυχίας είναι ένας τρόπος να το σκεφτείτε, αλλά αυτό το κάνει να ακούγεται πιο εύκολο και άμεσο από ό,τι είναι για τους περισσότερους ανθρώπους. Συνήθως δεν είναι τόσο απλό όσο το γύρισμα ενός διακόπτη. Η αύξηση των συναισθημάτων χαράς και ευτυχίας με βιώσιμο τρόπο έγκειται στη δύναμη των συνηθειών.
Οι συνήθειες δημιουργούνται όταν επαναλαμβάνουμε συμπεριφορές. Η συνειδητή υιοθέτηση συνηθειών και η προσοχή στα ευχάριστα αποτελέσματά τους αξιοποιεί τη δύναμη ενός υπάρχοντος, θετικού συστήματος ανταμοιβής στον εγκέφαλό μας. Όταν μια συμπεριφορά προκαλεί μια θετική συναισθηματική αντίδραση, είναι πιθανό να το θυμόμαστε αυτό και να το κάνουμε ξανά. Η επίγνωση του πώς κάτι μας κάνει να νιώθουμε καλά μπορεί να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε νέες θετικές συνήθειες.
#1 Κάντε 5 καθημερινές πράξεις καλοσύνης
Μπορείς να προσπαθήσεις να κάνεις 5 καλές πράξεις για τους άλλους; Σκεφτείτε να χαρίσετε σε κάποιον άλλον τη δική του μίνι στιγμή χαράς. Στείλτε στον φίλο σας ένα αστείο μήνυμα, τηλεφωνήστε στον παππού σας, γράψτε ένα θετικό σχόλιο σε μια ανάρτηση στο Instragram, μαζέψτε ένα σκουπίδι, φέρτε στον θυρωρό σας έναν latte. Δεν χρειάζονται μεγάλες χειρονομίες ή ετικέτες τιμών εδώ.
#2 Επικεντρωθείτε στην ευγνωμοσύνη
Πώς; Κάντε το συγκεκριμένο: γράψτε το, πείτε το δυνατά, σκεφτείτε το πρώτο πράγμα που θα κάνετε το πρωί. Κάντε μια λίστα με πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες, μικρά και μεγάλα. Η ευγνωμοσύνη είναι ένα αντίδοτο στο άγχος. Μπορούμε να βάλουμε τον εαυτό μας σε μια πιο θετική τροχιά για την ημέρα, αν ξεκινήσουμε το πρωί με ευγνωμοσύνη. Όταν ξυπνάτε, σκεφτείτε κάτι για το οποίο είστε ευγνώμονες.
#3 Ζήστε τη φύση κάθε μέρα
Βγείτε έξω κάθε μέρα και αφήστε το φυσικό φως, τους ήχους, τις μυρωδιές και το περιβάλλον να μειώσουν το άγχος σας και να ανεβάσουν τη διάθεσή σας. Βγείτε έξω και παρατηρήστε τη θέα ή το πράσινο γύρω σας, ανοίγοντας όλες τις αισθήσεις σας και κινούμενοι με τρόπο που να σας κάνει να σκεφτείτε.
#4 Αναπροσαρμόστε τα αρνητικά γεγονότα για να βρείτε μια ασημένια επένδυση
Τα άσχημα πράγματα συμβαίνουν και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν. Αναγνωρίστε τον πόνο, την ταλαιπωρία, το θυμό (όχι τοξική θετικότητα εδώ). Αλλά στη συνέχεια εργαστείτε σκληρά για να αλλάξετε την προοπτική σας βρίσκοντας το όφελος μέσα σε μια καθημερινή ταλαιπωρία.
Μια χρήσιμη αλλαγή, αν αισθάνεστε ιδιαίτερα κολλημένοι στους απαισιόδοξους τρόπους σας (θυμηθείτε, αυτή είναι απλώς μια συνήθεια που μπορείτε να σπάσετε!), ξεκινήστε ακόμα μικρότερα: Δείτε αν μπορείτε να αλλάξετε την προοπτική σας για να βρείτε κάτι πιο ουδέτερο σχετικά με μια αναποδιά ή ένα παράπονο. Αυτή η κατάσταση ήταν απαίσια, αλλά μπορείτε να την ανεχτείτε; Θα περάσει; Έχετε ξεπεράσει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν;
#5 Αξιοποιήστε τα θετικά γεγονότα για τους άλλους
Αυτό ταιριάζει με το να δείχνετε καλοσύνη προς τους άλλους, αλλά στην πραγματικότητα έχει να κάνει με το να ακούτε και να είστε παρόντες για τους αγαπημένους σας. Ζητήστε και ακούστε ενεργά ιστορίες για το τι πάει καλά στη ζωή των άλλων ανθρώπων.
#6 Επιβεβαιώνετε συχνά τις πιο σημαντικές αξίες σας
Αν οι πράξεις και οι αποφάσεις της ζωής μας δεν συμβαδίζουν με τις βαθύτερες αξίες μας, η δυστυχία σπάνια βρίσκεται πολύ μακριά. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας τι εκτιμάτε περισσότερο στον κόσμο και, στη συνέχεια, κάντε έναν απολογισμό για το αν ζείτε γι’ αυτά ή όχι. Ιεραρχήστε τη σημασία τεσσάρων βασικών αξιών και γράψτε μια σύντομη περιγραφή του τρόπου με τον οποίο εμφανίζονται στη ζωή σας. Επιστρέψτε συχνά σε αυτόν τον κατάλογο αξιών για να σας βοηθήσει να παίρνετε δύσκολες αποφάσεις, να κατευθύνετε τον εαυτό σας προς την ικανοποίηση και τελικά να βρείτε περισσότερο σκοπό και ευτυχία στην καθημερινή ζωή.