6 γεγονότα για το νερό που θα σε εκπλήξουν

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Τίποτα δεν είναι δωρεάν. Και αυτό ισχύει περισσότερο για το νερό από οτιδήποτε άλλο που καταναλώνουμε, λαμβάνοντας υπόψη ότι μόνο το 3% του παγκόσμιου νερού είναι πόσιμο και ότι χρησιμοποιούμε σήμερα μεγαλύτερες ποσότητες από ό, τι ποτέ.

Πολλοί από εμάς είμαστε εξοικειωμένοι με τη λήψη μέτρων σχετικά με την κατανάλωση νερού. Δεν κάνουμε πολύ ώρα ντους, δεν αφήνουμε το νερό να τρέχει ενώ βουρτσίζουμε τα δόντια μας, βάζουμε λιγότερα πλυντήρια, τραβάμε το καζανάκι της τουαλέτας λιγότερο συχνά… Με ποιους άλλους τρόπους μπορούμε να μειώσουμε τη λήψη νερού στην καθημερινότητά μας;

1. Το 95% του νερού είναι κρυμμένο στα γεύματά μας. Ενώ ένα κιλό μαρούλι κοστίζει περίπου 15 γαλόνια γλυκού νερού και μια φέτα ψωμί μόνο 10 γαλόνια, η σοκολάτα μπορεί να κοστίσει ένα αστρονομικό ποσό των 2.847 γαλονιών και ένα κιλό βοδινό κρέας περιέχει 2.500 γαλόνια. Το φαγητό για χορτοφάγους, λοιπόν, είναι ένας καλός τρόπος για να μειώσετε την κατανάλωση του νερού.

2. Σκεφτείτε τι πίνετε. Μια μπίρα περιέχει περίπου 20 γαλόνια νερού, ενώ τα αναψυκτικά αντιστοιχούν στα 50 ανάλογα με τη συσκευασία και τα σάκχαρα που χρησιμοποιούνται. Επίσης, αντικαταστήστε τον καφέ με τσάι. Ο καφές καταναλώνει περίπου 37 γαλόνια νερού κατά τη διαδικασία παραγωγής, ενώ το τσάι μόνο 9 γαλόνια.

3. Τα ρούχα που φοράμε, επίσης, καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες γλυκού νερού για να παραχθούν, όπως T-shirt με βαμβάκι και τζιν. Καταστήματα με second hand ρούχα ή vintage ρούχα αποτελούν καλές επιλογές βάζοντας τέλος στην αλόγιστη κατανάλωση νερού.

4. Σχεδόν όλα τα προϊόντα που κατασκευάζονται απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού κατά τη διαδικασία. Για την κατασκευή ενός smartphone απαιτούνται 240 γαλόνια νερού. Πιστεύετε πραγματικά ότι πρέπει να αλλάζετε το τηλέφωνό σας κάθε φορά που ένα νέο μοντέλο βγαίνει;

5. Χρησιμοποιήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή ακόμα καλύτερα τα πόδια σας. Όχι μόνο τα αυτοκίνητα καταναλώνουν δεκάδες χιλιάδες γαλόνια νερού κατά τη διάρκεια της κατασκευής, αλλά το αέριο που απαιτείται είναι περισσότερο από ένα γαλόνι νερού για κάθε γαλόνι αερίου.

6. Αν έχετε κήπο, εγκαταστήστε βαρέλια βροχής για τη διατήρηση του νερού, αντί να χρησιμοποιείτε συνεχώς τη βρύση σας. Υπάρχει μια μεγάλη κίνηση μεταξύ των καλλιτεχνών, καθώς ζωγραφίζουν βαρέλια βροχής με αποτέλεσμα να αποτελούν ένα ξεχωριστό και πολύχρωμο έργο τέχνης έξω από το σπίτι σας.

Πολλοί ειδικοί προβλέπουν ολέθριες ελλείψεις νερού εάν συνεχίσουμε να ακολουθούμε αυτή την πορεία.

*1 γαλόνι ισοδυναμεί περίπου με 4,5 λίτρα

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…