6 αγορές που θα μας βοηθήσουν να γίνουμε zero waste

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Ο zero waste τρόπος ζωής γίνεται όλο και πιο διαδεδομένος. Τα σημαντικά προβλήματα στο περιβάλλον σε συνδυασμό με τον υπερκαταναλωτισμό της σύγχρονης κοινωνίας, φαίνεται πως έχουν ευαισθητοποιήσει πολλούς. Μικρές αλλαγές, σε μικρές καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να κάνουν την αρχή για έναν πιο zero waste τρόπο ζωής.

Στην κουζίνα

Το σφουγγαράκι των πιάτων είναι ένα αντικείμενο που χρησιμοποιούμε καθημερινά για να καθαρίσουμε τα πιάτα μας, αλλά και διάφορες επιφάνειες της κουζίνας μας. Έρευνες δείχνουν ότι διαθέτει περισσότερα βακτήρια από μια τουαλέτα. Τα περισσότερα σφουγγαράκια δεν ανακυκλώνονται, ούτε είναι βιοδιασπώμενα. Συνεπώς καταλήγουν στις χωματερές μας και επιβαρύνουν τον πλανήτη μας, ιδιαιτέρως όταν αφήνουν πίσω μικροπλαστικά.

Η απλή λύση είναι μια οικολογική βούρτσα καθαρισμού πιάτων, η οποία σε απαλλάσσει από τα επιβλαβή στοιχεία των κοινών σφουγγαριών, απολυμαίνεται σωστά και διατηρείται για πολύ περισσότερο, γλιτώνοντας έτσι τα περιττά έξοδα.Αν όμως θες μια εναλλακτική λύση που σου θυμίζει ένα κοινό σφουγγάρι μπορείς να επιλέξεις ένα φυσικό σφουγγάρι λούφας για την κουζίνα ώστε να αποφύγεις την επιστροφή στο κλασικό σφουγγαράκι.

Ακόμη, αν θες να σταματήσεις να χρησιμοποιείς την πλαστική βούρτσα για να καθαρίζεις τα μπουκάλια σου, μπορείς να επιλέξεις μια βούρτσα μπουκαλιών κοκοφοίνικα. Η συγκεκριμένη διαθέτει τρίχες ικανές να καθαρίσουν τους πιο επίμονους λεκέδες και να φτάσουν τα πιο δυσπρόσιτα σημεία χωρίς να χαράζουν το σκεύος σου, ενώ όταν θέλεις να την αντικαταστήσεις, γνωρίζεις πως δεν επιβαρύνεις το περιβάλλον.

Γυάλινα βάζα

Τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται καν να τα αγοράσουμε, γιατί κάθε σπίτι έχει σε κάποια γωνιά μικρά, μεσαία ή μεγάλα βάζα από διάφορα είδη. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε αντί για πλαστικά τάπερ για να μεταφέρουμε τα γεύματά μας, να αποθηκεύσουμε ξηρούς καρπούς και μυρωδικά, να καταψύξουμε σάλτσες, σούπες και smoothies. Μπορούμε, ακόμα, να τα πάρουμε μαζί μας σε καταστήματα που πωλούν χύμα τρόφιμα και να τα χρησιμοποιήσουμε αντί για τις δικές τους πλαστικές σακούλες. Αν πρόκειται να τα βάλουμε στην κατάψυξη, στο γέμισμα αφήνουμε μερικούς πόντους κενό χώρο, για να μην σπάσουν.

Ανοξείδωτα φαγητοδοχεία

Είναι εξαιρετικά ανθεκτικά, πολύ πιο ελαφριά από τα γυάλινα, και τα βρίσκουμε σε μεγάλη ποικιλία μεγεθών. Τα επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία έχουν υψηλότερη τιμή από τα προϊόντα μιας χρήσης. Όμως, πόσες πλαστικές και χάρτινες σακούλες θα γλιτώσουμε;

Επίσης, αν στην κουζίνα μας υπάρχουν ήδη πλαστικές σακούλες ziplock ή δοχεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, ας μην βιαστούμε να τα πετάξουμε ή να τα χαρίσουμε. Μπορούμε να φυλάξουμε σε αυτά τρόφιμα που δύσκολα αποθηκεύονται σε επαναχρησιμοποιήσιμα δοχεία (όπως κρέας). Όταν κάποια στιγμή χαλάσουν, να τα αντικαταστήσουμε με μία από τις παραπάνω επιλογές.

Προϊόντα περιποίησης

Αν χρησιμοποιείς μαντηλάκια ντεμακιγιάζ καλό θα είναι να τα απαρνηθείς. Εκτός από ότι δεν αποτελούν την ιδανικότερη λύση για το δέρμα σου, είναι μια μεγάλη πηγή waste που μπορούμε να μειώσουμε με eco-friendly Cotton Pads, τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις με το σαπούνι της επιλογής σου και στην συνέχεια να τα πλύνεις.

Επίσης, οι κοινές συσκευασίες σαμπουάν και αφρόλουτρων που βρίσκεις στο εμπόριο είναι κυρίως φτιαγμένες από πλαστικό και τα συστατικά των ίδιων των προϊόντων τις περισσότερες φορές δεν είναι «καθαρές», εφόσον βρίσκεις parabens, SLS ή/και άλλες βλαβερές ουσίες τις οποίες μπορείς να αποφύγεις με μια απλή αντικατάσταση με ένα eco-friendly στέρεο σαμπουάν και αφρόλουτρο. Η συγκεκριμένη αλλαγή δεν θα σου στερήσει τα αποτελέσματα που θες να δεις στα μαλλιά και το σώμα σου, εφόσον μπορείς να βρεις το κατάλληλο σαμπουάν και αφρόλουτρο για το αποτέλεσμα που επιθυμείς.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.